Jump to content

Welcome to FMRo Forum - Football Manager Romania

Welcome to the official forum of the Romanian Football Manager community.

Like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of FMRo Forum - Football Manager Romania by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

If you don't want to create an account on our forum, you are free to join us on our other social media accounts:

- Facebook Page: https://www.facebook.com/FMRo.ro

- Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/fmromania

- Twitter: https://twitter.com/fmro

- Discord: https://discord.com/channels/703942749522755616/703942749992517655

- Instagram: https://www.instagram.com/fmro.ro/

- Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgZCAQazHOyY_9nMspXLnvg

IMPORTANT: In order to complete your registration, a valid e-mail address is required, since we will be sending you there an activation link.


Finante Liga 1


Recommended Posts

Avand in vedere domeniul in care lucrez si pregatirea pe care o am, am dorit sa elaborez un fisier in care sa analizez situatia la 31.01.2013 (data la care va fi urmatorul deadline pe research) pe partea financiara a cluburilor din Liga 1.

Din start vreau sa spun ca nu vreau sa epatez si nici sa ma dau mare. Am vorbit cu Mihai si am acceptul lui pentru a prelucra acest fisier.

Vreau doar sa incepem o discutie deschisa legata de aspectele financiare ale cluburilor din Liga 1. In aceasta discutie, vreau sa se intervina atat din partea researcherilor (cu anumite cunostinte de pe zona clubuirlor- inclusiv Mihai) cat si userii obisnuiti.

Fisierul prezinta o estimare. Nu avem access la datele reale de la Ministerul Finantelor. Totodata, nici datele alea nu sunt reale ca multe cluburi prezinta situatii false.

Fiind o estimare, fisierul prezinta multe informatii culese de prin presa, dar si presupuneri personale obiective, care pot fi false. De aceea, rog toti care sunt interesati de acesti aspect sa intervina. Fisierul poate fii modificat foarte usor (are formule) si ideea e sa avem o situatie cat de cat ok.

Eu am vrut sa ajung la situatia pe cash la 31.01.2012 cat si pe Buget anualizat (Total Income) pentru fiecare echipa.

Filele "Patroni", "Sponsorizari" si "Other Income" trebuie dezbatute. Calitatile "Ambition" si "Resources" din fila "Patroni" sunt dupa mine foarte importante si as dori sa ajungem la un consens, pentru ca la urmatorul deadline pentru research sa implementam aceste calitati. Totodata, "Salariile nete ale jucatorilor si staffului" sunt culese de pe site-uri sau introduse comparativ (Daca Steaua are 0,3 Meur atunci Ceahlaul are 0.1 Meur) Aici, fiecare cu cunostintele care le are, poate contribui pentru a imbunatati fisierul. La fel, "Club Running Expenses" care include deplasari, staff auxiliar (TESA), si alte cheltuieli zilnice ale cluburilor e o analiza pur subiectiva despre aceste costuri.

Sunt multe pozitii de imbunatatit. De exemplu, la Severin am inteles ca au venit niste greci ca sponsori. Habar nu am cu cat contribuie, si ce s-au angajat sa faca. La Otelul, a venit un nou om de afaceri. Inca mai sunt banii din Championsi League (sau o parte din ei) prin conturi. Impresia mea e ca Adamescu a venit la Galati, a dat 0,4 Meur cat a fost datoria stringenta pt ca apoi sa puna mana pe cei 16 Meur banii din Liga. E doar o parere personala, si Arkan poate ne lumineaza mai bine. La CFR, au venit niste bani din participare si din transferuri, nu stiu exact ce se face cu ei (poate se acopera datorii precedente). Astea sunt doar putine exemple unde as dori

contributia voastra.

Atentie: Fisierul contine platile din Drepturi TV care se vor face in Ianuarie de catre televiziuni, si astfel multe echipe isi vor balansa bugetul (cum e si cazul lui Dinamo)

Repet, accept orice critica, inclusiv ca fisierul e o porcarie, cu argumentele de rigoare. Fisierul se poate modifica de catre oricine.

Pentru Mihai: in joc, rata de taxare individuala( pe persoana) e undeva la 13%. In Realitate (e facuta analiza in fisier) rata de taxare in Romania e (pentru persoane cu locuri de munca normale) e 29,9 % (incluzand contributiile) pentru individ si 26,75% pentru angajator (un total de 56,6% imputabil direct angajatorului). Tu in joc nu ai considerat contributiile? Ai luat doar cei 13% impozit efectiv pe venit?

