Jump to content

Welcome to FMRo Forum - Football Manager Romania

Welcome to the official forum of the Romanian Football Manager community.

Like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of FMRo Forum - Football Manager Romania by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

If you don't want to create an account on our forum, you are free to join us on our other social media accounts:

- Facebook Page: https://www.facebook.com/FMRo.ro

- Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/fmromania

- Twitter: https://twitter.com/fmro

- Discord: https://discord.com/channels/703942749522755616/703942749992517655

- Instagram: https://www.instagram.com/fmro.ro/

- Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgZCAQazHOyY_9nMspXLnvg

IMPORTANT: In order to complete your registration, a valid e-mail address is required, since we will be sending you there an activation link.


Cariera Unui Antrenor . . . Mizerabil


halandala

Recommended Posts

Pfff... Si mai trecu un an

Era 2011, trecusera fix 10 ani de cand, in prostia "tineretii", am urma cursurile Scolii de Antrenori - Romania si eram antrenor care reusisem sa "antrenez"(daca se poate spune asa) echipa comunei Malamuc - Fc Malamuc! Da' nici cu aia nu reuseam sa fiu autoritar, bine, jumate de echipa era turmentata la ora meciului, jumate-mi-erau cunoscuti, prieteni din tinerete, cand strigam la ei veneau cu o replica "Du-te-n p**a mea, ma, intra tu daca nu-ti place". O luam ca pe o gluma, insa gluma din viata mea era mai mare decat gluma de pe teren.

40 ani, un job decent, o pasiune enorma - fotbalul!

La 30 ani, inmanat de un spirit revolutionar, care ar fi putut schimba soarta Petrolului, un club de traditie care zacea, dupa o promovare nefasta, in divizia , m-am hotarat sa urmez cursurile Scolii de Antrenori! Le-am si terminat, avand niste colegi de generati cu nume - Ilie Dumitrescu, Ilie Stan, Petre Grigoras. Cu toate astea, am fost printre remarcatii domnului Radulescu, care mi-a si promis ca o sa ma ajute in cariera.

Eram atat de entuziast! Fericirea dupa lume!

Si de-atunci stau cu fericirea-n buzunar, domnu' Radulescu a ramas cu ajutatu', prietenii au dat din coate, dar caracatita fotbalului romanesc este intinsa pana la ultimul colt din tara si eu am ramas cu Malamucul meu! Poate nici aici nu imi aratam eu impresiile de antrenor, daca nu se juca la nivel de amatori!

Am incercat chiar sa ajut Fc Malamuc sa devina, dintr-o echipa de amatori una profesionista, insa aveam nevoie de bani si nimeni nu dorea sa-si puna-n joc propriile resurse pt nebunia mea, asa ca am ramas sa antrenez sau mai bine zis, sa ma fac ca antrez pe un maidan!

Nici contractele pe care le incheiam, prin prisma job-ului avut nu m-au ajutat sa imi fac destule relatii pentru a putea trage niste sfori si sa ajung de la amator la profesionist!

Aproape resemnat

Ce naiba sa mai fac? Am tot incercat, 10 ani de incercari si insuccese!

Incepusem sa ma satur, chiar si de Malamuc, aveam o impresie mult mai buna despre mine incat sa fiu "faimosul" antrenor al amatorilor din satucul Malamuc, asa ca am renuntat sa mai particip la adunarile lor!

Am recurs, practic, la aceasta decizie din pricina sotiei care tot ma batea la cap sa uit de antrenorat, sa ma implic mai mult la firma, poate o sa fiu avansat, o sa primesc mai multi bani.. Eh, fetele astea...

Nici la munca nu mergea totul bine, desi criza a inceput prin 2009, la noi se resimte de abia in 2011, din pacate! Aveam restante de vreo 2 luni, dar nu era nici un pic de problema, mai s-a intamplat asa ceva si ne-a dat banii!

Sefu', un croat cam spurcat el, s-a schimbat foarte mult in ultima vreme, parca e in declin total! Ne-a adunat pe toti in biroul lui, eram vreo 10 si ne-a anuntat sec, ca in urmatoarele saptamani o sa mai ramanem vreo 5, "cu ajutorul lui Dumnezeu"!

Ma gandeam ca asta era tot ce imi mai lipsea, sa ma dea afara! Tot ingandurat, aud mai din spatele meu:

"Cere, ba, demisia si fa-te antreor, ca ai valoare"

Ma-ntorc si vad ca cel care a spus asta, asa cum gandeam, e cretinul de Adrian, un dobitoc prin definitie! Cred ca era mai nelinistit ca mine, fiindca nu prea semna contracte indeajuns!

"Eu macar am ce sa fac, daca o sa fiu dat afara, da' tu, BA??!?", am adaugat!

