Jump to content

Welcome to FMRo Forum - Football Manager Romania

Welcome to the official forum of the Romanian Football Manager community.

Like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of FMRo Forum - Football Manager Romania by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

If you don't want to create an account on our forum, you are free to join us on our other social media accounts:

- Facebook Page: https://www.facebook.com/FMRo.ro

- Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/fmromania

- Twitter: https://twitter.com/fmro

- Discord: https://discord.com/channels/703942749522755616/703942749992517655

- Instagram: https://www.instagram.com/fmro.ro/

- Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgZCAQazHOyY_9nMspXLnvg

IMPORTANT: In order to complete your registration, a valid e-mail address is required, since we will be sending you there an activation link.


[World] Fane sudamericanu'


kan-guru

Recommended Posts

Manageru' e si el om. Chiar si-ala virtual. Si orice om care se respecta are nevoie din cand in cand de cate-o vacanta. Dupa opt sezoane jucate sub forma de Gogu de la Arizona (si Corona) mi-am dat seama ca n-ar strica sa mai vizitez si niscai tari straine. Nu, n-am de gand sa renunt la cariera de mare manager in liga a 3-a ci doar sa practic niscai activitati turistice prin tari (mai mult sau mai putin) exotice. Dupa ce-oi incarca bateriile in mod corespunzator intentionez sa-l propulsez pe Gogu pe cele mai inalte culmi ale performantei manageriale. Ma rog, nu stiu daca respectivele culmi ale performantei vor putea include si o eventuala promovare in liga a 2-a, da' asta ramane de vazut. Deocamdata Gogu e-n concediu iar subsemnatul va interpreta rolul de "cetateanu' Fane, zis si varu' lu' Gogu".

Stop. Mentiune. La inceput aveam de gand sa prestez o cariera din aia de-i zice "journeyman". Adica sa plec de la zero, niet licenta, sunday league player. Da' ceva asemanator am facut in calitate de Gogu si n-aveam chef sa-l interpretez pe Gogu al II-lea. Am zis ca-s in vacanta, ce naiba. Deci mister Fane va beneficia de niste avantaje. Adica va fi inca din start un cetatean posesor de nenumarate kile de diplome (licenta continental pro), plus o experienta rezonabila ca jucator (profesional, local level). Apoi ... se punea problema cam pe unde sa-mi petrec vacanta aia. Prin Europa am mai fost si e plictisitor sa te tot falfai prin locuri d-astea pe care le-ai mai vazut. In Asia ... hmmm ... interesant, doar ca ma cam deruteaza numele alea chinezesti, arabesti si ce mai e pe-acolo. Africa, America de Nord ... cate doua-trei ligi mai puternice si-o gramada de tari despre care nici n-am auzit pana acum. America de Sud ... da, aici chiar suna bine. Zece tari mari si late, competitii destul de puternice si nenumarati jucatori posesori ai unui PA baban. Unii zic chiar c-ar fi exagerat de baban. 

Bon, deci musiu Fane va presta pe plai sud american. Chestia e ca plaiu' ala are niste obiceiuri ceva mai suedeze. Adicatelea ... in 9 tari din 10 se joaca-n sistem primavara - toamna. Campionatul incepe in februarie sau martie si se incheie in noiembrie sau chiar decembrie. Singurii care nu-s la curent cu problema sunt argentinienii. Aia joaca in sistem clasic, toamna - primavara. Consecinta amanunutului suedez ar fi ca perioada de agitatie maxima pentru managerimea sud-americana e-n lunile decembrie si ianuarie. N-ai gasit job in decembrie sau imediat dupa anul nou ? Nasol, incepand cu sfarsitul lui ianuarie oferta se reduce si pana prin aprilie (cand incep demiterile managerilor care n-au performante) nu prea mai e "marfa" pe piata.

Fane "s-a nascut", deci (ca manager) in decembrie 2018. Destul de prematur baiatu', avand in vedere ca suntem in 2020. Caracteristici la nastere : cetaten roman, cam prea tinerel (doar 28 de anisori),  expert in limbi (straine; chestie obligatorie intrucat nu vroiam sa aiba jucatorii motiv de divort in cauza de nepotrivire de limba) ... si necasatorit, pardon, unemployed. De ce unemployed ? Fiindca habar n-aveam in ce tara si la ce echipa sa-l "employez". M-am cugetat ca, pentru inceput, e mai bine sa-l concep si-oi vedea eu dupa aia ce-i dau de lucru. In tot cazul, intentionam sa-i caut o echipa de liga-ntai, si-asta intrucat rolu' de manager in ligile inferioare e momentan alocat pentru Gogu.

FJNKsrU.jpg

Anul 2018 parea cam ciudat dar mi-am dat seama ca are si-un avantaj : puteam sa-l trimit pe Fane in vacanta timp de-un sezon fara sa ma trezesc in viitorime. Cu ocazia asta aveam si sansa sa vad ce "stie" jocul despre America de Sud. FM e o simulare destul de realista dar exista si unele diferente intre realitate si evolutia din joc. L-am trimis deci pe musiu Fane in vacanta si-am simulat tot sezonul 2019, ocazie cu care mi-am format o idee despre forta cluburilor din fiecare tara sud-americana. La urma urmei, Fane e incepator, mai are de invatat si-ar fi cam exagerat daca si-ar incepe cariera manageriala taman la un club calificat in competitiile continentale, de exemplu. De asemenea, nici liga in care va presta nu trebuie sa fie una din cele mai puternice ligi de pe continent.

7asiksg.jpg

Dupa ce-am studiat cu mare atentie si concentrare clasamentul reputatiilor ligilor sud-americane (chestie care mi-a luat aproximativ 6,5 secunde) am ajuns la concluzia ca musiu Fane trebuie sa-si caute un club mai de mana a doua de prin ligile-ntai din Bolivia, Venezuela sau Peru.

oQno9w8.jpg

Deocamdata Fane n-are decat doua optiuni disponibile. Una din Venezuela, una din Peru. Bune si-astea ...

or2Iotq.jpg

fiRjsGM.jpg

...

dupa doua zile :

liJdtQt.jpg

...

dupa inca vreo cateva zile :

B2ukS0S.jpg

5uRpTRj.jpg

*****

Deci Fane e acu' ditamai manager in prima liga peruana. Chestie care nu spune prea multe, mai ales unui european. De-aia probabil ar fi timpul sa expun niste amanunte fotbalistice in ceea ce priveste Sud America (in general) si Peru.

*****

Sud America

La nivel de echipe nationale ...se stie. Brazilia si Argentina-s jupanii aia mari. Uruguay, Columbia si Chile-s niste jupani mai mici. Restul (inclusiv Peru) ... si ei, pe-acolo. Dar intrucat Fane nu manageriaza vreo echipa nationala n-am sa intru-n amanunte ci voi continua cu echipele de club.

Exista, ca si-n Europa, doua competitii continentale. Copa Libertadores (care-i un fel de Champions League) si Copa Sudamericana (care-i un fel de Europa League). Ma rog, europenii taman ce-au inventat si "Europa League II", da' n-are importanta. Exista si-o supercupa continentala, Recopa Sudamericana, adica un meci intre castigatoarele celor doua competitii continentale. 

Sistemul de calificare in cupele continentale e mult mai simplu decat ala european. Nu tre' sa te stresezi daca la anul vei avea doua sau trei locuri in Europa League sau daca vei apuca sa joci in Champions League. In America de Sud totu-i clar. Indiferent ce-ai face, vei avea fix acelasi numar de locuri alocat si la anu', si peste doi ani, si peste ... oricati ani. De ce ? Fiindca Brazilia are alocate 7 locuri in Libertadores si 6 in Sudamericana. Argentina are alocate 6 si 6. Restul lumii, plebeii, au alocate cate 4 si 4. Nu conteaza coeficientii nationali sau de club. Adica ... conteaza, dar doar la tragerea la sorti. Alocarea locurilor e batuta-n cuie si foarte democratica. Toata lumea poate prezenta 8 echipe in cupele continentale iar Brazilia si Argentina (care nu-s din categoria "toata lumea") beneficiaza de-un bonus, adica 5/4 locuri suplimentare). Castigatoarele celor doua competitii in sezonul precedent sunt automat calificate-n Libertadores, chestie care-i foarte simpatica daca cumva cele doua cluburi sunt braziliene. Si-asta deoarece in cazul asta vor participa "in cupe" nu mai putin de 15 cluburi braziliene. Cum liga braziliana are 20 echipe iar ultimele 4 retrogradeaza rezulta ca o singura victorie/infrangere poate face diferenta intre prezenta in Copa Sudamericana si ... retrogradare.

Copa Sudamericana e, in felul ei, o competitie interesanta pentru nostalgici. Asta findca se desfasoara dupa formatul vechi din cupele europene. Nu exista grupe. Se joaca sistem cupa, tur-retur. Banii ... hmmm ... sunt destul de putini. Nu lipsesc, dar nu-i nici pe departe bairamul financiar din competitile europene. Un club care castiga Champions League in Europa poate incasa vreo 80 de milioane de euro, plus market pool nu-stiu-ce (care poate ajunge la inca vreo 30 milioane). Un club care invinge in Copa Libertadores insa ... poate obtine maxim 20,5 milioane dolari. La fel si-n ceea ce priveste cea de-a doua competitie continentala : 20-25 milioane euro in Europa League, maxim 5 milioane dolari pentru Copa Sudamericana. Simpla participare inseamna 350.000 pana la 500.000 (Libertadores) si 400.000 (Sudamericana). Sunt ceva bani, dar si adversarii din tururile preliminare-s mai puternici in America de Sud.

G1aIYlH.jpg

Bon, si-acum ceva mai concret. "Copele" sud-americane, sezon 2019, fazele superioare :

sCqz8wV.jpg

Destul de clar : Brazilia, Argentina (8 sfert-finaliste in Libertadores din 8 posibile) ... si altii. In viata reala nu-i chiar atat de exagerat. Din cand in cand mai ajung in semifinale (sau chiar in finala) si unii mai mici. Sudamericana e alta poveste. Acolo nici brazilienii si nici argentinienii nu se strofoaca prea tare. Sigur, nu s-ar supara daca ar castiga competitia, da' nici nu fac eforturi apocaliptice. Folosesc multe rezerve, iar daca se intampla sa castige ... bine. Daca nu ...

*****

Peru in cupele continentale.

In FM se pare ca alde cluburile peruane sunt nitel supraevaluate. Nu cu mult, dar sunt. Sezonul 2019 a fost chiar foarte bun, cu o echipa calificata-n optimile Libertadores (Alianza Lima) si una calificata-n sferturile Sudamericana (Deportivo Binacional Juliaca). In viata reala peruanii nu-s chiar atat de buni. O echipa calificata-n "optimi" e un eveniment national. Majoritatea cluburilor peruane sunt ciuca batailor in competitiile continentale, mai ales pen' ca n-au la indemana (ca-n Europa) cluburi de prin San Marino, Luxemburg sau Feroe pe care sa le poata invinge. Pe-acolo cei mai accesibili adversari sunt doar cu o idee mai slabi si se intampla des ca un club bolivian/venezuelan sa elimine lejer un club peruan. Sigur, au avut si peruanii momentele lor de glorie. Cu 50 de ani in urma (mai precis in 1972) Universidad de Lima a ajuns in finala Libertadores. Dupa inca 20 de ani (in 1991) Sporting Cristal Lima au ajuns si ei in finala. Apoi, in 2003 un club mic (Deportivo Cienciano de Cusco) au castigat Copa Sudamericana. Dar astea-s exceptii. In majoritatea cazurilor cluburile peruane sunt eliminate in tururile de calificare sau nu reusesc decat cel mult un loc 3 in grupele Libertadores.

*****

Campionatele nationale sud americane

Clasamente finale, decembrie 2019. Cu exceptia Argentinei, fireste.

kvTv1pN.jpg

Concluzia : in America de Sud se joaca mult. Iar sistemele de desfasurare-s cam ciudate. Singurii ceva mai "europeni" sunt chilienii : 16 cluburi, 30  de meciuri, plus cupa nationala. Toate celelelalte tari au tot felu' de imbarligaturi nefamiliare pentru ochiu' unui european. Cea mai des intalnita imbarligatura e legata de impartirea campionatului in doua : apertura (deschiderea) si clausura (inchiderea). Fiecare jumatate de campionat reprezinta o competitie distincta. Altfel spus, multi sud americani se bucura daca echipa lor favorita a castigat o juma' de campionat. Campion nu-i clubul care se claseaza pe primul loc in clasamentul totalizat ci clubul care castiga finala organizata intre castigatoarea turului (apertura) si castigatoarea returului (clausura). Fireste, daca un club castiga ambele competitii atunci nu mai e nevoie de vreo finala. Clasamentele finale totalizate sunt folosite doar pentru a desemna o parte din participantele in competitiile continentale (nu pe toate !) si, eventual, echipele retrogradate (asta daca nu-s calculati tot felul de coeficienti si paracieficienti).

