Jump to content

Welcome to FMRo Forum - Football Manager Romania

Welcome to the official forum of the Romanian Football Manager community.

Like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of FMRo Forum - Football Manager Romania by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

If you don't want to create an account on our forum, you are free to join us on our other social media accounts:

- Facebook Page: https://www.facebook.com/FMRo.ro

- Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/fmromania

- Twitter: https://twitter.com/fmro

- Discord: https://discord.com/channels/703942749522755616/703942749992517655

- Instagram: https://www.instagram.com/fmro.ro/

- Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgZCAQazHOyY_9nMspXLnvg

IMPORTANT: In order to complete your registration, a valid e-mail address is required, since we will be sending you there an activation link.


Programe De Training Pentru Tineret


de_ce

Recommended Posts

Care ar fi ordinea pentru dezvoltarea corecta a unui tinerel?

N-am facut teste pentru verificare, dar logica imi spune ca in functie de varsta ar trebui insistat pe diferite aspecte ale programului de antrenament

15 - 18 ani => tehnica

19 - 21 ani => fizic

21 - ......... => mental

Nu de alta, dar am cativa jucatori cu care am ajuns la limita potentialului pe la 21 de ani, incercand sa le cresc cam toate atributele deodata si nu arata cum ar fi putut arata cu un program de dezvoltare mai atent. Florin Ilie e unul dintre ei.

ilie_2014.jpg

Am observat ca atributele fizice "mananca" cel mai mult din potential, iar cele mentale cel mai putin.

Apoi, am citit pe forumuri straine pareri contradictorii vizavi de atributele cheie pentru pozitia jucatorului - unii spunand ca ar "manca" cel mai mult din potential, iar altii ca dimpotriva, cele fara legatura cu pozitia (finnishing pentru un fundas) "mananca" mult din potential. Nu stiu pana la urma cum e.

Referitor la varsta, am observat ca in perioada 19-21 jucatorii tind sa creasca cel mai mult fizic, probabil pentru ca e momentul in care nici nu mai cresc in inaltime IRL, desi nu am urmarit sa vad daca in joc jucatorii cresc in inaltime de-a lungul timpului. Iar dupa 24 de ani e putin probabil sa mai progreseze fizic, si chiar daca o fac, progresul e lent. Mental in schimb nu par sa stagneze vreodata, cresterea depinzand de numarul de minute in meciuri competitive.

Prefered moves, din nou din perspectiva logica. Jucatorii ar trebui invatati miscari noi abia dupa ce nu mai primii tutori, deci dupa 22 de ani, ori poate dupa 24, cand progresul e deja lent. Cert e ca si PPM-urile "mananca" din potential. Nu am gasit niciun calcul, dar Florin Ilie dupa ce a invatat de la tutor 2 miscari noi a ramas fara potential, fara sa fi crescut foarte mult ca atribute in timpul invatarii (i-a crescut Determinarea, dar cica alaturi de Agresivitate si Curaj nu conteaza vizavi de potentialul jucatorului)

Deci: idei? Pareri?

Link to comment
Share on other sites

Interesant thread. Dar cam fiecare manager are o metoda diferita in legatura cu juniorii din echipa.

Un lucru simplu iti spun: daca n-are talent poti sa aplici orice metoda ca nu iti va da randamentul asteptat niciodata.

In ceea ce ma priveste, sunt mereu cu ochii pe cei care vin din urma si pe echipa u19 a clubului meu. Am ochiul format deja, si imi dau seama cine poate ajunge la echipa mare si cine nu. Dupa ce joaca cateva meciuri, max. 1 an la u19 il aduc la echipa mare, ii pun tutore diferiti jucatori similari cu el si il bag pe finalurile de meci sau in meciurile de cupa. Asa creste foarte repede si prinde incredere.

Daca are potential mare, e foarte important sa ii dai incredere si sa-l folosesti din ce in ce mai des.

In legatura cu programul de antrenament, repet, sunt diferite metode, eu prefer sa nu-i chinui cand sunt inca necopti. La partea fizica ma refer. La mental nu prea se umbla pentru ca asta se dovedeste in timp. Tehnica se lucreaza de cand incepe sa joace fotbal, pana la maturitate.

Link to comment
Share on other sites

Da, e important sa joace. Ilie, spre exemplu, a beneficiat si de o conjunctura misto. In primul sezon cu Poli jucam in liga a 2-a si el a jucat mult titular (asta si pentru ca Mera - DC - avea Concentrare 7). Tineretul pe care il am in 2015 nu beneficiaza de la fel de multe meciuri la echipa mare. Am meciuri incomparabil mai grele in Prima Liga si UCL.

Ca tactica, eu nu-i mut la prima echipa, ci la echipa a 2-a (cu care am promovat in liga secunda), dar aparent daca nu joc eu meciurile echipei asistentul imi spune ca au nevoie de experienta de joc pentru a progresa, desi joaca constant in liga a 2-a. Asta e un fel de bug.