Croatul ne zice ca asta a fost tot si cand sa plecam ma striga scurt:

"Bogdan?"

Ma-ntorc si-mi face semn sa raman in incapere!

"Inchide usa, te rog!"

"Bai, este adevarat ca esti antrenor?"

"Da, din pacate, da!"

"De ce, bai, din pacate?"

"Poi pentru simplul fapt ca de 10 ani antrenez de nu mai pot!" adaug eu.

"Bai, as putea sa te ajut, bai! Dar, insa doar la mine in tara", imi zice el cu o expresie a fetei mult mai vesela, nu posomorata ca la inceput!

"Ei, da, sigur, ma ajutati", zic eu, ironic!

"Da, bai, nu fii fraier, am pe cineva care se ocupa cu fotbalul si chiar ieri imi zicea ca are nevoie de un antrenor"

Tot el continua: "e in liga a 2a croata, ca au picat anu asta, nu stiu ce s-a intamplat, insa cred ca au sanse mari sa se intoarca in prima liga"

"hmmm"

"Bai, e sansa ta, poti avea un inceput frumos daca reusesti acolo"

"Da, cam aveti dreptate. O sa ma gandesc si va spun!"

"Bai, gandeste-te, dar repede ca poate gaseste ala pe altul!"

Acasa e mai greu

Pe drum spre casa ma tot gandeam la ce mi-a spus seful, ma incanta ideea! Era o mica sansa, pe care puteam sau nu sa o fructific!

Da', acasa, cum o sa reactioneze sotia, apropo - insarcinata in 5 luni, cand ii zic "vreau sa plec sa antrenez afara!"

Ajuns acasa, eram si mai nervos, nu stiam cum o sa reactioneze, era intr-adevar o situatie dificila!

Tot discutam cu ea, asa cum o facem de obicei, e o persoana minunata, suntem impreuna de la 18 ani si niciodata nu ne-am plictisit unul de altul! De fapt, eu nu, la ea doar cred ca nu s-a plictisit!

Si punctul culminant - "Am o promisiune din partea sefului ca a poate angaja ca antrenor in liga a 2a croata!"

Ea-ncepe si rade!

"Serios, mi-a spus astazi!"

"Unde in liga a 2a? Ce echipa?"

"Nu stiu, nu mi-a zis, mi-a spus doar sa ma gandesc si sa-i zic cat mai repede!"

"Poi, vezi, te pacaleste si asta!" adauga ea!

"Dar, te vad mai emotionat ca niciodata, sper sa nu te desumflii zilele viitoare!"

O pup, iau telefonul in mana, il suna pe sefu si ii spun

"Da, accept propunerea de azi"

"Foarte bine, bai, discutam maine la munca. Felicitari!"

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 134
  • Created
  • Last Reply

Emotiile unei noi cariere

Probabil avea dreptate, eram mai emotionat ca niciodata si nici macar faptul ca m-as fi dus intr-o tara complet straina nu m-a descurajat nici macar un pic, doar aveam fite de antrenor, ce naiba!

Emotionat si nerabdator sa-mi fac o impresie despre posibilele destinatii, caut pe internet informatii despre ceea ce putea sa fie viitoarea, de fapt, prima echipa pe care o voi antrena.

Dat fiind faptul ca mi s-a spus ca e o echipa retrogradata, cercul s-a inchis foarte mult, ramanand in calcul doar 3 echipe: Lokomotiva, Istria si Hrvatski.

Am cautat informatii despre fiecare in parte, facandu-mi cate o idee despre cele 3 echipe: Lokomotiva pare sa fie echipa pe care si-ar dori-o orice antrenor pt inceput - un club infiintat in anul 1914, la care a jucat si antrenat Otto Barić si un stadion de peste 39.000 locuri, Istria - un club fondat 1961, reprezentand orasul p**a, a fost aproape sa cucereasca Cupa Croatiei in anul 2003, iesind pe locul 2 si Hrvatski infiintata in 1975 si care si-a atins apogeul in perioada 1997-2000 prin participarea, ce-i drept, in rundele inaugurale ale Cupei Intertoto!

Daca as fi pus sa aleg intre cele 3 echipe, sincer, nu as stii cu cine sa semnez, poate cele mai mari sanse ar avea Lokomotiva in prisma faptului ca a stat in umbra echipei mult mai celebre din Zagreb, Dinamo!

Antrenorul

A doua zi a inceput cum nu se poate mai prost, pana in drum spre serviciu! Pana am facut pana, pana am ajuns, a trecut ora de "prezenta" si cand am intrat in sediu toti se hlizeau la mine si imi ziceau "du-te, norocosule, du-te", aratandu-mi biroul sefului!

Intru in birou si incepe avalansa:

"Haide, bai, ce dracu faci?"