Cum stau cluburile sud-americane cu banii (in joc, fireste) ? Hmmm .... majoritatea stau cam cum se sta-n Romania. Bine, marile cluburi braziliene si argentiniene au mai mult malai, dar nu se compara nici pe departe cu granzii din Europa. In orice caz, cu exceptia Braziliei si Argentinei, cluburile romanesti mai bogate ar putea oferi salarii "de top" dupa standardele competitiilor sud americane. Necazul e ca majoritatea jucatorilor buni din zona ar cam vrea "topul" european sau (in cel mai rau caz) brazilian/argentinian, nu pe-ala romanesc. Cat despre Peru ... cel mai bogat club peruan are posibilitati financiare asemanatoare cu cele de care dispune Universitatea Craiova. Adica nu foarte mari.

l3vewUh.jpg

*****

Cate ceva despre Peru

E o tara mare. Mare de tot. De vreo 5 ori mai mare decat Romania. Normal, si peruanii-s mai multi decat romanii : vreo 30 si ceva de milioane de insi. Din astia 30 de milioane nu mai putin de 10 milioane locuiesc in capitala Lima si zona inconjuratoare. Lima, orasul propriu zis, are vreo 9 milioane locuitori. Callao, care-i un fel de Chiajna peruana, are si el aproape un milion. Per total, astia 10 milioane de insi se inghesuie intr-o zona ceva mai mare decat Ilfovu' romanesc. Intrucat peruanii n-au avut un Ceausescu blocurile nu-s prea populare pe-acolo, drept care orasu' Lima e o chestie imensa care se-ntinde pe vreo 40 de kilometri pe malu' oceanului. Nici restu' oraselor peruane nu-s mici. Exista doua mai mari (Arequipa in sud si Trujillo la nord de Lima) care au cate-un milion de locuitori si inca vreo 5 ceva mai mici (Chiclayo, Piura, Huancayo, Cusco si Chimbote), fiecare fintre ele fiind mai mari decat Cluju' romanesc. Pun si-o harta, ca sa fie ceva mai clar :

pe_blu.gif

Exista vreo legatura intre polologhia de mai sus si fotbal ? Cam exista. Distantele-s foarte mari. De la Lima la Piura, in nord, sunt vreo 850 de kilometri. De la Lima la Juliaca, in sud, sunt vreo 750. E ca si cum o echipa romaneasca din Bucuresti s-ar deplasa pana la Viena pentru a juca un meci de campionat, ar reveni la Bucuresti, ar mai juca un meci, apoi ar pleca la Izmir in Turcia pentru a juca un al treilea meci. Rezultatu' fenomentului : fotbalu' s-a dezvoltat regional. Pe vremuri le era cam greu sa parcurga mii de kilometri pentru a juca niste meciuri in campionat, drept care pentru mult timp campionatu' national peruan s-a confundat cu liga regionala din Lima plus cateva regiuni inconjuratoare.

*****

Fotbalul in Peru

Dupa cum ziceam mai sus, timp de multi ani cluburile mari peruane au fost alea din capitala, Lima. Situatia s-a mai schimbat intre timp, dar cluburile din Lima continua sa fie extrem de populare si sa domine fotbalul peruan. Mai acum catva timp s-a facut un sondaj printre peruanii ahtiati dupa fotbal. De-aici a rezultat da la fiecare suta de suporteri cam vreo 40 sustin Alianza (Lima), vreo 30 sustin Universitario (Lima), vreo 15 sustin Sporting Cristal (Lima) ... iar ailalti 15 care raman sunt fani ai echipelor locale. Marile confruntari (ocazional si smardoieli) din Lima inseamna meciurile dintre astea 3 cluburi. Alianza e un fel de FCSB (Steaua). Universitario e Rapidu' peruan, un club foarte popular ... dar care poseda si niste ultrasi cu care nu-i tocmai bine sa te-ntalnesti daca-s suparati pe viata. Sporting Cristal se aseamana cu Dinamo. Apropo de Sporting Cristal, astia au o poveste interesanta. Prin 1955 un cetatean, patron al unei fabrici de alcoolice (bere), s-a cugetat cum ca i-ar place sa aiba si echipa de fotbal. Fabrica se numea "Cristal", drept care omu' a infiintat rapid un club cu numele respectiv. Fiind un cetatean cu bani pe el a dat rapid sfoara-n tara precum ca plateste bine si ca fotbaliatorii care vor sa vina la clubu' lui n-ar regreta dac-ar veni. In cateva luni, fireste, s-au gasit destule vedete locale care sa dea cu pixu' pe-un contract. Pe vremea aia fotbalu' peruan avea o problema : vroiau sa sprijine fotbalu' profesionist. Doar ca, din motive economice, nu existau prea multe cluburi care sa-si permita sa plateasca niste cetateni doar pentru a juca fotbal. Deci liga profesionista peruana (liga 1) era formata din doar 9 cluburi, toate din Lima. Fireste, cand omu' cu berea s-a oferit sa-si inscrie clubu' in liga profesionista toti au fost foarte fericiti. Consecinta eventimentului : Sporting Cristal a castigat liga peruana chiar in primul an de participare. Si fara sa joace nici macar vreun meci in vreo liga inferioara. Mai cunoastem si pe altii ...

Cluburi mai importante de prin alte orase. Din cauza ca Lima e ... mare (si suficienta de bogata) cluburile din provincie n-au fost niciodata capabile sa-si impuna dominatia. Ocazional cate-un club a avut o perioada de exceptie (doi-trei ani) in care s-a batut de la egal la egal cu maharii din Lima. Totusi, din cauza lipsei resurselor financiare aproape intotdeauna cei mai buni jucatori ai cluburilor respective au "aterizat" fie-n Lima, fie-n strainatate. In peste 100 de editii de campionat cluburile din afara Limei au castigat titlul doar de 9 ori. Cel mai bine stau "baietii" (Sport Boys) din Callao, sase titluri, dar e explicabil intrucat Callao e un fel de oras satelit al Limei. Urmatorii pe lista-s Melgar din Arequipa. Doua titluri, plus inca doua finale. Tot pe lista evidentiatilor ar fi "incasii" din Cusco. Care n-au castigat vreodata titlul dau au jucat de sase ori finala campionatului. E adevarat, e vorba de doua cluburi, FC Cusco (ce pana acum doi ani se numea Real Garcilaso Cusco) si Deportivo Cienciano. Ultimii, Cienciano, sunt si autorii celei mai mari performante continentale a fotbalului peruan. In 2003 au castigat Cupa Sudamericana (echivalentul Europa League), iar in 2004 au invins si-n Recopa Sudamericana (adica-n supercupa continentala). Cum a reusit un club mic si relativ sarac sa invinga mari forte din Brazilia, Argentina si Columbia ? Greu de spus. 

tznIvHg.jpg

Cluburile "studentesti". Ca si-n Romania, si-n Peru exista destul de multe cluburi (sase in liga-ntai, plus cateva-n ligile inferioare) care, cel putin la origine, au sau au avut o legatura cu universitatile. In Lima exista doua : Universitario si Universidad San Martin. Mai exista astfel de cluburi in Trujillo (Universidad Cesar Vallejo), Cajamarca (Universidad Tecnica), Cusco (Cienciano, care vine de la "ciencia", stiinta) ... si clubul pe care-l manageriaza Fane, Alianza Universidad Huanuco.

Conditii de pregatire. In FM, fireste, fiindca-n realitate nu prea exista informatii. Deci in FM facilitatile de care dispun cluburile romanesti sunt mult peste cele de care dispun cluburile peruane. Exista cinci cluburi peruane care au conditii de nivel "destul de bine pentru liga-ntai romanesca" : cei trei granzi din Lima (Alianza, Universitario, Sporting Cristal), un alt club din Lima (Universidad San Martin) si-un club din Callao (Academia Cantolao). Restul cluburilor peruane au facilitati bune cel mult pentru liga a 2-a romaneasca. Deci sansele de a produce nenumarati newgeni din categoria Messi la vreun club peruan sunt ca si inexistente. Apropo, Academia Cantolao e un club care - teoretic - isi propune sa promoveze jucatorii tineri formati la club. Teoretic. Practic, n-ar putea supravietui in prima liga doar cu jucatorii aia, asa ca-si completeaza lotul prin transferuri de pe la alte cluburi.

*****

Sistemul competitional

La o prima vedere e destul de simplu. Prima liga a fost formata din 18 echipe in sezonul 2019. Incepand din 2020 vor participa 20 de echipe, adica nu va retrograda nimeni dar vor promova inca doua echipe din liga a 2-a. Fireste, pentru ca ne aflam in America de Sud, campionatul e impartit in doua competitii separate, adica-n "apertura" (primele 19 etape) si "clausura" (ultimele 19 etape). Cine castiga una cele doua competitii va juca finala, iar castigatoarea finalei va fi declarata campioana. Daca e echipa va castiga ambele competitii, normal, nu va mai fi nevoie de vreo finala. Problema e ... ce se va intampla daca o echipa se va clasa pe locul 1 in apertura si pe locul ... sa zicem 16 in clausura ? Sai invers ? Pai ... va juca finala si-ar putea castiga titlul. Cam aiurea.

Retrogradare si promovare din liga inferioara.

Retrogradeaza 3 echipe. Ultimele 3 clasate-n clasamentul cumulat al "apertura" si "clausura". Hai sa zicem ca pana aici ar fi cam ciudat, dar acceptabil. Promovarea e insa ceva foarte imbarligat. Atat de imbarligat incat sistemul nici nu poate fi reprodus in FM. Practic, promoveaza doua echipe din liga a 2-a ... si-o echipa din liga a 3-a, care-i liga regionala (!). E ca si cum in Romania s-ar promova in prima liga direct din campionatu' judetean. De ce ? Pai ... din motive de traditie. Pe vremuri, prima liga insemna "liga profesionala din regiunea Lima". A doua liga era "liga semiprofesionala si amatoare din regiunea Lima". In timp, lucruruile s-au mai schimbat. Au aparut cluburi profesioniste si in provincie, iar cluburile astea practic nu puteau promova fiindca nu participau la competitiile din regiunea Lima. A iesit tambalau iar regulile s-au schimbat. Necazul era ca doar prima liga era profesionista iar cluburile profesioniste din provincie nu vroiau sa-si piarda timpul (si banii) jucand in liga a doua impotriva unor adversari semi-pro. In consecinta, a fost inventata promovarea directa din liga a 3-a, unicat mondial. In Peru exista 26 de regiuni, deci 26 de ligi regionale. Primele doua clasate in fiecare liga regionala pot participa la o competitie numita "Copa Peru". Se joaca-n sistem cupa, tur retur, castigatoarea competitiei promoveaza-n prima liga iar finalista promoveaza in liga a 2-a. S-ar putea crede ca un club promovat din liga regionala n-are nici o sansa sa supravietuiasca in prima liga. Mdeh, unii intr-adevar au o viata scurta pe-acolo. Altii insa supravietuiesc fara probleme, ba mai obtin si performante. In sezonul 2011 Cusco FC (pe vremea aia se numeau Real Garcilaso Cusco) juca-n liga a 3-a. Au promovat, au jucat in prima liga si-au ajuns pana-n finala campionatului. Cum ? Pai ... stateau bine cu finantele. Oricum, dupa cum spuneam, sistemul asta nu poate fi reprodus in FM si deci in joc se promoveaza ceva mai normal, din liga a 2-a. Apropo, ultimul club beneficiar (in realitate, sezon 2018) al regulii "promovare din liga a 3-a" e taman Alianza Universidad Huanuco, adica fix clubu' pe care-l manageriaza musiu Fane.

p.s : dupa nume, "Copa Peru" ar putea sugera cum c-ar avea legatura cu traditionala cupa nationala. N-are. Cupa nationala se numeste "Copa Bicentenario" iar la ea participa numai cluburile din prima si a doua liga. Prima faza se joaca-n sistem grupe, iar din faza optimilor se revine la sistemul eliminatoriu. Ca idee, cred ca baietilor care-au activat ligile inferioare sud americane si-au completat baza de date trebuie sa li se ridice o statuie, avand in vedere nenumaratele imbarligaturi si paraimbarligaturi specifice sistemelor competitionale din regiune.

Straini si juniori.

In ceea ce priveste strainii, in Europa e boierie. Cu ceva atentie (si bani) e relativ usor de transformat un club intr-o selectionata multinationala. Treaba asta nu functioneaza-n Sud America. Ma rog, nu cunosc regulile prin alte tari sud-americane, dar in Peru au drept de joc doar 5 straini. Si doar 4 dintre ei pot fi in acelasi timp pe teren. Intrucat nu exista comunitari si extracomunitari "strain" e orice individ care n-are cetatenie peruana, indiferent daca-i sud american sau nu. E destul de ofticant fiindca scouterii (peruani) au prostu' obicei sa-ti puna-n brate tone de rapoarte despre columbieni, ecuadorieni, brazilieni si alti d-astia. Peruanii si-au dat si ei seama ca privitu' peste gard in curtea vecinilor poate fi al naibii de frustrant, drept care-au inventat o regula geniala : orice club din liga-ntai poate semna contracte cu 13 straini. Adica aia cinci care trebuie inregistrati pentru a adeva drept de joc ... si inca opt straini in varsta de cel putin 22 de ani care nu pot fi folositi de clubu' care le-a oferit contract ... dar pot fi imprumutati altor cluburi (nu conteaza daca-s peruane sau straine).

