Jump to content

Welcome to FMRo Forum - Football Manager Romania

Welcome to the official forum of the Romanian Football Manager community.

Like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of FMRo Forum - Football Manager Romania by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

If you don't want to create an account on our forum, you are free to join us on our other social media accounts:

- Facebook Page: https://www.facebook.com/FMRo.ro

- Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/fmromania

- Twitter: https://twitter.com/fmro

- Discord: https://discord.com/channels/703942749522755616/703942749992517655

- Instagram: https://www.instagram.com/fmro.ro/

- Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgZCAQazHOyY_9nMspXLnvg

IMPORTANT: In order to complete your registration, a valid e-mail address is required, since we will be sending you there an activation link.


La Union


dasca

Recommended Posts

Acesta nu va fi un story propriu-zis, ci mai degraba un experiment. Deci va avertizez de la inceput ca in acest topic nu veti gasi povesti nemuritoare, fictiune si descrieri ale trairilor vreunui antrenor fictiv in timpul meciurilor. Voi posta update-uri lunare in care voi posta rezultate, decizii importante precum si motivarea acestora. Sper sa fie un proiect interesant si sa primesc si feedback din partea voastra.

Am remarcat nitel interes in legatura cu posibile strategii de dezvoltare a unui club, asa ca m-am gandit sa incerc ceva pe acest plan. Concret, vreau sa preiau un club modest si sa incerc(sper sa si reusesc) sa construiesc o echipa stabila atat ca rezultate, cat si in plan financiar. Totodata, doresc sa fac acest experiment cat mai realist cu putinta. Asta inseamna ca voi incerca sa folosesc un plan de bataie tangibil si in realitate, ma voi folosi cat mai putin posibil de cunostintele mele din afara acestei cariere(ma refer aici la jucatori cumparati in alte save-uri si chestiuni de genul acesta), si cat mai mult de knowledge-ul clubului si al caracterului creat in joc.

Ligi incarcate: Anglia(Premier League), Italia(Serie A), Franta(Ligue 1), Germania(Bundesliga), Spania(tot ce se poate incarca by default din joc).

Asa cum probabil va dati deja seama, aventura mea va avea loc in Spania(si din cate planuiesc acum, doar in Spania, deoarece urmaresc dezvoltarea unui singur club). Clubul pe care il voi antrena va fi Salamanca. Alegerea a fost facuta cu sufletul, la FM2010 am avut o cariera frumoasa la acest club, am jucat 4 sezoane in care tot timpul am fost aproape sa promovez(n-am reusit niciodata, apoi am renuntat la save).

O sa incep prin a prezenta putin echipa si mai ales situatia clubului din ultima perioada, asta pentru a se intelege mai bine punctul de pornire.

Salamanca e cunoscuta romanilor prin faptul ca intre 1997-2004 a evoluat aici Bogdan Stelea. Un alt nume important care a jucat pentru Salamanca e Pauleta, golgeterul all-time al nationalei Portugaliei. Desi fondat in 1923, acest club are in palmares doar 12 participari in Primera, in restul timpului evoluand in esaloanele inferioare ale fotbalului spaniol, cel mai mult in liga secunda. Cea mai buna clasare a fost obtinuta in sezonul 1974/1975, locul 7. In Copa del Rey La Union nu a obtinut rezultate notabile.

Ultima participare in Primera a avut loc in sezonul 1998-1999, sezon la finalul caruia Salamanca incheia ultima in clasament, retrogradand. De atunci echipa a evoluat in liga secunda pana in 2005 cand a retrogradat in liga a treia. A urmat o revenire imediata in Liga Adelante apoi trei clasari in prima jumatate a clasamentului(locurile 12, 7 si 9).

Sezonul trecut a fost o dezamagire pentru suporteri, locul 16 obtinut la final aducand ingrijorare in randul acestora. Practic, de 3 ani echipa se afla pe o panta descendenta si daca aceasta panta va mai continua, se prevad zile grele. Aici intervin eu...