Link to comment
Share on other sites

Experienta de joc, se refera probabil la meciuri cu miza, nu Liga 2. Si e ceva normal, de asta eu il aduc la echipa mare. Chiar daca joaca 10-15 min sau deloc, se obisnuieste cu echipa, colegii si cu atmosfera si mentalitatea unei echipe care se lupta pentru trofee.

Hmm, spui de conjunctura. Da, conteaza si asta, dar chiar si cand ai meciuri grele in campionat, UCL cum zici tu, meciuri cu miza, aduci unul sau doi cei mai talentati la echipa mare, indiferent de cat de grele sunt meciurile. Numai asa pot creste.

Link to comment
Share on other sites

Pentru juniori am Schedule-uri facute pt fiecare pozitie gen U-17 WB ( Wing Back ) , U-17 CM ...etc . Daca e un pusti senzational ii fac un program dedicat numai lui. La jucatorii seniori am program individual pt fiecare pentru ca asa e cel mai eficient din punctu meu de vedere si pot aplica mici schimbari antrenamentului fara a afecta si alti jucatori.

In legatura cu dezvoltarea si potentialul jucatorilor. Intr-adevar si eu am observat ca abilitatile fizice consuma cel mai mult din potential de aceea eu merg in felul urmator cu juniorii :

In functie de ce potential are dezvolt jucatorul fizic pana la un punct cu o concentrare pe Stamina la inceput. In functie de varsta pe care o are si cat de repede se dezvolta , il dezvolt fizic pana pe la 22 de ani ( tactics pe high de asemenea ) . Cand jucatorul a ajuns la potentialul fizic dorit de mine ( care e in functie de potential ) dupaia il concentrez pe tehnice si mentale.

Link to comment
Share on other sites

Eu sunt cam de acord cu de_ce din urmatoarele motive:

1. Jucatorii tineri (17-21 ani) sunt in perioada de crestere fizica si cred ca un antrenament bazat pe fizic ii ajuta sa ajunga la potentialul maxim aferent mai repede.

2. Legat de partea mentala, parerea mea este ca, cu cat intainteaza in varsta cu atat ii vine mintea la cap. Adica luand exemplu jucatorilor in realitate care tot timpul spuna "daca as fi avut la 20 de ani mintea de acum"...In plus experienta meciurilor ii ajuta sa se "coaca" mintea :P

3. Iar partea cu tehnica mi se pare si aici logic ca tinerii sa invete sa fac preluari, sa dea o pasa si asa mai departe inca de la inceputul carierei.

Interesant ar fi sa incerce cineva sa joace pe 2 salvari diferite si sa testeze acelas jucator la aceeasi echipa. Prima data sa il antreneze 5 ani pe antrenamentul setat automat de joc, sa noteze atributele la finalul testului. Dupa care in noua salvare sa se inceapa cu antrenamentul specificat mai sus si sa aflam care au fost diferentele. Sper sa nu v-am plictisit si m-am facut inteles.

Link to comment
Share on other sites

  • Generaţia de Aur

Concentrarea antrenamentului pe o anumita arie (tehnic, mental, fizic) in functie de varsta poate fi o abordare daca jucatorul il cresti tu de la 15 ani.

Rationamentul pica in momentul in care achizitionezi un jucator de 19 ani care sta ok-ish la fizic+mental si e f slab tehnic. Ce antrenezi la el ? :) Ce are nevoie!

Eu am aceeasi abordare de care pomenesti tu de_ce: "sa le cresc cam toate atributele deodata". Procedez astfel:

- fiecare jucator de max 22-23 de ani care are potential min 3 stele sau este in lotul echipei mari are program individual de antrenament. Programul porneste de la un "template" pe care l-am conceput dupa propriul meu creier si e ceva de genul:

strength 6

aerobic 9

tactics 8

ball control 5

defending 5

attacking 6

shooting 6

Exemplul e pentru un mijlocas central dar pentru restul posturilor difera cu max 1. Pentru portari am alt template, evident.

- pentru fiecare post din echipa am anumite atribute pe care le urmaresc in functie de rolurile si duties pe care le folosesc in tactica mea

- pornind de la template-ul de mai sus cresc fiecare "arie" de antrenament in functie de atributele pe care le urmaresc cautand sa le imbunatatesc pe cele mai slabe, de exemplu: am un mijlocas care are passingul cel mai slab atribut urmarit atunci maresc attackingul cu +3 pentru ca stiu ca attackingul are efect asupra a 3 atribute (crossing, passing, creativity)

- pentru mijlocasi centrali antrenamentul de attacking creste foarte mult passingul si creativity jucatorului si mai putin crossingul si tin cont de aspectul asta; la fundasii laterali de ex. attackingul impacteaza mai mult crossingul si passingul