Juniorimea. Teoretic, e obligatoriu ca-n echipa de start sa fie prezent minim un jucator U20 si minim doi jucatori U22. Practic ... exista o regula suplimentara. Care zice ca, cica, in fiecare jumatate de campionat (apertura si clausura) trebuie folositi juniori U20 timp de minim 750 de minute si juniori U22 timp de minim 1250 de minute. In momentu' in care acumulezi minutele alea regulile privind juniorimea dispar si poti juca cu orice jucatori ai chef. Practic, se poate juca cu un 11 de start format numai din jucatori de peste 25 de ani, iar jocu' n-are nimic de comentat la faza asta.

Tot juniorimea. Prin alte tari exista de obicei un singur nivel. Under cat-o-fi. Englezii au (daca-mi aduc bine aminte) doua nivele de "under". In Peru exista tot doua nivele, doar ca unul de "rezerve" si-altu' e "under 18". Nu exista (sau nu-i activata ?) o competitie under 18, deci juniorii respectivi nu pot juca decat amicale. Exista insa o competitie pentru rezerve, fara limita de varsta. Pot juca acolo inclusiv jucatori de 35 de ani. Mai mult, castigatoarea campionatului rezervelor (care, apropo, se desfasoara tot pe baza de "apertura" si "clausura") primeste ... 2 puncte in clasamentu' totalizat al primei ligi. Finalista primeste un punct. Cine nu respecta regulile privitoare la cele 750 / 1250 de minute in prima echipa e sanctionat (pentru fiecare 90 de minute care lipsesc) cu o penalizare de 3 puncte in clasamentu' ala. Practic, un club poate castiga sau pierde locul in cupele continentale doar din motive de management deficitar al juniorimii. Sau poate retrograda / evita retrogradarea. 

y3IcKmn.jpg

UEKzVEc.jpg

*****

Sezonul 2019 in Peru (adica sezonul simulat in FM)

AcCJYi8.jpg

Suprinzator, titlul a fost castigat de Universidad Cajamarca. Un club care nu-i nici mic, nici sarac ... dar nu-i nici mare si bogat. Si mai surprinzator, una din marile favorite ale suporterilor peruani (Universitario Lima) a dat un mare chix si-a ratat prezenta in cupele continentale. Nu-i vorba, nici alte abonate la locurile "de cupe" nu s-au descurcat mai bine, Sport Boys Callao si cele doua cluburi din Cusco ramanand si ele pe dinafara competitiilor continentale. In tot cazul, e interesant de remarcat faptul ca, cel putin in FM, exista variantii marii n prestatia cluburilor in cele doua jumatati ale campionatului. Unele cluburi ce-au avut o prestatie remarcabila in apertura practic au fost ciuca batailor in clausura, iar cluburi ce-au jucat mediocru in competitia de deschidere s-au descurcat mult mai bine in cea de inchidere.

Financiar vorbind, cluburile peruane nu-s tocmai bogate si nu prea ofera salarii mari. Cluburile importante peruane par chiar mai stranse la punga decat cluburile importante romanesti. Totusi, cluburile mai mici ce joaca in prima liga peruana par a dispune de ceva mai multi bani decat cluburile mai mici din prima liga romaneasca. Totusi, diferentele nu-s mari iar fotbalul peruan pare cam la fel de sarac (sau bogat ?) ca si cel romanesc. Asta in FM, fireste.

oYERbi8.jpg

Reputatia cluburilor peruane (in FM)

Diferenta dintre Alianza, Sporting Cristal sau Universitario si marile cluburi sud americane e foarte mare. Poate nu chiar atat de mare ca diferenta dintre FCSB (sau CFR Cluj) si Barcelona ... dar nici cu mult mai mica. De fapt, in ceea ce priveste reputatia cluburile peruane-s foarte asemanatoare cu cele romanesti :

dBtUeET.jpg

 Lista asta e interesanta intrucat Alianza Universidad, clubul manageriat de Fane, e cotat ca fiind din categoria "FC Arges, UTA sau Farul Constanta".  Sigur, financiar vorbind, Alianza Universidad dispune de ceva mai mult "malai" decat cele 3 cluburi romanesti, dar ramane de vazut in ce masura un club de calibrul asta poate fi transformat in doar un sezon intr-o forta capabila sa lupte cu marii granzi ai campionatului.

[Apropo, am uitat sa mentionez : am activate - deocamdata - primele doua ligi din Argentina, Brazilia, Chile, Columbia,. Ecuador, Paraguay, Peru, Uruguay si Venezuela. Plus prima liga din Bolivia si prima liga romaneasca. Liga din Romania am activat-o in mod special pentru a avea un termen de comparatie si nu intentionez sa joc cu vreun club romanesc]

*****

Clubul Alianza Universidad de Huánuco

Mai intai, cate ceva despre oras. Are vreo 200.000 de locuitori si-n comparatie cu Lima reprezinta cam ceea ce reprezinta Slobozia de Ialomita comparata cu Bucuresti. Adica un oras mic de provincie. Exista si diferente, fireste. Huánuco e la o distanta respectabila de Lima (vreo 400 de kilometri) si ... e-n munti, la altitudinea de 1900 de metri. Sincer, nu cred ca-n FM altitudinea are cine stie ce importanta, deci e un aspect pe care probabil ca-l voi ignora.

Clubul. Alianza Universidad nu e nici pe departe cel mai simpatizat club din oras. Clubul reprezentativ al orasului, Deportivo León de Huánuco, are o istorie destul de bogata. A jucat 27 de sezoane-n prima liga peruana, a reusit chiar sa se califice o data in finala campionatului si sa joace deci in Copa Libertadores. Asta a fost pe vremuri. Pentru moment Deportivo León e-n liga a 3-a (regionala) si n-are sanse prea mari s-ajunga prea curand in prima liga. Deci suporterii locali vor trebui sa se sacrifice si sa sustina (daca vor) clubul lui Fane. Club care-i foarte vechi (are 81 de ani) dar care timp de vreo 70 de ani s-a remarcat doar prin faptu' c-au jucat prin cele mai inferioare ligi regionale posibile. De-abia in 2011 au reusit (in sfarsit !) promovarea in liga a doua (da, prin metoda "Copa Peru"). Distractia n-a durat prea mult, in 2016 s-au retras din motive financiare. Apoi, in 2018 (probabil facusera rost de ceva bani intre timp) au mai incercat o data smecheria numita Copa Peru. De data asta succesul a foxt maxim : s-au calificat direct in prima liga. Deci sezonul 2019 a fost primul jucat preodata de Alianza Universidad in prima liga peruana. S-au descurcat onorabil : locul 17 din 18 echipe in Apertura, locul 6 din 18 echipe in Clausura ... si locul 13 in clasamentu' general. Plus o calificare-n "optimile" cupei nationale. [Chiar m-am intrebat de ce jocu' a decis sa-l demita pe manageru' anterior. Locul 13 nu mi se pare chiar rau pentru un club promovat din liga a 3-a. Singura explicatie ar fi faptul ca finantele aratau cam nasol. La finalul sezonului clubul avea pierderi de vreo 950.000 de euro. De tinut minte pentru viitorime : patronu' nu prea inghite deficitele mari]

3ht6ZSq.jpg

Hmmm ... interesante culori. Oficial, combinatia de culori e definita ca "azul-grana". In tot cazul, mie mi se pare ca echipamentele alea arata chiar bine. Din pacate  insa "facilitatile" clubului nu arata deloc la fel de bine. Practic, n-au decat stadion (si nici ala nu-i al lor ci al municipalitatii). Un stadion relativ mare, e adevarat, 20.000 locuri. Dar conditiile de antrenament sunt sub orice critica. Sincer, nu cred ca exista vreun club in primele doua ligi romanesti care sa aiba facilitati atat de subdezvoltate. Iar asta inseamna, din pacate,  ca juniorii pe care-i produce Alianza Universidad sunt doar de decor, nici unul nefiind in "pericol" s-ajunga titular in echipa de seniori.

*****

Alianza Universidad. Surse de venit.

Sunt importante ? Sunt, deoarece cluburile peruane nu-s chiar atat de dependente de drepturile TV. In prima liga romaneasca jumatate din venituri provin din drepturi TV. In liga peruana doar a sasea parte din venituri provin din televizare. In schimb cluburile peruane depind de sponsori si spectatori. Alianza Universidad obtine foarte putini bani din sponsorizari (de vreo 10 ori mai putin decat marile cluburi din Lima, de exemplu). In schimb isi acopera cam jumatate din buget din abonamente si bilete la meciuri. In sezonul 2019 clubul a obtinut vreo 750.000 dolari din sursa asta. Freste, cu cat rezultatele vor fi mai bune cu atat numaru' de spectatori va fi mai mare si finantele clubului se vor simti mai bine.

0YJLHBC.jpg

*****

Alianza Universidad. Lotul la incheierea sezonului 2019 (adica atunci cand Fane a devenit manager)

De fapt e vorba de "loturi", fiindca in Peru echipa exista si-un lot al rezervelor. Jucatorii pot fi mutati din echipa se seniori in cea a rezervelor (si invers) oricand, inclusiv dupa incheierea perioadei de transfer. Singura ciudatenie elegata de faptul ca un jucator aflat in lotul Under 18 nu poate fi inregistrat si nu are drept de joc nici la seniori, nici la rezerve. Daca acelasi jucator de la Under 18 e "promovat" in lotul rezervelor atunci ... automat va putea fi inregistrat si are drept de joc inclusiv pentru echipa de seniori.

Bon. Ce-a gasit Fane in prima zi de munca la Alianza Universidad ? Foarte multi jucatori. Lotul de seniori e format din 24 de jucatori. Lotul rezervelor din 30. Iar cel Under 18 din 25. Total : 79 de insi. Nu-i ceva iesit din comun, doar ca unii din jucatorii respectivi sunt cel mult mediocri si nu-i neaparata nevoie de ei. Din fericire pentru Fane activitatea de curatare a loturilor nu preazinta dificultati majore intrucat unui numar de 31 de jucatori le expira contractele fie la sfarsitul lunii decembrie, fie in ianuarie.

Lot seniori :

gq2PZDj.jpg

Lot rezerve :

FAK54L8.jpg

Lot under 18 :

aSAaQpf.jpg

Un alt aspect interesant : Fane a descoperit ca lotul de seniori e plin cu "pensionari". Nu mai putin de 10 jucatori din 24 au 30 de ani sau mai mult. Trei dintre ei au chiar 36 sau 38 de ani. Totusi, se pare ca respectivii jucatori n-au intentia sa primeasca prima pensie chiar pe teren. Pajoy (38 de ani, golgeterul echipei) a anuntat ca se va retrage la finalul lunii decembrie. alti trei jucatori (Diego Morales, 36 de ani, Rengifo, 36 de ani si Portilla, 33 de ani) au de gand sa se retraga in decembrie 2020, adica la incheierea sezonului viitor. E de remarcat si faptul ca patru jucatori deja au licenta de antrenor : Diego Morales si Portilla au licenta national B iar Pajoy si Landauri au licenta national C. Hernan Rengifo n-are licenta ... dar are atestat de scouter. Portilla chiar are reale calitati de manager asistent si nu-i exclus ca Fane sa-i propuna un loc in staff-ul clubului dupa ce se va retrage.

TZcF9eJ.jpg

*****

Transferurile realizate de managerul anterior (adica de AI)

Paradoxal, n-as zice ca-s nepotrivite. Doi portari (de nivel mediu), trei jucatori care-au ajuns titulari in primul 11 (Pacheco, Landauri, Rengifo), plus alti doi jucatori foarte buni (Ramirez si Kouyate). Totusi, varsta "achizitionatilor" e cam exagerata : 35, 35, 37, 28, 30, 32, 20. Clubul avea oricum ca titulari vreo cativa jucatori in varsta de 30 de ani sau mai mult. Cu ce-a mai adus si AI-ul s-a ajuns ca ditamai clubul universitar sa fie reprezentat pe teren de-o echipa avand media de varsta "peste 30".

K2yATH2.jpg

*****

Alianza Universidad. Staff

Clubul n-are cine stie ce posibilitati materiale, deci nici staff-ul nu-i chiar la un nivel prea inalt. Fireste, Fane a incercat imediat sa angajeze vreo cativa antrenori mai buni insa pretentiile financiare ale respectivilor erau de vreo 5 ori mai mari decat bugetul alocat posturilor respective. In orice caz, marea durere e legata de asistent. Ca antrenor, Saavedra e foarte bun. Ca manager insa ... jale. Motiv pentru care Fane prefera sa nu prea ia in serios evaluarile asistentului, avand o incredere mult mai mare in recomandarile lui Cesar Chacon, head-coach-ul echipei rezervelor.