Tot ca o propunere pentru Mihai, cand va merge la Londra pentru propuneri e o reglementare a situatie insolventei. Vad in Europa, tot mai multe echipe care intra in insolventa: eu cred ca tsunami-ul financiar care va veni in Europa, va matura multe echipe. In Spania, Malaga e pe butuci, Mallorca numai poate juca in Europa. In Romania, Rapid a intrat in insolventa, va intra si U Cluj. Trebuie pus un prag (rata de lichiditate imediata de ex) prin care un club intra in insolventa in joc si sub control judiciar (numai ai decizii pt antrenori, transferuri etc).

Bun, am vrut sa atasez, dar nu mi-a atasat fisierul.

Cum fac ca sa imi ataseze fisierul?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Apreciez munca de research pe care o faceti. Sunt constient ca interventia mea este tardiva dar ma gandesc la situatia financiara a celor de la Pandurii avand in vedere ca au sponsor SNLO si au aparut in toate ziarele scandaluri ca bani publici de acolo (milioane de euro 4-5-6 in fiecare an) merg catre echipa de fotbal iar la FM nu s-au regasit banii astia nici in 2011, 2012 sau 2013.

Un exemplu: https://ziaruldeinvestigatii.ro/blog/posts/marin-condescu-someaza-snlo-sa-marcheze-bani-la-pandurii

Link to comment
Share on other sites

Un exemplu:

01-faximil1.jpg

(Imi cer scuze pentru dubla postare.)

Si mai sunt si alte informatii care circula pe internet referitoare la sponsorizarile pe care le primesc, sponsorizari care ar putea fi adaugate si la FM pentru realism. Altfel nu mai faceti nici un research si sa isi cumpere lumea editoare sa puna fiecare cati bani vrea si puteti sa inchideti topicul asta si sa discutam despre editoare si cum sa le folosim.

Link to comment
Share on other sites

  • Generaţia de Aur

poate ne zici si ce s-a intamplat cu banii respectivi, n-am auzit inca sa cumpere Pandurii jucatori de 500.000 de euro, ce sa mai zic de milioane.

altfel, desi au sponsorizari de milioane...

http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/probleme-in-paradis-jucatorii-de-la-pandurii-nu-si-au-mai-primit-banii-de-doua-luni-383586.html

cum iti explici ? :)

Link to comment
Share on other sites

Care este acea "anumită capacitate intelectuală" care permite cuiva să înţeleagă că "faptul ca exista un club de fotbal in Liga I, in speta Pandurii Tg Jiu, care primeste milioane de euro de la sponsorii sai" şi care lipseşte unora? Întreb şi eu, ca un nepriceput ce mă aflu, deoarece cred că şi mie îmi lipseşte şi poate reuşesc să o obţin, eventual de la unii cărora le prisoseşte.

Link to comment
Share on other sites

@tactumare: Daca taceai, filozof ramaneai.

Sunt constient de tardivitatea remarcii mele referitoare la bugetul clubului din prisma faptului ca, probabil, a expirat sau a trecut termenul pentru modificari de genul acesta in baza de date a jocului dar, totusi, am postat link-uri catre articole edificatoare, am atasat si un document relevant, sunt si alte articole pe internet despre procese aflate pe rolul instantelor din Ro avand ca obiect recuperarea exact a acestor sume de milioane de euro care au intrat in club si cu toate acestea, in fata unor dovezi clare exista chibiti care imi spun contrariul. Ma asteptam la un raspuns cel putin lipsit de ironie. Nu vreau sa fiu atras, prin ironii si atacuri superficiale, in discutii off-topic. Exista anumite standarde care trebuie respectate pe forumul acesta.

Link to comment
Share on other sites

  • Generaţia de Aur

http://www.tolo.ro/2...t-caut-2-mil-e/

Tribunalul respinge recursul: Pandurii trebuie să restituie bugetului 8,8 milioane de lei. Termenul limită este 31 martie 2013.

coperta-.jpg

“Pandurii Tîrgu-Jiu e clubul de fotbal din România care a primit cei mai mulţi bani de la stat: 30 de milioane de euro în ultimii 8 ani”, scria Gazeta Sporturilor pe 9 iulie 2012.

Ziarul publica un document intern al SNLO, prin care se strîngeau sumele de bani pentru clubul de fotbal profesionist condus de Marin Condescu, lider de sindicat al minerilor dinzona Olteniei.

“Fiecare ban fiind dat legal de companii și cheltuit la fel de club”, declara Condescu pentru ziar.

Siguranța lui Condescu

Recent, pe 15 februarie 2013, cei de la Pandurii Tg-Jiu au aflat că sînt siliţi să returneze rapid 8,8 milioane de lei din finanţarea oferită de SNLO în anii 2011-2012. Termenul restituirii este 31 martie, în caz contrar banii vor fi recuperaţi de la conducerea Complexului Energetic Oltenia, urmașa SNLO.