Obiectivul meu este sa opresc aceasta cadere si sa construiesc o echipa competitiva cu care sper sa ajung in Primera. Totusi, anul asta nu ma gandesc chiar asa departe, obiectivul meu fiind evitarea retrogradarii si identificarea unui schelet pe care va fi construita echipa. Situatia financiara e relativ ok(2.8 milioane in conturi), insa conducerea nu mi-a dat bani de transferuri si fondul de salarii e destul de redus(3.2 milioane, 3 milioane deja "ocupati"). Va trebui analizat lotul, gasit punctele slabe si incercat sa-l imbunatatesc. Voi respecta o strategie clara de transferuri, pana cand voi promova:

-salariile oferite nu vor depasi 500k/an

-suma de transferuri nu va depasi 1M

-voi aduce in principali tineri(cu potential fotbalistic si de revanzare)

-orice jucator e transferabil daca primesc o oferta suficient de buna

-incerc sa mentin o continuitate in lot, nu doresc prea multe schimbari dintr-o data in lotul de jucatori

-staff-ul tehnic va fi inlocuit cel mai probabil la inceput, apoi voi incerca sa-l mai imbunatatesc pe parcurs daca promovez.

Sumele legate de transferuri si salarii pot sari pragul daca situatia financiara o permite si jucatorul respectiv e o afacere foarte buna.

In incheiere, doresc sa prezint cateva detalii despre caracterul creat: nationalitate romana, past experience automatic(m-am ales cu reputatie national), 33 ani, no favourite clubs.

Si acum sa trecem la treaba...

Link to comment
Share on other sites

Primul lucru pe care il fac intotdeauna cand preiau o echipa este analiza lotului si a staff-ului.

Staff

La capitolul pastrati au fost trecuti secundul Zegarra, preparatorul fizic Bonilla, medicul Pascual si scout-ul de Cozar. In rest, aveam nevoie de completari:

-antrenor cu portarii a venit portughezul Hugo Oliveira, trecut pe la Leiria si Gil Vicente in ultimii ani.

-first team coach, Robert Prosinecki

-coaches, Jean Gallice si Alejo Indias

-youth coach, Juan Carlos Anon - fost antrenor al Atletico Malaguena(echipa secunda a Malagai)

-scouts, spaniolii Cordero si Tarraga, plus englezul Whitbread.

Momentan asta va fi staff-ul, o prioritate va fi aducerea unui physio mai bun, dar solutiile tangibile in acest moment au pretentii salariale prea ridicate pentru ce ne permitem.

Lot

Dupa analiza lotului am ajuns la urmatoarele concluzii:

La capitolul portari stam binisor. Biel Ribas(24 ani, a mai jucat pentru Lorca si Espanyol bifand 1 meci si la echipa mare) si Angel Bernabe(22 ani, titular la Atletico B pana acum 2 ani) sunt doi portari de valori apropiate, cu un mic plus de partea primului. Vor avea amandoi sansa sa joace, dar in avantaj e Ribas, a fost titular si sezonul trecut. Deocamdata nu intentionez schimbari pe acest post decat in cazuri extreme, cum ar fi evolutii dezastruoase.

bielribas.jpg

In aparare am identificat un prim weak spot. Partea stanga a defensivei e cam in pioneze, nu-l am aici decat pe Carlos Valverde. E produs al centrului nostru de juniori, dar avand in vedere ca pana la 22 de ani nu are decat 3 meciuri jucate pentru echipa mare, va dati seama cat e de valoros. Neaparat o zona de imbunatatit, problema e ca bani de transferuri n-am. Iau in vedere posibilitatea unui imprumut daca se iveste ocazia.

Axul central e destul de bun spun eu, aici iesind in evidenta Jose Moraton(30 ani), venit in aceasta vara de la Santander. Are peste 180 de meciuri in Primera si ma astept de la el sa fie stalpul apararii. In caz de nevoie, poate juca si la mijloc. Pe langa el, mai este Goikoetxea(27 ani), ajuns la noi vara trecuta de la Cultural Leonesa. A fost titular sezonul trecut si a facut o treaba buna. Alejandro Zamora(26 ani, trecut pe la Betis), a jucat si el sezonul trecut 20 de meciuri si s-a descurcat bine, are sanse chiar sa fie titular daca evolueaza bine. Jose Angel Alonso(21 ani) e un produs al centrului nostru de juniori. N-a evoluat pana acum la nivel profesionist, dar vreau sa-i acord sanse pentru ca pare cat de cat promitator. In plus e si polivalent si cred ca ne va ajuta in caz de accidentari sau suspendari.

Concluzionand, in centrul apararii n-ar trebui sa am nevoie de intariri deocamdata.