5o0EXxc.jpg

*****

Atmosfera in vestiar dupa angajarea lui Fane.

Nu-i prea clar de ce coeziunea echipei e atat de subdezvoltata. Probabil are legatura cu modul in care a manageriat echipa fostul manager (adica AI-ul). Dar e foarte clar de ce liderii echipei nu-s de loc entuziasmati de noul lor manager : Fane are doar 29 de  ani si, din punct de vedere profesional, e un mare neica nimeni. Pentru liderii echipei (majoritatea avand peste 30 de ani) un manager tinerel si neexperimentat nu-i chiar cea mai buna alegere posibila.

oKpF8kF.jpg

********************

(... decembrie - ianuarie - februarie ... )

********************

Mentiune : cariera nu-i un challenge propriu-zis. Nu-mi propun neaparat sa castig vreo competitie desi, fireste, nu m-as supara daca as castiga vreuna. Totusi, exista niste obiective si niste restrictii. Obiectivul ar fi calificarea-n cupele continentale. Daca dupa primul sezon echipa se va califica-n "cupe" atunci voi continua si cu al doilea sezon. Daca insa nu se va califica atunci Fane va demisiona si-si va cauta un alt club intr-o alta tara sud-americana. Daca voi juca doua sezoane atunci voi demisiona la sfarsitul celui de-al doilea sezon indiferent daca am obtinut performante notabile sau nu. In cazul in care voi fi demis in timpul campionatului atunci il voi trimite pe Fane in vacanta pana in luna decembrie si de-abia atunci, dupa ce competitiile se vor fi incheiat, voi putea cauta alt club. 

Restrictii : la preluarea unui club nou voi incerca sa evit cluburile extrem de puternice. Voi evita cluburile care in editia anterioara a campionatului s-au clasat pe podium (clasament general) sau care au castigat fie "apertura", fie "clausura" in editia respectiva. In ceea ce priveste transferurile ... pot transfera (si/sau imprumuta) maxim 6 jucatori per sezon, indiferent de calitatea lor. Pot fi vedete internationale, juniori de mare perspectiva sau pur si simplu rezerve necesare pentru completarea lotului.

Link to comment
Share on other sites

  • Generaţia de Aur

foarte interesant acest post. e misto sa vezi si o alta lume precum America de Sud cu regulile ei si Peru care are chiar parti interesante in zona de juniori cu minutele alea (btw, exista un loc unde vezi cate minute ai "consumat" ?) si promovarea din L3 direct in L1, like wtf ??? daca ar sti CSA Steaua...

am citit cu nesat, multumesc pentru experienta.

YellowAdmirableBeauceron-size_restricted

Link to comment
Share on other sites

  • Romania Research Team

foarte buna prezentarea. de multe ori am cautat sa incep o cariera in America de Sud, dar niciodata n-am avut rabdare sa caut regulile. se pare ca rezumatul tau imi va fi mai mult decat folositor si voi incepe si eu just 4 fun ceva, cand imi gasesc vreme. mult succes, de abia astept update-uri!

Link to comment
Share on other sites

On 7/7/2020 at 6:51 PM, il muce said:

 (btw, exista un loc unde vezi cate minute ai "consumat" ?)

Exista. Fie-n pagina "squad", fie-n pagina "tactics" :

bELjWmr.jpg

********************

Ianuarie 2020

Bon. S-a tras la sorti componenta grupelor Cupei. Ma refer la cupa nationala, nu la cupa minune care permite promovarea directa din liga a 3-a. Initial am crezut ca grupele astea sunt bazate pe criterii geografie sau valorice. Neh, singura regula pare-a fi ca-n nici o grupa sa nu poata juca mai mult de doua cluburi de liga a 2-a. Intamplarea (sau norocul) ne-a facut cadou o grupa foarte accesibila :

OulqvUo.jpg

Sistemul de desfasurare e, fireste, foarte "sud-american". Adica diferit de-ala european. Fiecare echipa va juca-n grupe doar 3 meciuri, numai tur. Cine are noroc in viata va juca pe teren propriu doua din cele trei meciuri. Cine are ghinion ... fireste, va juca un singur meci acasa si doua in deplasare. Primele doua clasate se vor califica in turul urmator, adica-n turul 2. Alianza Universidad sta bine cu norocul si-n consecinta va juca acasa doua din cele trei meciuri, inclusiv derby-ul grupei impotriva confratilor universitari de la Trujillo.

********************

Februarie 2020

Luna a debutat cu o avalansa de oferte pentru cei mai buni aparatori din lot, Gambetta si Canova. Intrucat cei doi erau jucatori-cheie ... Fane n-a avut nici o jena sa solicite sume de 5 ori mai mari decat nivelul ofertei initiale (deci cate-un milion de dolari pentru fiecare), convins fiind ca ofertantii se vor retrage cu coada intre picioare. Stategia a functionat in cazul lui Gambetta ... dar nu si-n cazul lui Canova. Sporting Cristal Lima a sarit urgent la cap cu o suma (425.000) care l-a determinat de senor presidente sa-si bage picioarele-n parerea managerului Fane, sa ia situatia-n mana si sa accepte transferul.

1S2LlrH.jpg

*****

Apropo de senor presidente. Din motive necunoscute pretentiile domniei sale s-au redus considerabil. In ziua semnarii contractului Fane stia ca i se solicita o clasare pe la jumatatea clasamentului. In decursul timpului obiectivele s-au modificat iar in ziua inceperii campionatului Fane a descoperit ca totul ar fi chiar in regula daca ar fi evitata retrogradarea. Plus o recomandare de a nu deveni cumva ciuca batailor in "apertura". Chestie fireasca, la urma urmei, fiindca o prima jumatate catastrofala de campionat ar fi redus la minim sansele de evitare a retrogradarii.

4vDRtQV.jpg

*****

Media prediction nu-i prea incurajatoare. Probabil asta o fi motivul pentru care presidentu' a stabilit un obiectiv atat de modest. Din cate stiu, media prediction depinde in primu' rand de evaluarea lotului de seniori. Mai depinde si de reputatia clubului, dar intr-o masura mai mica. Sa fie lotul de seniori atat de "subtire" ? Asta ar insemna ca Alianza Univesidad sa aiba cel mai slab lot din liga, cu exceptia celor doua nou promovate (Union Huaral si Union Nueva Cajamarca)

KXG0Ktw.jpg

*****

E adevarat, in pauza de iarna Fane n-a reusit transferuri prea spectaculoase. De fapt n-a adus decat un singur jucator, Robinson Alzamora, si-ala imprumutat doar pentru ca compensa cumva plecarea fundasului Canova. Ceilalti doi jucatori au fost transferati de manageru' asistent (care, pentru moment, se ocupa de transferuri pentru loturile de rezerve si under 18). Unul dintre ei (Torres) e chiar promitator. Celalat (Petro Mendoza) a fost trimis la plimbare de Fane la vreo cateva zile dupa transfer. Se stie ca AI-ul nu prea se pricepe la transferuri iar Mendoza ... avea poate ceva potential, dar era oricum sub nivelul oricarui jucator din lotul "rezervelor". Alianza Universidad nu-i un club bogat si nu-si permite sa faca stocuri de jucatori de mana a doua, mai ales ca n-are la indemana nici facilitati care sa-i ajute pe-aia sa se dezvolte.

LImZRJ4.jpg

*****

Dupa cum ziceam, Fane n-a prea spart norma la transferuri realizate. Dar de muncit ... a muncit. Si inca din greu. Cand a preluat clubul avea la dispozitie 79 de jucatori. Cam multi. Drept care omu' si-a incordat muschii la maxim si-a zburat din loturi nu mai putin de 36 de insi. Probabil a cam exagerat pe ici, pe colo, dar orice cetatean care munceste e supus greselii. In orice caz, activitatile sanitare prestate de Fane au avut ca efect imediat curatarea completa a lotului "Under 18". Toti juniorii ceva mai promitatori au fost trimisi in lotul "rezervelor". Iar aia mai putin promitatori si-au facut catrafusele, au injurat ... si-au plecat. Nici "rezervele" n-au scapat de managementu' lu' Fane. Vreo zece insi au primit recomandarea sa-si caute alta echipa (sau, ma rog, sa se lase de fotbal) iar vreo trei au fost promovati in lotul de seniori. Totusi, Fane s-a ferit sa dea cu barda in seniori, si-asta din doua motive : coeziunea oricum era cam prea subdezvoltata, plus ca liderii echipei de-abia asteptau un motiv sa faca scandal. Lotul ala a ramas aproape identic cu cel existent in decembrie.

6Jyou3B.jpg

YMSzYrb.jpg

*****

Calitatea lotului de seniori.

La cum arata team report-ul s-ar zice ca nivelul lotului ar fi din categoria "de la mediocru-n jos". Totusi, nu pare a fi chiar un lot "de retrogradare". Ceva potential s-ar gasi, desi nivelul cam subdezvoltat al workrate sugereaza cum ca baietilor le-ar cam place sa-si menajeze fizicu' in timpu' meciurilor. Ceea ce nu-i tocmai o veste buna pentru Fane.

ALJaNmK.jpg

*****

Staff-ul tehnic.

Fane l-a mai imbunatatit (si completat) pe ici, pe colo. Din pacate situatia financiara a clubului nu prea-i permite sa sparga piata in domeniu. Cam toti antrenorii si scouterii nou veniti sunt din aia care nu cer multi bani ... dar nici nu detin cine stie ce abilitati.

AvvgoPk.jpg

*****

Atmosfera din vestiar e cam la fel cu aia existenta in momentul in care marele Fane si-a facut apartitia la club. Coeziunea a ramas nasoala chiar si dupa ce echipa a jucat 7 amicale, dar probabil se va imbunatati dupa inceperea competitiilor oficiale. Mai ingrijoratoare e atitudinea liderilor echipei. Nu-s ostili ... da' li se cam falfaie de Fane. N-ar fi o problema, doar ca Fane tre' sa-i cam gadile la sentiment si sa se fereasca sa-i critice. Indiferent daca-i convine sau nu.

k4Vq60I.jpg

*****

Amicale

CClsapT.jpg

Partea buna : sapte victorii, chestie care ajuta moralul jucatorilor. Partea mai putin buna : cinci din cei 7 adversari sunt echipe regionale, deci cam de mana a doua (treia, patra). Singurul adversar mai serios a fost prim-divizionara chiliana Colo-Colo, fosta campioana a Chile cu cativa ani in urma. Apropo, "Colo-Colo" e numele unui sef de trib care s-a luptat cu spaniolii. Un fel de Decebal sud-american.

*****

"Apertura" - primele etape.

ENuxY3h.jpg

006Llwu.jpg

njYKRCF.jpg

Gb2SF8a.jpg

Rezumat :

Alianza Universidad - Union Huaral 0 - 0. Union e proaspat promovata in prima liga, a jucat mediocru iar rezultatul final e cam dezamagitor, mai ales avand in vedere faptul ca Alianza a sutat de 11 ori pe poarta fara sa poata inscrie.

Sport Huancayo - Alianza Universidad 1 - 2. Clubul din Huancayo n-are un lot de calitate insa in sezonul interior a prins o "clausura" exceptionala (locul 3), ceea ce le-a adus calificarea in Copa Sudamericana. Meciul propriu zis : o prima repriza dominata destul de clar de Alianza ... si-o repriza secunda dominata total de gazde. Din fericire pentru Alianza dominarea gazdelor nu s-a concretizat si pe tabela.

Alianza Universidad - Universidad Cesar Vallejo Trujillo 2 - 0. Derby "studentesc", universitarii din Trujillo avand insa un palmares mai bun si-un lot mai solid. Meciul insa a fost dominat si castigat clar de Alianza. [p.s : Cesar Vallejo e un poet peruan. E ca si cum Poli Iasi s-ar numi "Politehnica Mihai Eminescu Iasi]

Melgar Arequipa - Alianza Universidad 2 - 2. Primul meci in care adversarul era (cel putin teoretic) net superior. Totusi, teoria nu corespunde intotdeauna cu practica intrucat Melgar (club calificat in Copa Libertadores) a avut un inceput de sezon extrem de slab. Alianza a jucat mai bine vreo 60 de minute si-a cam cedat pe final ... dar a reusit sa obtina un punct printr-un gol inscris in minutele de prelungire.

Rezumatul rezumatului : un debut de sezon foarte bun.

********************

Martie 2020

aLt18N0.jpg

btg0GNG.jpg

5fEIsqC.jpg

i04F6i8.jpg

Rezumat :

Alianza Universidad - Cienciano Cusco 3 - 0. Au ani in urma Cienciano era o mare forta. Acum ... se tarasc prin subsolul clasamentelor. Meciul a fost la discretia Alianzei, care-a facut pe teren cam tot ce-a vrut, iar diferenta pe tabela putea fi chiar mai mare de trei goluri.