Curtea de Conturi a controlat clubul în 2012. Printre alte nereguli, inspectorii au considerat că o parte a finanţării către Pandurii și Minerul Motru este ilegală. “Mereu au crezut asta ăștia de la Curtea de Conturi. Nu e nici o problemă, se vor lămuri ei”, a ripostat atunci, sigur de el, Marin Condescu.

De data asta, lucrurile au mers mai departe.

Dosarul 753/95/2013

Curtea de Conturi a emis o decizie prin care 8,8 milioane de lei urmează să fie recuperaţi de la Clubul Pandurii Tîrgu-Jiu, răspunzători fiind președintele Marin Condescu și ex-directorul SNLO, Daniel Burlan.

Complexul Energetic a atacat decizia Curţii de Conturi în instanţă. Dosarul are numărul 753/95/2013 și e pe rol. Conform legii, banii trebuie plătiţi pînă pe 31 martie. Evident, Pandurii nu are în cont o sumă atît de mare.

(CUM PLM E ASA EVIDENT ? CRED CA LIPSESTE O CAPACITATE INTELECTUALA SAU CEVA.

EVIDENT E CA PANDURII PRIMESC SPONSORIZARI 5 MILIOANE DE OIRO, CUM SA N-AIBA 2 MILIOANE IN CONT ?)

“Complexul a cerut suspendarea executării”, explică pentru ziar judecătorul Daniel Surdoiu, purtătorul de cuvînt al Tribunalului Gorj.

CE SPUNE TRIBUNALUL

“Pot face recurs, dar deocamdată trebuie să restituie banii”

- Și ce a decis instanța, domnule judecător Surdoiu?

- A respins cererea de suspendare a executării. Adică executarea sumei rămîne valabilă.

- Asta înseamnă că Pandurii trebuie să plătească suma?

- Da. Și ei, și ceilalți pentru care Curtea de Conturi a emis decizia.

- Ce cale de recurs au?

- Pînă se judecă fondul, adică cererea lor de anulare a deciziei Curții de Conturi, pot face recurs la Curtea de Apel Craiova. Sentința de acolo este irevocabilă. Tot Curții de Apel Craiova, secția de contencios, i se pot adresa și dacă vor dori să facă apel după sentința pe fond a Tribunalului Gorj. Practic, pe fond se decide dacă trebuie să dea banii, iar la cererea de suspendare se judecă dacă trebuie să plătească banii pînă la o sentință irevocabilă. Deocamdată, așa cum v-am spus, trebuie să-i dea.

ALX5468_1-.jpg

CE SPUNE MARIN CONDESCU

“Nu-i plătim pentru că nu trebuie!”

-Domnule Condescu, aveți banii?

- Nu. Cine are disponibile 2 milioane de euro? Avem bani ca să funcționăm la Pandurii.

(NICI CONDESCU ASTA NU PARE A AVEA O CAPACITATE INTELECTUALA. MAI INTREABA SI ASA RETORIC, CINE ARE 2 MILIOANE ? PANDURII, SE STIE!)

- Deci nu-i plătiți?

- Nu-i plătim pentru că nu trebuie! Dacă va exista o decizie judecătorească irevocabilă…

- O secundă! Ea este deja executorie.

- Nu-i plătim! Nu mă privește pe mine, Pandurii, că SNLO mi-a dat banii din alt capitol bugetar. Nu a existat nici un prejudiciu, doar s-au dat banii nu din stînga, ci din dreapta.

- Curtea de Conturi spune că ei trebuie restituiți.

- Înțelegeți ce spun? SNLO ca acționar la club era dator să plătească acești bani. Dacă i-au dat din altă parte, asta îi privește. Nu înseamnă că dau eu banii pînă pe 31 martie că așa vrea Curtea de Conturi. Nu există nici o decizie.

- Există o decizie a Curții de Conturi care, conform legii, trebuie respectată.

- Nu plătim, o să se lămurească lucrurile, veți vedea.

Link to comment
Share on other sites

@tactumare: Daca taceai, filozof ramaneai.

Sunt constient de tardivitatea remarcii mele referitoare la bugetul clubului din prisma faptului ca, probabil, a expirat sau a trecut termenul pentru modificari de genul acesta in baza de date a jocului dar, totusi, am postat link-uri catre articole edificatoare, am atasat si un document relevant, sunt si alte articole pe internet despre procese aflate pe rolul instantelor din Ro avand ca obiect recuperarea exact a acestor sume de milioane de euro care au intrat in club si cu toate acestea, in fata unor dovezi clare exista chibiti care imi spun contrariul. Ma asteptam la un raspuns cel putin lipsit de ironie. Nu vreau sa fiu atras, prin ironii si atacuri superficiale, in discutii off-topic. Exista anumite standarde care trebuie respectate pe forumul acesta.