- jucatorii tineri sub 22 de ani: tin cont de faptul ca au oricum tendinta naturala de a creste usor la atributele fizice si mai greu la cele mentale; de aceea cand maresc de ex aerobics pentru ca vreau sa maresc acceleration+pace nu maresc cu +5 ca la un jucator mai amre de 22 de ani ci cu mai putin (+3,+4); cand maresc tactics nu o fac cu +5 ci cu +7,+8 pentru ca atributele mentale cresc mai greu la acesti jucatori

- la individual focus - selectez cel mai slab atribut pe care il urmaresc pentru pozitia respectiva

de ce procedez asa ?

pentru ca imi plac jucatorii echilibrati. decat un atacant cu finishing 20 si pace 14, mai bine un atacant cu finishing si pace 17. e un exemplu empiric but you get the ideea.

concluzie:

1.antrenament individual axat pe atributele pe care vreau sa le imbunatatesc (si pornind de la un template aproape general)

2.atributele fizice cresc mai usor la tineri, cele mentale mai greu => ca sa imbunatatesc un mental am nevoie de antrenament mai intens, ca sa imbunatatesc un fizic maresc antrenamentul fizic dar nu cu foarte mult; la cele tehnice nu tin cont de varsta, maresc la fel indiferent de etatea jucatorului

3.individual focus pe atributul cel mai slab

4.cand caut sa maresc un atribut (dribbling de ex) maresc ball control cu +5 pentru ca ball control are efect asupra a 5 atribute

5. folosesc excel si un algoritm complicat; antrenamentele pentru un lot imi iau ~ 3 ore

in loc sa iasa o concluzie, a iesit ca am zis de 2 ori acelasi lucru :(

Link to comment
Share on other sites

Ah, da, ca s-a tot pomenit de programe de antrenament pentru pozitie sau jucator. Si eu sunt adeptul programelor individuale, cu cate un program pentru fiecare jucator, pe care le dezvolt/modific timp de o luna/doua, cu remindere in fiecare saptamana, martea. Si mie imi mananca mult timp, dar consider ca e timp bine investit. :)

Ma ghidez dupa feedbackul de antrenament saptamanal si incerc sa ajustez programul in functie de el, plecand de la atributele care nu necesita modificari.

De ce marti? Vine inaintea unui posibil joc (miercuri), care am observat ca poate da un boost trainingului, deci mi-ar putea genera un feedback de antrenament usor alterat, sau o posibila accidentare in timpul meciului, care din nou mi-ar genera putea genera un feedback de progres alterat.

Legat de atribute. Daca jucatorul are spre exemplu Stamina si Strenght 15, dar restul atributelor pentru pozitie scazute, caut sa il mentin fizic la nivelul care e, incercand sa cresc restul regimelor cu ce am scazut din programul fizic. Pornesc de la un nivel mediu al antrenamentului fizic, de unde scad in fiecare saptamana nivelul de munca pana in momentul in care feedbackul saptamanal nu imi mai arata cresteri, crescand in acelasi timp nivelul de munca pentru atributele interesante intr-o maniera asemanatoare cu a lui Il Muce.

Uneori merg cu scaderea nivelului de munca pana acolo unde vad pe feedback o scadere o data la cateva saptamani (nu constanta!) a regimului de antrenament pentru o arie de atribute deja crescuta bine, pe rationamentul ca jumatate de punct pierdut intr-un an poate fi la o adica compensat si prin training individual.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Generaţia de Aur

Am observat ca atributele fizice "mananca" cel mai mult din potential, iar cele mentale cel mai putin.

Apoi, am citit pe forumuri straine pareri contradictorii vizavi de atributele cheie pentru pozitia jucatorului - unii spunand ca ar "manca" cel mai mult din potential, iar altii ca dimpotriva, cele fara legatura cu pozitia (finnishing pentru un fundas) "mananca" mult din potential. Nu stiu pana la urma cum e.

E cam evident ca atributele cheie pentru pozitia jucatorului "mananca" cel mai mult din ability. Fiecare atribut are o anumita pondere in calcularea CA in functie de pozitie. Foarte important e cel care stabileste daca un jucator e dreptanci/stangaci sau poate folosi ambele picioare - n-am in cap acuma daca acest atribut se poate modifica in cursul jocului, dar avand o pondere mare, un jucator care e foarte abil cu ambele picioare (gen Alex Popovici) va avea de suferit la restul atributelor comparat cu un jucator care foloseste exclusiv un picior si are acelasi CA.

In mod lesne de inteles, ca o regula atributele fizica au o pondere destul de mare, in medie mai mare decat cele mentale, fiindca absolut orice faci in fotbal depinde de aptitudinea fizica. Totodata, sunt mai putine atribute fizice decat atribute mentale.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

Pentru înregistrarea pe acest forum va trebui să acceptaţi termenele de utilizare a forumului disponibile aici: Terms of Use. Acest forum folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale. Detalii privind politica de confidenţialitate şi cookies sunt disponibile aici: Privacy Policy