Universitario Lima - Alianza Universidad 2 - 3. Oohohooo ! Universitario Lima e unul din cei trei "jupani" ai fotbalului peruan. E adevarat, s-au cam facut de ras in sezonul anterior, dar acum erau in forma maxima (6 meciuri jucate, 6 victorii). Si taman de-aia faptul ca Alianza a castigat ba (mai mult, a si dominat o mare parte a meciului) reprezinta o mare surpriza. E adevarat, ultimul sfert de ora a fost crancen, cu Universitario atacand "la disperare" si Alianza aparandu-se prin metoda "autobaza" ... dar pan' la urma totul s-a incheiat cu un mare succes.

Alianza Universidad - Deportivo Carlos Manucci Trujillo 1 - 1. Deportivo si Alianza sunt foarte asemanatoare, fiind cluburi promovate recent direct din liga a 3-a (Copa Peru). In decursul istoriei n-au realizat cine stie ce performante si, desi n-au loturi de calitate, sunt serios implicate in lupta pentru clasarea pe podium. Chiar si meciul a fost extrem de echilibrat, egalul de pe tabela fiind perfect echitabil. [p.s : Carlos Manucci e ... numele tatalui afaceristului care-a fondat clubul. Un fel de "FCSB Atanase Becali Bucuresti"]

Atletico Grau Piura - Alianza Universidad 0 - 2. Un alt meci impotriva unui club asemanator cu Alianza, adica impotriva unui club lipsit de performante notabile si care dispune de-un lot mediocru. Atletico insa, spre deosebire de Alianza, a promovat recent prin metoda clasica, castigand liga a 2-a. Desi rezultatele din ultimele 5 etape sugerau un meci echilibrat ... n-a fost cazul. Alianza a castigat clar si fara probleme. [p.s : Grau (mai exact Miguel Grau Seminario) e numele unui ofiter de marina, comandantul flotei care acum vreo suta si ceva de ani i-a speriat serios pe chilieni in razboiul dintre Peru si Chile. Din pacate pentru peruani Grau a murit in timpul unei incursiuni iar chilienii si-au revenit rapid din sperietura si-au (re)ocupat cam toate teritoriile pe care le-ar fi vrut peruanii]

Rezumatul rezumatului : mamma mia ! Zece puncte, si-asta in conditiile in care Alianza a jucat impotriva locului 1 (Universitario Lima) si-a locului 2 (Deportivo Trujillo). Ramane de vazut cam cat va mai dura forma asta de exceptie ...

G5zudMl.jpg

Hmmm ... nu prea inteleg. Deci echipa a avut o serie de rezultate exceptionale fara cine stie ce coeziune si fara ca managerul sa beneficieze de sustinerea liderilor. Ba mai mult, avand si doi jucatori-cheie suparati pe viata, ambii fundasi (Gambetta si Juan Morales). Cateodata ma intreb dac-am sa inteleg vreodata complet subtilitatile jocului astuia ...  

*****

Dupa cum spuneam, am lasat AI-ul (adica managerul asistent) sa se ocupe de transferuri pentru lotul "rezervelor". N-a fost o idee prea desteapta. A adus trei jucatori, din care unul singur (Torres) pare sa fi fost o afacere buna. Tot managerul asistent a decis si vanzarea lui Montero, idee care l-a ofticat la maxim pe Gambetta (cel mai bun fundas de care dispune clubul). In concluzie ... incepand cu sfarsitul lunii martie musiu Fane va lua situatia-n manuta proprie si se va ocupa personal de transferuri pentru toate cele trei loturi.

p.s : ca parere personala as zice ca Montero nu era nici pe departe vreun posibil mare jucator iar plecarea lui nu reprezinta o tragedie. Singura problema cu transferul lui e c-a fost "vandut" cam prea ieftin.

hIqV2Ab.jpg

********************

Aprilie 2020

S71YN42.jpg

A7uI0rt.jpg

bnqdwhX.jpg

xgHVlLR.jpg

Rezumat :

Alianza Lima - Alianza Universidad 1 - 0. Intrucat Alianza Lima e o superforta in Peru, plus ca-i si liderul la zi, rezultatul final e ... incurajator. Realist vorbind, Alianza Lima a avut ocazii si putea castiga mai clar.

Alianza Universidad - Academia Cantolao Callao 1 - 0. Adversarii au produs supriza sezonului anterior, calificandu-se in cupele continentale. In sezonul actual, insa, au o defensiva extrem de penetrabila si lupta din greu pentru a evita ultimul loc. Meciul a fost extrem de echilibrat, mult mai echilibrat decat ar fi fost de asteptat intr-o confruntare dintre o echipa de podium si-o "retrogradabila". Dar se stie ca-n FM sitiatia asta e frecventa. Alianza a deschis scorul rapid, apoi, pe masura ce trecea timpul, a jucat din ce in ce mai defensiv intrucat "retrogradabila" incepuse sa joace cam prea bine. Din fericire meciul s-a incheiat inainte ca juniorii din Callao sa-si concretizeze dominarea si pe tabela. 

Universidad San Martin Lima - Alianza Universidad 3 - 2. "Studentii" din Lima nu pareau un adversar dificil. In sezonul anterior vegetasera prin subsolul clasamentului si nu dispuneau de jucatori de mare valoare. Totusi, pe teren lucrurile au stat altfel. Timp de vreo 60 de minute Universidad de San Martin a dominat clar si-a reusit fara cine stie ce eforturi sa inscrie de trei ori. Alianza Universidad a jucat ceva fotbal doar un ultima jumatate de ora, mult prea putin pentru a putea evita infrangerea.

Alianza Universidad - Cusco FC 2 - 0. Adversarii reprezentau un club cu obiective, posibilitati financiare si lot "de mijlocul clasamentului". Cu toate astea erau intr-o forma extrem de slaba, fara nici o victorie in ultimele 5 etape. Meciul a fost anost si foarte echilibrat pana in momentul in care, cu ceva noroc, Alianza a deschis scorul. Dupa care jucatorii din Cusco au incercat sa iasa la atac, spatiile s-au marit, au aparut ocaziile de gol ... iar partida s-a incheiat cu o victorie clara a gazdelor.

Union Nueva Cajamarca - Alianza Universidad 0 - 2. Gazdele, echipa nou promovata, au jucat foarte bine, mult mai bine decat ar fi de asteptat de la o echipa aflata pe penultimul loc in clasament. Din pacate (pentru ei) n-au o defensiva prea solida iar atacantii lor nu-s tocmai de nivelul primei ligi. Consecinta : cu ceva noroc Alianza Universidad a castigat un meci extrem de dificil.

Rezumatul rezumatului : seria de victorii nu putea dura la infinit, mai ales in conditiile in care lotul e format - totusi - din foarte multi jucatori cam de mana a doua. Totusi, echipa e inca intr-o forma buna si exista sanse de a incheia "apertura" pe un loc cat se poate de onorabil.

********************

Mai - Iunie 2020

Qbw6req.jpg

5R02Mvo.jpg

EU4mUnX.jpg

Ap01udc.jpg

p0MtHBP.jpg

6XlERCT.jpg

Rezumat :

Alianza Universidad - Sport Boys Callao 3 - 3. Clubul din Callao nu-i chiar o  mare forta, dar e suficient de puternic pentru a avea pretentia sa se califice si sa participe aproape an de an in cupele continentale. Chestie care s-a vazut si pe teren. Oaspetii au preluat initiativa inca din primul minut, au dominat, au inscris de trei ori ... dar au avut ghinionul sa-si inscrie un autogol si sa fie sanctionati cu un penalty. Avand in vedere desfasurarea meciului s-ar putea spune ca Sport Boys ar fi meritat cele trei puncte. [p.s : desi clubul se numeste Sport Boys culorile sunt asemanatoare cu cele ale italienilor de la US Palermo. Roz si negru. De altfel, clubului din Callao i se mai spune si "los rosados" (adica un fel de "rozalii"). Idea unor "boys" imbracati in roz pare ... hmmm ... cam neobisnuita]

Alianza Universidad - Ayacucho FC 2 - 1. Adversarul (echipa de mijlocul clasamentului) era intr-o forma destul de buna, doar doua infrangeri in ultimele 10 meciuri. Cu toate astea partida a fost dominata si castigata destul de clar de Alianza Universidad.

Deportivo Binacional Juliaca - Alianza Universidad 1 - 0. Mda. O infrangere jenanta. Adversarul "s-a remarcat" in sezonul anterior printr-un final de campionat catastrofal (locul 18 din 18 in "clausura"). Inceputul sezonului 2020 parea ceva mai bun, Deportivo ajungand pe locul 8. Dupa care a urmat din nou o serie neagra, un singur punct castigat in urmatoarele sapte meciuri de campionat. Fireste, parea un meci lejer. N-a fost cazul. Alianza Universidad a presat, gazdele au practicat "autobaza" la greu ... insa din cand in cand au lansat contraatacuri extrem de periculoase. Si-au si inscris pe un astfel de contraatac cu 12 minute inainte de final.

Alianza Universidad - Deportivo Municipal Lima 1 - 1. Un nou meci dominat destul de clar dar care nu s-a incheiat cu o victorie. De data asta adversarul  a fost ceva mai prestigios decat cel din etapa precedenta, Municipal Lima fiind un club cu pretentii la o clasare in primele 10-12 locuri.

Sporting Cristal Lima - Alianza Universidad 0 - 0. Intrucat echipa parea destul de demoralizata dupa esecurile din ultimele doua etape o eventuala infrangere la Lima in fara "granzilor" de la Sporting Cristal parea inevitabila. Mai ales in conditiile in care "granzii" respectivi castigasera 16 puncte in ultimele 6 meciuri jucate in campionat. Fireste, FM n-a fost de acord. Fane a folosit cu succes reteta magica "autobaza si contraatacuri", reteta ce-a permis Alianzei Universidad sa obtina un egal surprinzator.

Alianza Universidad - Universidad Tecnica Cajamarca 1 - 0. La o prima vedere adversarul parea destul de fioros, avand in vedere ca era vorba de campioana sezonului anterior. La o a doua vedere situatia nu mai parea atat de infioratoare deoarece UTC (asa li se spune in mod obisnuit) nu era deloc in forma, castigand doar trei puncte in ultimele cinci meciuri jucate in "apertura". Totusi, Fane tocmai trecuse printr-o experienta nasoala la Juliaca, acolo unde pierduse un meci "ca si castigat" in fata unui adversar iesit din forma. Ca urmare, Fane a decis sa joace la 0 - 0 sperand ca norocul il va ajuta. Din motive necunoscute norocul chiar l-a ajutat, Alianza Universidad inscriind golul victoriei dintr-un penalty si rezistad apoi eroic atacurilor cam boante ale "campioanei".

Rezumatul rezumatului : locul 3 la finalul "apertura", o performanta destul de buna. E insa de remarcat faptul ca-n campionatul peruan se intampla frecvent ca echipele considerate "mici" sa joace foarte bine de-a lungul unei jumatati de campionat ... si sa clacheze lamentabil in jumatatea urmatoare de campionat. Marele spil e ca un club sa reuseasca prestatii bune sau foarte bune in (cel putin) doua competitii consecutive. Obiectiv care e deseori indeplinit de cluburile mari din Lima, dar nu si de cluburile mici din provincie.

********************

Prestatia jucatorilor

Practic jocul echipei depinde de prestatiile a 5 jucatori : fundasul central Gambetta, mijlocasul dreapta (ocazional si atacant) Pacheco, mijlocasul stanga Flavio Gomez ... plus doi mijlocasi centrali, Mendoza si Vilchez. Eventual si s-ar putea adauga si perechea Ramos (fundas dreapta) - Juan Morales (fundas dreapta sau mijlocas central defensiv). In cazul in care doi sau trei din acesti jucatori nu vor putea juca in "clausura" (transfer, accidentari) sau vor intra intr-o eclipsa prelungita de forma ... situatia va deveni complicata. 

zTbnhFu.jpg

********************

Loturi la incheierea "apertura"

Vfvtsug.jpg

79lDYra.jpg

********************

Atmosfera in vestiar, coeziunea si sustinerea liderilor

Atmosfera a devenit deosebit de mare si verde, ceea ce nu-i suprinzator in cazul unei clasari pe podium atunci cand obiectivul e salvarea de la retrogradare. Coeziunea si sustinerea liderilor insa au ramas cam subdezvoltate. Nu-i prea clar de ce ... da' sper sa mai creasca dupa ce-o incepe "clausura".

vsJxuhf.jpg

********************

In Sud America (deci nu doar in Peru) numarul spectatorilor e destul de impresionant. Cel putin in comparatie cu numarul microscopic de spectatori din Romania. Exista, fireste, o explicatie. Drepturile TV fiind foarte mici e nevoie de-o sursa suplimentara de venit. M-a ros curiozitatea sa vad care-i situatia in realitate ... si-am descoperit ca, in principiu, numerele astea nu-s chiar scoase din burta. Intr-adevar, pe-acolo spectatorii chiar vin la meciuri. FM-ul mai umfla putin cifrele, da'-n general vorbind se poate spune ca sud-americanu' nu-i chiar genul de individ care sa chibiteze in fata televizorului.