Nu crezi că treaba cu filosofia se aplica şi la tine dacă ne uităm la remarca aia cu "iti lipsesete o anumita capacitate intelectuala"? Eu nu mă legasem de faptul că ai sau nu dreptate în privinţa banilor respectivi, ci de modul în care ai ales să-ţi exprimi opinia referitor la inteligenţa cuiva pe care nu-l cunoşti şi care a încercat să-şi justifice opiniile fără să exprime îndoieli cu privire la capacitatea ta intelectuală. În rest, sănătate şi noroc!

Link to comment
Share on other sites

Sunt nou venit pe acest forum si imi cer scuze daca am intrecut masura si am jignit pe cineva, nu asta am intentionat cand m-am hotarat sa imi fac cont si sa postez aici. Nu m-a deranjat faptul ca nu mi se da dreptate cat faptul ca mi s-a raspuns cu ironie.

Cat priveste finantele anumitor cluburi din Liga I, din experienta mea cu seria FM, in mod special ultimele editii, mi s-a parut ca vad o neconcordanta cu realitatea si am incercat sa pun in vederea altora acest lucru, in mod special in vederea celui care a inceput discutia asta care chiar spune:"Repet, accept orice critica, inclusiv ca fisierul e o porcarie, cu argumentele de rigoare...".

Imi doresc doar ca jocul sa reflecte cat mai bine realitatea si astept sa vad daca se va intampla ceva in cazul Pandurii pe 31 martie 2013, data dupa care voi reveni la discutiile de aici.

Link to comment
Share on other sites

@ Mmarius

Daca te uiti pe fisierul ce l-am propus eu pt Pandurii am zis asa: Venit total (aici incluzand si sponsorizarile) de 4,3 Meur.

De aici daca scadem cheltuielile pe care eu le-am estimat la 3,4 Meur de aici rezultand un surplus de Cash de 0,9 Meur. Eu asta am propus. Eu nu sunt researcherul responsabil pe Pandurii, dar as dori, umil, sa te introduc in lumea finantelor: un surplus de Cash nu trebuie sa insemne neaparat fonduri pentru transferurile de jucatori, poate inseamna si bani pentru prime de instalare si contracte. Dupa cum a spus si Il Muce, noi dorim sa reflectam si realitatea pentru ca asta e scopul jocului, si intrebarea ce jucatori a cumparat Pandurii si pe ce sume o sa-ti raspunda la nedumerirea ta.

Link to comment
Share on other sites

@ Utistul

Apreciez dorintele tale umile de a ma introduce in lumea finantelor dar am revazut postarile mele din discutia de aici si nu am facut nici o referire la fonduri pentru transferurile de jucatori. Eu ma refeream la bugetul clubului per ansamblu, in mod special ma refeream la sponsorizari. Il Muce a facut indirect referire la bugetul de transferuri aici: "...n-am auzit inca sa cumpere Pandurii jucatori de 500.000 de euro, ce sa mai zic de milioane...." si a continuat prin a posta un link de la un articol scris "conform unor surse de incredere din cadrul clubului". ;)

Acum vreau doar sa astept data de 31 martie 2013 pentru a ma elucida definitiv si irevocabil cu privire la bugetul si/sau la sponsorizarile clubului Pandurii.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • Generaţia de Aur

stii cumva si cati bani se sifoneaza din fondurile pe care le amintesti ?

nu ?

atunci ok.

http://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/marin-condescu-audiat-la-politia-gorj-in-dosarul-in-care-este-acuzat-de-spalare-de-bani-si-fals-11477047

pasajele interesante:

"Condescu este suspectat de spălare de bani, fals şi uz de fals, după ce ar fi împrumutat clubul cu 2,2 milioane de lei, bani pe care ulterior şi i-ar fi recuperat, fără însă a trece în contabilitate aceste operaţiuni."

"conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO), principalul finanţator al clubului Pandurii, a depus trei plângeri penale împotriva lui Marin Condescu, cerând clarificări asupra modului de cheltuire a unor mari sume de bani. Ulterior, reprezentanţii CEO au cerut de mai multe ori înlocuirea lui Condescu din funcţia de preşedinte al CA de la Pandurii"

as zice ca spalare de bani e o acuzatie destul de serioasa. deocamdata e suspectat, nu inseamna ca e si vinovat dar... lucrurile erau vizibile din avion. bine, doar de catre astia carora le "lipsesete o anumita capacitate intelectuala" :rolleyes:

oricum, perchezitii, audieri etc etc, nu-s chiar vorbe in vant.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

Pentru înregistrarea pe acest forum va trebui să acceptaţi termenele de utilizare a forumului disponibile aici: Terms of Use. Acest forum folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale. Detalii privind politica de confidenţialitate şi cookies sunt disponibile aici: Privacy Policy