Partea dreapta e bine acoperita, am trei solutii aici. Sito Castro(30 de ani, venit acum 2 ani de la Ipswich) si Anaitz Arbilla(23 ani, venit de la Poli Ejido) vor lupta pentru titularizare. In caz de probleme, acestia pot juca si pe partea stanga. Andres(21 ani, venit de la Eibar) va avea posibilitatea sa joace, dar va fi aproape sigur rezerva.

josemoraton.th.jpg

La mijloc, partea dreapta va fi o problema. Sergio Garcia(20 ani, venit de la Valladolid B) e singura solutie, dar e un jucator tanar, netestat in competitii importante, si nepregatit fizic. Alte solutii clare nu am, doar jucatori polivalenti ce pot evolua si aici, desi ei sunt mijlocasi centrali. E neaparat nevoie de un jucator, dar m-am lovit de aceeasi problema si anume lipsa fondurilor.

In centru in schimb stam bine, avem destule solutii. Ca mijlocasi defensivi, Endika(28 ani, trecut pe la Cordoba si Bilbao) si Hector(22 ani, venit de la Cartagena) sunt principalele solutii. Sunt jucatori ce vor fi foarte utili, facand bine faza defensiva, dar avand si un passing bunicel. La partea de fantezie ma bazez pe Mario Rosas(30 ani, trecut pe la Murcia si Castellon) si Perico(25 ani, trecut pe la Castellon si Malaga). Rosas are calitati tehnice mai bune fiind un excelent pasator, dar Perico e polivalent, putand sa joace pe orice post la mijloc. Probabil va fi principala solutie pe dreapta, daca nu voi reusi sa aduc vreun jucator. Am renuntat la Sarmiento si Galindo, imprumutati de la Santander si Arsenal, din cauza ca erau extracomunitari si nu-i consideram cu nimic peste solutiile clubului in aceasta parte a terenului.

Partea stanga a mijlocului cred ca este punctul forte al echipei. Aici evolueaza cel mai bun marcator all-time al clubului(258 meciuri, 68 goluri), Quique Martin. E o legenda vie, si chiar si la 37 de ani poate face diferenta. Se va retrage la finalul acestui sezon, dar experienta lui ne va ajuta foarte mult in acest sezon. Intentionez sa-i ofer un post in staff-ul tehnic daca va dori. Asteptarile cele mai mari le am din partea lui Toti insa. E un produs al academiei noastre, care a explodat sezonul trecut. Are 21 de ani, si are toate calitatile necesare pentru a reusi in fotbal: dribbling, pasa, viziune in joc, viteza si rezistenta. Singurul sau dezavantaj il vad a fi faptul ca e de picior drept, dar cred ca nu-i va afecta jocul intr-o mare masura. Espanyol il urmareste insa, daca vom primi o oferta buna ne vom desparti de el.

toti.th.jpg

De jucatorii din atac sunt destul de multumit. Kike(22 ani, venit de la Valladolid) e foarte tehnic si rapid, va fi o solutie foarte buna in meciurile din deplasare cand va fi nevoie de contraatacuri ucigatoare. Juanjo(24 ani, venit de la Santander) e un atacant foarte muncitor, care se pune mult in slujba echipei, insa nu marcheaza prea des. Principalul om de gol cred ca va fi Marquez(32 ani, venit de la Las Palmas). A marcat pentru fosta sa echipa 73 goluri in 170 de meciuri e foarte experimentat, fiind un vulpoi batran. Totodata, va fi si capitanul echipei.

O problema cu atacul va fi faptul ca practic am doar 3 solutii aici si avand in vedere ca vor fi peste 40 de meciuri de jucat ar mai trebui adus cineva. Vedem ce solutii gasim pana in septembrie.

marquezn.th.jpg

Astia sunt jucatorii cu care ne vom lupta sezonul asta. Prioritatile sunt un fundas stanga, un mijlocas dreapta si un atacant, dar avand in vedere situatia financiara delicata e destul de greu de crezut ca voi putea lua tot ce imi doresc.

Urmatorul update va fi la 1 august, cand sper sa am deja lotul definitivat. Totodata, voi avea si 2 amicale jucate, deci voi putea trage cateva concluzii despre lot si in urma meciurilor.

Link to comment
Share on other sites

Update 1 august:

Luna iulie a insemnat pentru mine o cursa continua pentru gasirea unor solutii de intarire a lotului. Solutiile pe care le vazusem perfecte nu au ajuns insa la noi, Ibrahima Faye(DL, 30 ani, senegalez) a ales sa semneze cu Le Mans, dupa ce francezii i-au oferit un salariu de 350k/an, dublu fata de cat puteam oferi noi. Sebastien Grax(ST, 26 ani, francez) a semnat cu PSG, si noi ramaneam tot descoperiti.