2lk4vPj.jpg

(...)

Link to comment
Share on other sites

  • Generaţia de Aur

Dupa Clausura clubul isi va schimba denumirea in Alianza Fane Universidad. Datorita performantelor bineinteles.

Pronostichez un loc 3 in Clausura si loc 1 overall pentru ca... Sud America!

Link to comment
Share on other sites

On 7/11/2020 at 3:29 PM, kevinluci said:

as spune ca merge totul binisor pana acum. ai de gand sa fortezi in Clausura?

Nu prea. N-am cum sa completez echipa. As avea nevoie de vreo 5-6 jucatori noi si buni ... dar deja am adus 4 jucatori la inceputul sezonului si-am zis la inceputul carierei ca limita maxima e 6 transferuri per sezon. Plus ca alde clubu' nu prea da pe-afara cu banii. Adica ... as avea bani pentru transferuri cat s-aduc vreo doua vedete ... da' nu mi-ar ajunge banii sa le platesc si salariile. Iar jucatorii liberi de contract nu prea-s de calitate. Ar fi buni cel mult ca rezerve.

On 7/11/2020 at 4:57 PM, il muce said:

Dupa Clausura clubul isi va schimba denumirea in Alianza Fane Universidad. Datorita performantelor bineinteles.

Pronostichez un loc 3 in Clausura si loc 1 overall pentru ca... Sud America!

Mai stii ? Vad ca peruanilor le place sa-si boteze cluburile cu tot felul de nume, da' cred c-ar fi nevoie sa am in palmares vreo 2-3 cupe Libertadores inainte s-ajungem la faza cu Fane.

********************

Iunie 2020 - continuare

In primele sase luni de contract Fane a realizat niste chestii care l-au impresionat profund pe senor presidente, motiv pentru care senor s-a simtit obligat sa sara la cap cu un contract. Cu toate astea, se pare ca impresia profunda n-a fost chiar atat de profunda, si-asta deoarece senor presidente n-a binevoit sa adauge si niscai bani in plus fata de contractul anterior. Si-uite-asa saracu' Fane va trebui sa supravietuiasca (intr-o neagra mizerie) cu un salariu de doar 87.000 de euroi pe an.

Apropo, in Peru moneda nationala se numeste "sol". Mai pe romaneste, "soare". Imediat ce-am receptionat ideea m-am cugetat cum ca pe-acolo e foarte usor sa acorzi o marire de salariu. Trimiti angajatu' sa se plimbe nitel pe strada in timpu' zilei si poti sa-i zici dupa aia ca i-ai oferit niste "sol" in plus la salar.

vqBuach.jpg

*****

Youth intake. Rezumat : speranta moare ultima, da' cand pana si FM-u' recunoaste ca "this is a very poor crop of players" nici chiar al' mai optimist manager nu poate nega cruda realitate  ...

L4gJ3te.jpg

*****

De-ale FM-ului. Deci junioru' Manuel Montero a fost transferat (mai precis, vandut) la sfarsitul lunii martie. Au trecut de atunci mai bine de doua luni, timp in care jucatorii puteau gasi nenumarate alte motive de nemultumire. Asa credea Fane, care-i mai naiv de fel. Nu, frate, jucatorii chiar sufera ! Au insomnii. Viseaza scene horror in care Manuel Montero e urmarit pe strazile Limei de tot felu' de cetateni inarmati cu drujbe. Ma rog, nu-s sigur ca-i vorba chiar de drujbe, da'-s sigur ca cel putin doi jucatori de baza sunt atat de traumatizati de vanzarea lui Montero incat sunt gata sa plece oriunde-or vedea cu ochii numai si numai pentru a scapa de mecla lui Fane.

p.s : cam dupa vreo doua saptamani ... le-a trecut. Habar n-am de ce. Poate le-o fi zis Montero c-a scapat de drujbele alora.

Cfd9NO8.jpg

********************

Iulie 2020

Copa Bicentenario, faza grupelor. Care-i cupa nationala, ca sa fie clar. Copa Peru e alta mancare de peste. Nu-i prea clar de ce peruanii au optat pentru o organizare asemanatoare cu Champions League european (8 grupe, primele doua se califica in optimi, apoi se joaca-n sistem cupa). In orice caz, grupele-s dezechilibrate rau fiindca tragerea la sorti nu se face pe baza de urne valorice ci pe baza de noroc. Alianza Universidad a prins o grupa boiereasca : cu echipa de pe locul 12 in liga-ntai si doua echipe de liga a doua. Plus c-a jucat doua meciuri din trei pe teren propriu, calificarea in optimi fiind (pe bune !) o formalitate.

WlDta14.jpg

FzWDarR.jpg

jje13QF.jpg

noQzdo8.jpg

*****

Loturi in ziua inceperii clausura :

hEcrlaa.jpg

eFyNviw.jpg

Modificari : una singura. Hernan Rengifo a fost expediat la echipa rezervelor, si-asta intrucat avea 37 de anisori (tanara speranta), plus ca in cele sapte meciuri jucate in "apertura" cam facuse figuratie pe teren. In locul lui a fost adus un atacant chilian, Cristian Aguirre. Care nici el nu-i mare scula de atacant ... dar macar are 20 de ani si sta mai bine cu viteza.

4arGAkd.jpg

*****

Media prediction si obiective pentru "clausura" : nimic nou. Alianza Universidad e-n continuare considerata mare candidata la retrogradare. Normal, lotul e cam tot ala din "apertura" si nici reputatia clubului nu-i mult diferita. Senor presidente a ramas tot de comitet. Nu cere performante deosebite ci doar "vezi sa nu ne facem de cacao ... si-ai grija sa nu cheltuiesti prea multi bani". Chestii pe care Fane le poate rezolva fara cine stie ce efort.

PN8sRUw.jpg

CRX3ePa.jpg

*****

Primele etape din "clausura"

evzK7E8.jpg

KZHXQhd.jpg

WJOCS41.jpg

NN0KHXB.jpg

Rezumat :

Universidad Cesar Vallejo Trujillo - Alianza Universidad : 0 - 0. "Studentii" din Trujillo se evidentiaza printr-un lot puternic ... si-o clasare cam penibila in "apertura", doar locul 12. Meciul n-a fost deloc usor pentru Alianza intrucat gazdele au cam controlat jocul, si-au creat ocazii si doar nesansa (sau norocul lui Fane) a facut ca tabela sa ramana nemodificata.

Union Huaral - Alianza Universidad 1 - 2. Un nou meci in care Alianza a beneficiat de bulan. Gazdele (echipa nou promovata si implicata nitel cam prea intim in lupta pentru evitarea retrogradarii) au jucat foarte bine, au avut si vreo trei sanse de gol. Alianza si-a creat la randul ei cateva sanse de gol si-a reusit golul victoriei cu 7 minute inainte de final ca urmare a unui sut "la nimereala" expediat de la mare distanta.

Alianza Universidad - Melgar Arequipa 0 - 0. Adversarul dispune unul din cele mai bune loturi din Peru ... dar, ca si Universidad Trujillo, s-a facut de ras in "apertura" (locul 15). Melgar e un club cu traditie si-are o reputatile nationala foarte buna, motiv pentru care a fost cam suprinzatoare modalitatea in care au abordat meciul : defensiva stricta, plus ceva contraatacuri din cand in cand. Se pare ca managerul lor (adica AI-ul) n-a facut o alegere proasta intrucat, desi Alianza a dominat teritorial si-a sutat enorm de la distanta, fazele serioase de gol la poarta Melgar-ului au cam lipsit. Mai mult, oaspetii au avut 3-4 contraatacuri rapide si-ar fi putut inscrie cel putin un gol.

Alianza Universidad - Sport Huancayo 0 - 0. Adversarii nu pareau prea periculosi, motiv pentru care Fane s-a decis sa incerce sa joace mai ofensiv. Ideea nu s-a dovedit prea destepta, Sport Huancayo dominand clar primele minute. Intrucat situatia parea cam periculoasa Fane a renuntat la ofensiva si-a decis sa incerce sa conserve rezultatul. Oaspetii din Huancayo au reanalizat problema si-au decis ca, la urma urmei, un 0 - 0 ar fi destul de convenabil. Au urmat deci vreo 70 de minute cam plictisitoare, ambele echipe sutand destul de mult de la distanta dar fara sa puna in real pericol portile adverse.

Rezumatul rezumatului : rezultate ... sa zicem acceptabile, dar un joc mediocru. Deocamdata norocul a fost de partea lui Fane, insa e clar ca Alianza va avea belele mari daca se va baza si-n viitorime doar pe noroc. Deocamdata obiectivul number one (calificare in cupele continentale) pare la indemana, avand in vedere ca primele patru clasate se califica-n Copa Libertadores iar urmatoarele patru (mai precis, trei si castigatoarea cupei) s ecalifica-n Copa Sudamericana.

TogIqzQ.jpg

********************

August 2020

lPGRIGo.jpg

ner4PX3.jpg

SoxPacN.jpg

Rezumat 1-15 august :

Alianza Universidad - Alianza Lima 1 - 3. Granzii din Lima au inceput destul de slab "clausura", motiv pentru care Fane si-a inchipuit c-ar fi loc de cel putin un egal. Tzapa. Dupa 90 de minute (in care Alianza Lima a facut legea pe teren) Fane a fost foarte fericit c-a scapat cu o infrangere la doar doua goluri diferenta.

Alianza Universidad - Universitario Lima 2 - 1. Al doilea meci consecutiv in care echipa lui Fane intalnea unul din marile cluburi ale Limei. Intrucat in meciul anterior incercase un joc ceva mai defensiv si incasase trei goluri Fane s-a decis sa fie ceva mai agresiv. A jucat cu doi atacanti dar a incercat sa mentina si o posesie rezonabila. Cumva, ideile lui Fane au dat rezultate. Universitario n-a jucat rau, dar nici nu s-a impus clar asa cum o facusera confratii lor de la Alianza Lima. Meciul se indrepta catre un egal echitabil atunci cand norocul lui Fane a lovit din nou sub forma unui sut de la distranta expediat de-un jucator (Aguirre) care se pricepe la multe ... dar in nici un caz la suturile de la distanta.

(cupa) Academia Cantolao Callao - Alianza Universidad 0 - 2. Juniorii din Callao (ma rog, juniori doar cu numele) nu-s deloc preocupati de cupa. Durerile lor (mari !) sunt altele. In campionat sunt pe loc retrogradabil si-au de tras daca nu vor sa vada "live" cum e viata-n liga a 2-a. Consecinta : Alianza Universidad a intalnit o echipa al carei 11 de start era format in majoritate din rezerve si juniori (pe bune). Victorie lejera, calificare lejera.

Cienciano Cusco - Alianza Universidad 1 - 1. Gazdele au problemele lor. Se tot agita in zona retrogradarii si, desi se mentin pe un loc neretrogradabil, pot avea oricand surprize. Problema lor cea mai mare e atacul. Nu joaca rau, dar atacantii lor nu-s in stare sa marcheze nici macar de la o juma' de metru cu poarta goala. Fane a avut ocazia sa studieze detaliat problema. Rezultatele studiului n-au fost deloc incurajatoare. O echipa mediocra a cam maturat pe jos cu Alianza Universidad. Gazdele au avut vreo 6-7 ocazii de gol si-au ratat din cele mai clare pozitii posibile. Din fericire pentru Fane meciul s-a incheiat la egalitate, dar asta numai pentru ca gazdele erau atat de preocupate sa rateze cat mai spectaculos incat neglijau defensiva. Iar cand adversarul te invita sa contraataci pe spatii mari s-ar zice ca nu-i atat de dificil sa marchezi cel putin un gol.

C4erJlL.jpg

ZDB6zQT.jpg

Rezumat 16-31 august :

Deportivo Carlos Mannucci Trujillo - Alianza Universidad 2 - 1. Expertii spun ca Deportivo Trujillo ar poseda un lot mai degraba mediocru, bun eventual pentru o echipa clasata in zona locurilor 11 - 15. Se pare insa ca baietii din Trujillo nu dau nici doi bani pe ce spun expertii si se ambitioneaza sa joace foarte bine si sa lupte pentru primele locuri. Meciul a fost lejer (pentru Deportivo Trijillo), respectiv crancen (pentru Alianza Universidad). Gazdele s-au trezit conduse in debutul meciului dar n-au intrat in panica. Au inceput sa preseze, au inscris de doua ori, au dominat clar si-au castigat meritat.