Postul de mijlocas dreapta am reusit sa-l acopar prin aducerea argentinianului Cristian Chavez. Acesta si-a pierdut locul de titular la Boca si am reusit sa ne intelegem cu clubul pentru imprumutul acestuia pentru un sezon. Gratis!

chavezg.th.jpg

In atac, dupa ratarea transferului lui Grax principala tinta a fost Stanley Okoro de la Almeria, imprumut. Nigerianul ne-a refuzat insa. Apoi, agentul Lars-Wilhelm Baumgartner ni l-a oferit pe Klemen Lavric . Internationalul sloven, selectionat de 25 de ori in nationala tarii sale pentru care a marcat 6 goluri, parea interesat si interesant totodata. Un atacant masiv, dar cu o viteza buna si in plus, cu sezoane reusite la Duisburg si Dresden in liga secunda germana - asa ca m-a facut sa-i fac o oferta. Ne-am inteles repede pentru un salariu de 140k/an, pentru 2 sezoane, asa ca problema din atac era si ea rezolvata. Mai ramane doar fundasul stanga.

lavric.th.jpg

Finalul lunii a adus primele meciuri pentru echipa noastra, doua amicale. In primul meci, am jucat pe teren propriu contra Sevillei, care ne-a administrat un sec 4-1, golul nostru fiind marcat de Kike in repriza a doua. Al doilea meci a fost o dezamagire si mai mare, fiind invins in deplasare de Guijuelo cu 1-0, desi am avut om in plus mai mult de 60 de minute de joc. Aceasta infrangere m-a pus putin pe ganduri.

Amicalele au avut si alte urmari neplacute, Endika s-a accidentat in partida cu Sevilla si va lipsi mare parte din acest sezon(intre 5-7 luni). Al doilea amical a facut si el o victima, Toti urmand sa lipseasca 3 saptamani.

Revenind la transferuri, presa speculeaza din ce in ce mai mult ca Espanyol va face o oferta pentru Toti. Se vorbeste despre 1 milion de euro, insa ca sa accept oferta va trebui sa mi se ofere mai mult.

Link to comment
Share on other sites

Ingrijorat de neputinta aratata in primele 2 amicale am mai tweakuit putin tactica, in principal reducand suturile de la distanta. Acest lucru a dat rezultate, urmatorul amical fiind castigat in fata belgienilor de la OH Leuven cu 7-3.

Mi-am continuat cautarile pentru un fundas stanga, insa e greu de gasit un jucator liber de contract valoros. Apoi am inceput sa ma uit dupa posibile imprumuturi. Trei jucatori mi-au atras atentia: argentinianul Ibanez(Dinamo Zagreb), suedezul Albornoz(Malaga) si Thiago Carletto(Sao Paolo). Primii doi nu au dorit sa vina la noi, insa Carletto s-a aratat incantat sa se intoarca in Spania(mai evoluase pentru Valencia si Elche). Sao Paolo a fost de acord cu posibilitatea ca acesta sa joace la noi sezonul asta, si am rezolvat si a treia problema din lot. Astea fiind spuse, capitolul transferuri e incheiat, cel putin pana la iarna.

Cu moralul ridicat dupa victoria contra belgienilor, baietii au facut doua meciuri bune castigand la scor in fata celor de la Jurmilla(4-0) si Ciudad Rodrigo(10-0), insa la primul meci mai echilibrat au clacat, nereusind decat un 0-0 la Cadiz. Ultimul amical avea sa lase si victime, Goikoetxea s-a accidentat si v-a lipsi o luna de pe teren.

Sfarsitul lunii august a adus si debutul meu in campionat, pe teren propriu cu Cordoba. Desi aveam emotii, totul a fost bine si ne-am impus cu 1-0, gol Marquez din penalty in prima repriza. Din pacate, Quique Martin parasea terenul accidentat iar verdictul medicului a lovit greu: 2 luni pe margine. Ma ingrijoreaza aceste accidentari, de la inceputul sezonului si pana acum am avut nu mai putin de 4 accidentari mai serioase...