Alianza Universidad - Atletico Grau Piura 4 - 2. Teoretic, meciul urma sa fie castigat lejer de Alianta. Asta deoarece oaspetii, desi au avut o prestatie buna in "apertura", erau intr-o forma extrem de slaba (doar in punct castigat in ultimele sapte meciuri jucate). Practic insa, a fost ceva mai complicat. In minutul 22 Fane contempla extaziat privelistea mareata a tabelei de marcaj. Pe care scria mare "Alianza Universidad - Atletico Grau 0 - 2". Fane nu foloseste shout-urile, dar in meciul asta a facut o exceptie. Adica dupa al doilea gol a expediat o serie de ragete catre domnii jucatori, chestie care i-a convins probabil pe resepctivii ca ceva trebuie facut. Pana la pauza Alianza a inscris un gol. La pauza vestiarul a fost dominat de urletele agresive ale managerului Alianzei. Dupa pauza gazdele au dominat categoric, au inscris de trei ori si-au castigat cu 4 - 2 un meci al naibii de enervant si obositor.

Academia Cantolao Callao - Alianza Universidad 1 - 0.  Dupa cum ziceam, meciul de cupa nu i-a prea interesat pe juniorii-seniori din Callao. Oamenii erau mult mai preocupati de campionat. Aveau neaparata nevoie de-o victorie pentru a mai avea macar o sansa infima de a evita retrogradarea. In primele minute meciul a fost echilibrat. Apoi gazdele au deschis scorul (minutul 12). Fane nu-si facea probleme, stiind ca are la dispozitie "armele secrete". A inceput recitalul de urlete, chestie care s-a vazut imediat, Alianza jucand ceva mai avantat (dar asta si pentru ca gazdele parcasera autobaza in careu). Totusi, golul intarzia. La pauza, alta sedinta de urlete, plus indicatia de a juca ofensiv si de a ataca pe toata latimea terenului. Toata repriza a doua a constat intr-un mare asalt (nu prea organizat) al Alianzei, concretizat intr-un numar imens de centrar (65 in tot meciul !) ... dar fara vreun efect pe tabela ...

zx4aoB8.jpg

Rezumatul rezumatului : echipa lui Fane nu-i intr-o situatie tocmai fericita. Nu s-ar putea spune ca-i foarte tragic intrucat se afla (inca) pe locul 6 in clasamentul totalizat, adica pe-un loc ce permite calificarea in Copa Sudamericana. Dar prestatia din "clausura" e departe de ce si-ar fi dorit Fane, mai ales in conditiile in care pana acum echipa a avut destul noroc. Daca stocul de noroc se va termina s-ar putea ca urmatoarele meciuri sa fie deosebit de nasoale ...

127U0Sv.jpg

********************

Septembrie 2020

0H4F34k.jpg

OSuIJKN.jpg

3BYphMU.jpg

Rezumat 1 - 15 septembrie

(cupa) Universitario Lima - Alianza Universidad 0 - 1. Ole ! Le-am tras-o ! Granzii au jucat slab, ba chiar foarte slab, ceea ce poate inseamna ca nu-i prea interesa cupa. Totusi, au folosit in meciul impotriva Alianzei nu mai putin de 8 titulari, deci victoria nu-i chiar de lepadat.

(cupa) Universidad Tecnica de Cajamarca - Alianza Universidad 3 - 1 si 1 - 2. Bleah ! Ne-au tras-o ! Utecistii-s detinatorii titlului de campioana in sezonul anterior.  E adevarat, deocamdata-s departe de forma de anul trecut. Se tot agita sa urce-n clasament dar nu reusesc s-ajunga mai sus de locurile 6 - 8. Meciurile ? La Cajamarca gazdele au dominat clar si-au castigat fara nici o problema. Returul de la Huanuco a fost ceva mai echilibrat, desi tot Universidad Cajamarca a fost echipa mai buna. Totusi, Fane a avut satisfactia unei victorii de palmares. Victorie obtinuta-n ultimele minute, adica atunci cand oaspetii deja considerau dubla mansa ca si incheiata.

ySbpR8U.jpg

iUqzkku.jpg

Rezumat 16 - 30 septembrie

FC Cusco - Alianza Universidad 2 - 0. In teorie, adversarii aveau un lot puternic si pretentii de echipa "de mijlocul clasamentului". Practic, atat in "apertura" cat si-n "clausura" au avut prestatii modeste. Nu-s amenintati de retorgradare dar nici n-au vreo sansa s-ajunga-n zona locurilor "de cupe". Cum insa nici Alianza nu sta mai bine cu prestatiile (cel putin in ultima perioada) ... meciul a fost cam anost. FC Cusco a avut noroc deschizand scorul relativ repede, apoi s-a retras in defensiva. Vreo jumatate de ora Alianza s-a straduit sa construiasca ceva periculos, fara succes. Apoi baietii de la Cusco s-au plictisit sa tot astepte, au iesit la atac, au inscris al doilea gol si-au rezolvat definitiv problema invingatoarei. 

Alianza Universidad - Union Nueva Cajamarca 0 - 0. Un nou meci din seria "e mai usor sa castigi un joc impotriva liderei decat impotriva unei echipe ca si retrogradate". Union Nueva Cajamarca (echipa nou promovata in sezonul anterior) mai poate evita retrogradarea numai daca va recupera o diferenta de 8 puncte in utlimele 6 etape. Sansele-s minime, fireste. Totusi, baietii de la Alianza au fost profund impresionati de suferintele nou promovatei, drept care s-au hotarat s-o ajute nitel. Au jucat extrem de slab in prima repriza, slab in repriza a doua iar dupa 90 de minute i-au facut cadou un punct. A fost, de departe, cea mai slaba prestatie a Alianzei din tot sezonul ... 

[p.s : cate ceva despre sistemul de retrogradare. In principiu vor retrograda trei echipe. Daaar ... daca echipele clasate pe locurile 17 si 18 vor acumula la finalul sezonului acelasi numar de puncte in clasamentul totalizat ... vor juca un meci de baraj, tur - retur. Golaverajul sau meciurile direste nu-s criterii de departajere in cazul retrogradarii]

Alianza Universidad - Universidad de San Martin Lima 1 - 0. Confruntare "studenteasca" intre doua echipe care se straduiesc sa prinda locurile ce permit accesul in cupele continentale. Universidad de San Martin a inceput foarte bine "clausura", ajungand chiar si lidera a competitiei pentru vreo cateva etape. Din pacate pentru ei se pare ca-s in scadere accentuata de forma. In ultimele 4 etape au acumulat un singur punct. De partea cealalta, Alianza Universidad. Care, se stie, n-a mai jucat fotbal de calitate de vreo ... multe etape. Meciul propriu zis a fost o mare circoteca. Primele minute ... echilibrate. Apoi, la o faza fixa (corner) Gambetta a inscris pentru Alianza. Fireste, San Martin a iesit la joc si-a inceput sa preia initiativa. In minutul 18, insa ... fundasul stanga al celor de la San Martin e eliminat. Oaspetii au sacrificat un jucator ofensiv si meciul s-a echilibrat. A venit apoi minutul 38, adica momentul in care oaspetii au ramas in 9 jucatori, unul din mijlocasii lor centrali fiind de asemenea eliminat. Incepand cu momentul asta Alianza n-a mai avut practic adversar. In minutul 71, bang, a treia eliminare, San Martin jucand ultimele 20 de minute cu doar 8 jucatori pe teren. Culmea, toate cele trei eliminari au fost directe, fara cartonase galbene ! Scorul final ? Normal, doar 1 - 0 pentru Alianza, si-asta deoarece jucatorii gazdelor au ratat vreo 6-7 ocazii de gol ...

w4UVU0m.jpg

Rezumatul rezumatului : echipa lui Fane se taraste, cu chiu cu vai, catre finalul sezonului. Se mai ridica, mai face cativa pasi, mai cade, iar se mai ridica, iar mai cade ... Deocamdata insa obeictivul numarul unu (adica accesul in cupele continentale) nu-i compromis. Daca echipa ar fi intr-o forma mai buna chiar si accesul in "champions league-ul sud american" (adica-n Copa Libertadores) ar mai fi posibil. Totusi, sansele de de calificare pentru Libertadores sunt extrem de mici. Un obiectiv mai realist ar fi calificarea in Copa Sudamericana, adica o clasare pe locurile 5 - 8. Diferenta de 7 puncte intre locul 6 (Alianza Universidad) si locul 9 ar fi destul de sigura, tinand cont de faptul ca mai sunt de disputat doar 6 etape. Totusi, exista un spil. Castigatoarea cupei (Bicentenario) are si ea un loc asigurat in Copa Sudamericana. Si cine va disputa finala ? Pai ... echipele care ocupa momentan locurile 8 si 9, adica Universidad Cajamarca si Universidad Trujillo. Deci Alianza Universidad trebuie sa faca pe dreaq in patru si sa se claseze-n primele 7 locuri. Altfel ...

bl0epom.jpg

 

AaCz7qh.jpg

*****

Din motive necunoscute moralul jucatorilor se imbunatateste pe zi ce trece. Coeziunea a crescut, nimeni nu mai e nemultumit ... ba chiar si liderii echipei au devenit instantaneu niste fani ai lui Fane. Cu toate astea rezultatele echipei continua sa fie mediocre. Sincer vorbind, Fane isi aduce aminte cu nostalgie de vremea cand, in "apertura",  moralul era minim iar rezultatele erau chiar foarte bune ...

2z6Yzw7.jpg

(...)

Link to comment
Share on other sites

  • Generaţia de Aur
On 7/14/2020 at 5:56 AM, kan-guru said:

Fane nu foloseste shout-urile, dar in meciul asta a facut o exceptie. Adica dupa al doilea gol a expediat o serie de ragete catre domnii jucatori, chestie care i-a convins probabil pe respectivii ca ceva trebuie facut. Pana la pauza Alianza a inscris un gol. La pauza vestiarul a fost dominat de urletele agresive ale managerului Alianzei. Dupa pauza gazdele au dominat categoric, au inscris de trei ori si-au castigat cu 4 - 2 un meci al naibii de enervant

Nici eu nu folosesc shouturi des, desi m-au salvat de la 2 infrangeri.

Succes acolo la Peru sa prinzi cupele continentale!

Link to comment
Share on other sites

Octombrie 2020

ZyuTIEM.jpg

yaNmRKp.jpg

f0UTFGy.jpg

Rezumat :

Sport Boys Callao - Alianza Universidad 2 - 3. Din motive necunoscute "rozalii" din Callao copiaza fiecare miscare a Alianzei. A realizat Alianza 36 de puncte si +13 la golaveraj in "apertura" ? Baietii din Callao au obtinut 35 de puncte si +13 golaveraj. A jucat Alianza mediocru in "clausura" (doar 17 puncte, 12 goluri marcate si 13 primite) ? Sport Boys s-au simtit obligati sa joace si ei mediocru : doar 18 puncte, 12 goluri marcate si 13 primite). Cam dubioasa atitudinea asta a unor cetateni care intra pe teren imbracati in tricouri roz ... Asemanarile au continuat si pe teren. Ambele echipe au ales sa joace foarte ofensiv in prima repriza, ceea ce-a avut ca efect crearea a nenumarate faze de poarta de ambele parti si inscrierea a 4 goluri (cate doua de fiecare echipa). La pauza insa Fane a decis ca ce-i prea mult strica, deci a renuntat la ofensiva si-a incercat un joc bazat pe defensiva si contraatac. Intamplator sau nu, a avut succes. Adica Alianza a inscris al treilea gol iar apoi s-a aparat eroic pana la final.

Ayacucho FC - Alianza Universidad 1 - 0. Gazdele nu-s cine stie ce mare echipa, desi (cel putin teoretic) au un lot ceva mai bun decat cel de care dispune Fane. Si ceva mai multi bani. Pe teren insa n-a fost aproape nici o diferenta, cel putin in prima repriza. S-a sutat mult de la distanta dar fazele "lucrate" in careu au cam lipsit. La pauza Fane s-a cugetat cum ca un 0 - 0 n-ar fi chiar de lepadat, drept care a hotarat sa joace mai defensiv. Gazdele au zis mersi, au atacat in valuri si-au deschis scorul. Dupa care s-au retras in aparare si-au rezistat fara mari probleme pana la finalul celor 90 de minute. 

Alianza Universidad - Deportivo Juliaca 1 - 0. Un meci nespectaculos castigat destul de lejer de Alianza. Totusi, victoria se datoreaza mai putin unui joc bun prestat de gazde si mai mult jocului extrem de slab etalat de oaspeti.

Deportivo Muncipal Lima - Alianza Universidad 2 - 0. Meciul parea la indemana Alianzei intrucat "municipalii" din Lima se afla in zona retrogradarii si poseda o defensiva cam de mana a doua. Asta in teorie. Pe teren insa .... gazdele au jucat foarte bine, au ratat vreo 5-6 ocazii de gol iar Fane se poate felicita pentru faptul ca echipa lui a pierdut doar cu 0 - 2.

27xvqWc.jpg

Rezumatul rezumatului : situatia e nitel hilara. Desi a jucat slab in "clausura" echipa lui Fane are inca sansa sa prinda un loc "de Champions League" (adica de Copa Libertadores) ... cu conditia sa invinga in ambele meciuri care au mai ramas de disputat. Pe de alta parte, are si sansa sa rateze complet cupele continentale daca nu va castiga macar unul din cele doua meciuri ramase. Necazul e ca adversarii din ultimele meciuri nu par chiar la indemana : Sporting Cristal si Universidad Cajamarca, fosta campioana.

Apropo, s-a disputat si finala cupei. Universidad Cajamarca a invins (la penalty-uri) si-s automat calificati in "UEFA sudamericana". Locurile 1 - 4 merg in "Libertadores", locurile 5 - 7 in "Copa Sudamericana".

eT40EAd.jpg

Swjdpns.jpg

*****

In Sud America selectiile pentru lotul U18 au loc in luna octombrie. Sincer vorbind, Fane nu-si facea cine stie ce iluzii. Stiind insa ca sud americanii produc vedete internationale pe banda rulanta Fane spera la macar unul sau doi jucatori cu potential de viitoare rezerve in prima liga peruana. Ciuciu. Tzapa. Fireste, un club de mana a doua din Peru (Alianza) n-are cum sa "produca" jucatori prea buni. Dar nici chiar in cele mai horror scenarii Fane nu si-ar fi inchipuit c-ar putea exista un astfel de youth intake :

qluLj82.jpg

********************

Noiembrie 2020

Etapa 18 din clausura. Alianta Universidad - Sporting Cristal Lima. Surprinzator, granzii din Lima au jucat extrem de slab in prima repriza, chestie care i-a permis echipei lui Fane sa domine clar si sa conduca cu 2 - 0 la pauza. In repriza a doua baietii de la Sporting Cristal au jucat ceva mai bine, dar asta n-a impiedicat Alianza sa inscrie al treilea gol si sa obtina o victorie clara.

R87VovQ.jpg

xjsMCeU.jpg

Bravo, don Fane ! Situatia s-a limpezit : Alianza e 100 % calificata in cupele continentale, mai precis in Copa Sudamericana. Si-asta pentru ca patru echipe (cele clasate pe locurile 5, 7, 8 si 9) "se bat" pentru cele trei locuri disponibile, iar echipa de pe locul 9 (Universidad San Martin) nu poate acumula mai mult de 61 de puncte. Totusi, ultima etapa nu-i deloc lipsita de miza. Primele patru clasate vor avea asigurat un loc in Copa Libertadores. Plus ca mai exista o smecherie, foarte "sud-americana". Si-o a doilea smecherie, foarte "peruana".  Cred ca tre' sa explic ...

Fane, fiind mai european din fire, a crezut ca totu'-i simplu. Adicatelea ... invingatoarea din "apertura" si invingatoarea din "clausura" urmeaza sa dispute un meci tur-retur pentru a desemna campioana sezonului. Asa s-a intamplat in sezonul precedent. Dar ce se intampla daca invingatoarea din "apertura" si invingatoarea din "clausura" sunt una si-aceeasi echipa ? Normal ar fi ca echipa aia sa fie automat desemnata campioana. Ca doar n-or sa joace finala impotriva lor insisi. Eeee ... ar fi fost mult prea simplu. Nu, frate, in cazul asta se joaca o "semifinala". Echipele clasate pe locurile doi si trei in clasamentul totalizat (38 etape) vor juca intre ele iar invingatoarea va disputa finala campionatului. Alianza Lima a castigat atat "apertura" cat si "clausura", deci va fi una dintre finaliste. Mai ramane deci de vazut cine va juca semifinala - minune. Chiar si Alianza Universidad are-o sansa de calificare, dar e foarte mica. Realist vorbind, pentru cele doua locuri se bat echipele clasate pe locurile 2 (Deportivo Trujillo) , 3 (Sporting Cristal) si 4 (Universitario Lima). Complicat ? Nu suficient de complicat. Pentru ca Peru.  Iar in Peru sunt alocate puncte si pentru competitia U18. Competitia aia a fost castigata de Alianza Lima (care va primi 2 puncte suplimentare), iar pe locul 2 s-a clasat Sporting Cristal (care va primi un punct), ceea ce inseamna ca alde clasamentu' totalizat se modifica :

hdJ5Bwa.jpg

Imbarligatura naibii ? Hehe ... nu s-a terminat. Tot din cauza de "under18" exista posibilitatea ca unele cluburi sa nu-si faca "norma" de minute in care juniorii trebuie sa fie prezenti pe teren in meciurile seniorilor. Iar neindeplinirea normei inseamna puncte de penalizare aplicate-n clasament. Necazul e ca Fane n-are cum sa verifice cum stau "inamicii" cu norma aia, deci va sti daca beneficiaza de vreun avantaj de-abia dupa ce se incheie campionatul. E un fel de loterie. "Tu joaca, Fane, poate ai noroc si-ti iese castigu' al' mare"

**********

Ultima etapa, a 38-a (si-a 19-a din "clausura"). Alianza Universidad va intalni in deplasare pe Universidad Cajamarca, adicatelea echipa clasata momentan pe locul 6. Care nu-i un adversar usor de invins, fiind campioana sezonului anterior. Cine invinge in meciul asta se poate califica pentru Libertadores, dar cu o conditie : marele derby al Limei (Universitario - Alianza) sa se incheie cu victoria oaspetilor. Daca s-ar intampla minunea asta atunci echipa lui Fane se poate califica daca obtine o victorie, indiferent de scor. Cajamarca se pot califica si ei, dar numai daca inving la scor, si-asta fiindca au golaverj +20 iar Universidad din Lima are +24. Nu conteaza rezultatele directe.

Meciul :

wcYERSE.jpg

Mai e ceva de comentat ? In minutul 14 pe tabela scria mare de tot "Universidad Cajamarca - Alianza Universidad 3 - 0". Nici tat-su lu' Mourinho n-avea cum sa mai dreaga o belea ca asta. Saracu' Fane a incercat si el ce l-a dus capu', adica le-a cerut baietilor sa nu-si mai bata capu' cu defensiva ci s-atace incontinuu. De bine, de rau, in minutu' 74 scorul ajunsese 3 - 2 si cica mai existau ceva sanse, macar pentru un egal. Da' se stie ca FM-ul e pervers. Cajamarca a inscris rapid doua goluri (minutele 75 si 76) si-a rezolva problema.

Bon, n-a fost un final de campionat prea fericit ... dar macar Fane si-a indeplinit obiectivul, adica s-a calificat in cupele continentale. La cum au mers treburile-n "clausura" s-ar zice ca e si-asta o performanta. Ce-au facut insa ailalti prin campionat ?

bQMGzGu.jpg

Clar, FM-ului ii plac finalirile pe muchie de cutit. Alianza Lima si-a ingropat rivalii , adica i-a trimis in "Sudamericana". Universidad Cajamarca s-a calificat in Libertadores, da' nu oricum, ci fix la egalitate de puncte si golaveraj cu contracandidata. Pe partea ailalta, Fanica poa' sa zica mersi. A prins un loc in cupele continentale doar pentru c-a avut norocul sa realizeze 62 de puncte, nu 61. Ca daca scoatea doar 61 se clasa pe locul 9 (la golaveraj) si mai vedea "continentalele" din parti.

umsZ8uZ.jpg

Cum ramane cu povestea marii finale a campionatului ? Pai ... pana si jocul (FM-ul) s-a trezit ca-l depasesc regulile peruane. Sporting Cristal a pierdut trei puncte din cauza juniorilor ... da' a castigat un punct din cauza juniorilor. Jocul, saracu', n-a mai inteles nimic din toata babilonia asta si "i-a clasat" pe locul 2, desi ei s-au clasat pe 3. In sfarsit, nu conteaza, pana la urma Alianza  a castigat "clausura" iar Sporting s-a calificat in semifinale si va juca impotriva unora (Deportivo Trujillo) care pana acum s-au remarcat doar prin faptul c-au promovat in prima liga in urma cu doua sezoane.

by4eD8l.jpg

p.s : Deportivo Carlos Mannucci Trujillo si-a facut de cap in play-off. Adica au castigat titlul de campioana. Chestie cat se poate de normala pentru un club care-s promovat in 2018 ...

Q5yK5JX.jpg

QzR2XCw.jpg

**********

Alianza Universidad, final de sezon.

Lotul de seniori. Alianza se bazeaza pe trei jucatori esentiali. Gambetta - Mendoza - Pacheco. In cazul in care vreunul dintre ei va decide sa plece la un alt club (oferte ar cam avea) va fi dificil sa fie inlocuiti ...

N54KnEN.jpg

jT4vgTp.jpg

*****

Lotul rezervelor

Baietii s-au descurcat binisor in competitia lor. S-au clasat pe locul 4 iar in playoff au ajuns pana in finala, ceea ce inseamna ca exista prin lotul respectiv si ceva jucatori de calitate ce-ar putea fi promovati la seniori.

G5rZ2LV.jpg

z8gWzLf.jpg

ll7JnNV.jpg

*****

Staff

Fane l-a mai imbunatatit pe ici, pe colo. Din pacate insa reputatia clubului si bugetul subdezvoltat nu prea-i permit sa aduca antrenori mai buni. Cel putin deocamdata.

Wt4CBER.jpg

*****

Fane insusi

Nea Fanica s-a dezvoltat suprinzator de mult in ultimul an. De fapt s-a dezvoltat si-n sezonul 2019, desi statea pe bara. Sincer, niciodata n-am inteles cum e cu dezvoltarea manageriala. Habar n-am de ce depinde si la ce folosesc toate maruntisurile de pe-acolo.

JCUH1Kq.jpg

*****

Buget si obiective in sezonul viitor

Senor presidente zice ca-i foarte entuziasmat de prestatia lui Fane. Ceea ce-i bine, mai ales ca omu' si-a manifectat entuziasmul nu numai prin vorbe ci si prin fapte. Adica a majorat bugetul cu inca vreo 300.000. Nu-i o suma mare ... da' nu-i nici de lepadat. Bine, senor presidente stie ca orice club ce va participa la Copa Sudamericana (adica inclusiv Alianza Universidad) urmeaza sa incaseze 400.000, indiferent de rezultate. Asta inseamna ca senor presidente o sa-si cam recupereze banii aia, si-asta fara sa vanda vreun jucator. Obiectivele pentru sezonul 2021 sunt ... alea care-au fost si in 2020. "Fane, tu vezi sa nu ne facem de ras si-ai grija sa nu cheltuiesti prea multi bani".

DO3KtOn.jpg

ItxUaX0.jpg

*****

Participarea in Copa Sudamericana.

Dupa cum ziceam, nu exista grupe. Se joaca numai in sistem cupa, tur-retur. Dar sistemul de tragere la sorti e foarte sud-american. Pentru primul tur nu exista urne valorice ... ci geografice. Cele 44 de cluburi calificate sunt impartite in doua grupe (zona nord, adica Brazilia, Columbia, Peru, Ecuador, Venezuela si zona sud, adica Argentina, Chile, Uruguay, Paraguay, Bolivia). Se joaca nord vs sud. Alianza Universidad poate deci intalni in primul tur doar echipe din sudul continentului. Iar aici e un shpil. Cluburile argentiniene sunt extrem de puternice. Un club clasat pe locul 12 in Argentina e mai puternic si mai bogat decat Alianza Lima. Nici celelalte cluburi din zona de sud nu-s usor de invins, dar macar aia n-au forta cluburilor argentiniene.

********************

Sezonul 2020 in Sud America

Cupele continentale. In rezumat : Brazilia, Argentina ... si ailalti.

Vb9zhx7.jpg

Campionate nationale :

P3KQXIo.jpg

IuA78Fl.jpg

********************

Sezon 2020

- apertura : loc 3 din 20 echipe (foarte bine)

- clausura : loc 11 din 20 echipe (slab)

- clasament totalizat : loc 7 din 20 echipe (acceptabil)

- cupa nationala : semifinala (foarte bine)

- calificare in competitiile continentale : exista

- sezon viitor : voi continua cu Alianza Universidad, dar va fi ultimul sezon in Peru. Indiferent de rezultate.

(...)

Link to comment
Share on other sites

Si ce zicea mister Fane ? Ca la tragerea la sorti pentru primul tur al "Sudamericana" ar prefera sa evite cluburile argentiniene ? Ia de-aici, Fanica !  :lol2:

JDUTGNp.jpg

Cum ? Nu-i chiar atat de grav, argentinienii find intr-o forma slaba ? Hehe ... ai vrea tu, Fanica ! Da' nu se poate. Ete, FM are la indemana cluburile clasate pe locurile 16, 15, 10, 9, 8 si 2. Tie iti face cadou clubu' de pe locu' doi, ca-i esti simpatic ... :clapping:

65gpqUS.jpg

(...)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

Pentru înregistrarea pe acest forum va trebui să acceptaţi termenele de utilizare a forumului disponibile aici: Terms of Use. Acest forum folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale. Detalii privind politica de confidenţialitate şi cookies sunt disponibile aici: Privacy Policy