Link to comment
Share on other sites

Din diverse motive nu am apucat sa mai scriu, asa ca update-ul asta isi va depasi "atributiile" obisnuite si va prezenta progresul echipei pana in ianuarie. Sa o luam cu inceputul:

Primele 2 luni de campionat ne-au dezvaluit principala slabiciune a echipei si anume apararea. Meciurile bune(4-3 cu Betis acasa, 2-1 in deplasarea pe terenul marilor rivali Valladolid) au fost alternate cu evolutii dezamagitoare(infrangeri cu Gimnastic si Huesca - 0-1 si 1-4), astfel ca 1 noiembrie avea sa ne gaseasca pe un loc caldut in clasament, pe pozitia a 8-a. Pozitia ocupata era una buna, raportata la obiectivele noastre, insa problema apararii devenea din ce in ce mai spinoasa. Am cautat solutii, insa lipsa banilor ne limita foarte mult aria jucatorilor cautati. Aveam nevoie de un fundas central care sa faca cuplu cu Moraton, foarte ieftin si fara pretentii salariale prea mari. Am primit o propunere interesanta din partea unui impresar argentian: Kevin Cura, un fundas central de 20 ani de la Huracan. Acesta era un fundas promitator, avand suficiente calitati ca sa-l recomande pentru un post de titular chiar la echipe mai puternice decat Salamanca. Lista cluburilor care il urmareau era destul de importanta cuprinzand cluburi mari din Argentina ca Independiente si Racing, dar si din Europa. Problema era faptul ca e extracomunitar, iar eu aveam deja ambele locuri ocupate(Chavez si Thiago Carleto). Chiar ma gandeam sa renunt la unul din cei doi si sa imi gasesc un inlocuitor spaniol.

M-am plans de aparare, insa trebuiesc privite si lucrurile bune. Partea ofensiva a mers excelent, desi avem probleme intre atacanti: Lavric va lipsi pana in februarie, iar Marquez si Juanjo nu isi gaseesc forma. Kike in schimb a dus echipa in spate, impresionand in majoritatea meciurilor si atragand interes din partea lui Real Sociedad. La mijloc, ii remarc pe Toti si Perico, servanti excelenti. Toti e si el urmarit de cluburi valoroase ca Real Sociedad, Espanyol si AZ Alkmaar, asa ca se anunta o iarna bogata in negocieri.

In Copa del Rey ne-am atins obiectivul, atingerea turului IV. Am eliminat Ponferradina si Rayo Vallecano(ambele la penalty-uri), dar am cedat in fata celor de la Espanyol,

pierzand ambele meciuri(1-2, 0-3). Eliminarea ne-a ajutat insa, programul meciurilor s-a mai rarefiat iar pana la finalul anului am mai avut o singura infrangere(2-4 cu Las Palmas pe teren propriu). Printre echipele invinse se numarau Celta(3-2 chiar pe Balaidos), Elche(2-1 in deplasare) si Rayo Vallecano(2-1 pe teren propriu). Forma buna avea sa se faca simtita in clasament si in 19 decembrie, inainte de pauza de Craciun, ocupam locul 3 in clasament.

A fost o surpriza pentru mine o clasare atat de buna si incep sa ma gandesc cum ar fi daca as reusi promovarea. Jocul ofensiv e excelent si daca reusesc sa imbunatatesc apararea, nu vad de ce nu pot emite pretentii. Situatia financiara ma ingrijoreaza, nu prin balance-ul clubului care se pastreaza constant in jurul sumei de 2.5 milioane, cat prin lipsa fondurilor de transferuri si salarii. O astfel de situatie ma face sa ma gandesc la posibilitatea de a renunta la unul din jucatorii monitorizati de cluburi mai mari. Principalii vizati sunt Kike si Toti, jucatori cotati in jurul sumei de 1-1.5 milioane, insa nici prin cap nu-mi trece sa-i vand sub 3 milioane fiecare. Sunt probleme legate si de contractele unor jucatori, din cauza lipsei de fonduri nu pot sa le ofer salariile cerute si risc sa-i pierd gratis la vara. Cel mai important jucator in aceasta situatie este Perico.

Pentru perioada de transferuri am reusit sa obtin fonduri. Contra promisiunii de a ne clasa la mijlocul clasamentului am primit 800k pt transferuri si o crestere a fondului de salarii de la 3.2 la 3.4 milioane. E o veste buna, care ma face sa ma gandesc la o imbunatatire a lotului.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

Pentru înregistrarea pe acest forum va trebui să acceptaţi termenele de utilizare a forumului disponibile aici: Terms of Use. Acest forum folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale. Detalii privind politica de confidenţialitate şi cookies sunt disponibile aici: Privacy Policy