"Neata, sefu, am intarziat..."

Si mi-a taiat replica din scurt:

"Neata pe dracu, acuma nu-i dimineata! D-aia se duce dracu firma asta, ca intarziati, va doare-n p**a pe toti de ea, va luati bani si atat, bai! Zi mai bine ce faci, pleci acolo sau nu?"

"Poi as vrea, dar sa discutam niste conditii?"

"Conditii pe dracu, ce conditii? Te duci acolo, bai si antrenezi! Iti dau 43.000e/an, daca-i promovezi iti mai dau niste maruntis si aia e."

"Poi si ce echipa e? Cand plec?"

"Hrvatski Dragovoljac - o sa promovezi sigur, sunt buni, dar au avut niste probleme financiare anul trecut! Si cel mai prost antrenor ii promoveaza pe aia. Ma bagam eu, bai, dar nu am licenta d-aia!

Acuma uite coalea, semneaza actul asta de demisie de aici, uite si biletul de avion, pe 15( iunie) pleci!"

"Poi si banii mei?"

"Bai, esti nebun, bai, ti-i dau, ce naiba! Te fac si antrenor, iei o groaza de bani si tot imi sari in cap, fi-ti ai dracu de romani" zice nervos croatu'!

"Bine, mersi de ajutor"

Croatia

Link to comment
Share on other sites

Croatia

Ajungand acasa, imi iau sotia in brate, o pupacesc de o albesc si-i povestesc de noua slujba, noul salariu si ca sa ii inchid gura, ii arat si biletul de avion!

"Felicitari, scumpule! Sa te-ajute Dumnezeu!" imi zise ea scurt si la obiect!

Timpul trecu, a zburat ca vantul si mai aveam doar o zi pana cand luam drumul Croatiei, asa ca il sun pe sefu

"Da, bai, ce vrei?" imi raspunde scurt

"Maine plec" si imi taie, din scurt replica

"Si ce vrei, felicitari?"

"Poi nu ma asteapta acolo cineva?" zic eu curios.

"A, da,da te-asteapta, pe aeroport! Hai ca am treaba, nu mai pot sa vorbesc, bai, pa pa"

Si imi tranteste telefonul in nas, lasandu-mi o mare neincredere in ziua de maine!

Plecarea, ca orice plecare a fost dureroasa, insa i-am promis ca o sa fac tot posibilul sa o aduc si pe ea acolo!

Ajungand in Zagreb, pasesc pe taram necunoscut si ma indrept cu teama spre o directie simpla - iesirea, acolo unde toti se duc!

Vad cum fiecare iese din grup si se duce ba-n stanga, ba-n dreapta si eu incet, apasat, continui drumu' in fata. Mergeam fara tel, fara scop, ma gandeam ca d-aia mi-a inchis ala telefonu', ca nu ma asteapta nici dracu si ca totul a fost doar o cale sa scape de mine, apoi radeam in sinea mea cand ma gandeam ce bine ca nu-s fata, ca altfel cine stie cine dracu ma acosta dupa aici si nu mai scapam, apoi mi-aduceam aminte ca sefu mi-a platit biletul de avion, era prea ciudat sa-l plateasca doar asa, de forma! Ma opresc si ma uit in jur, ce dracu, n-am pe cine sa recunosc, nici oameni in costume, cum vedeam la televizor ca sunt asteptati jucatori/manageri, nu sunt... Si-mi sare-n ochi un burots, imbracat in negru si cu un lant scos afara ce se-ndreapta spre mine, mai ca zici ca era cocalar tigan din Romania, imi zic in gand!

Vine la mine si-mi zice scurt "Urca-te-n masina!".

Era un BMW x5, negru, geamuri fumurii; el urcand in fata, imi face semn sa intru in spate. Zis si facut, cu toate ca eram profund dezamagit de situatie!

In spate, spre uluiala mea, ma astepta un om in costum! Cu toate ca ar fi trebuit sa ma bucure omul in costum, m-a facut sa ma gandesc numai la chestii sumbre: poate m-a confundat cu cineva, cine stie!

"Bine ai venit in Croatia, sunt Zarko! O sa te ducem imediat la club, sa semnezi contractul si sa iti prezentam cate ceva"

Oh, nu m-au confundat, pe mine ma asteptau, ma gandeam:

"Incantat, sunt Bogdan! De abia astept sa ajungem" zic eu, fals!

Nu trec vreo 20 minute si ne oprim, timp in care Zarko a vorbit non stop la telefon si ii face semn matahalei sa plece!

Cobor si il urmaresc pe urias, in scurt timp intalnindu-ne cu un om, care se prezinta scurt:

"Ivica Perkovic ma numesc, sunt patronul acestui club!"

"Incantat, domnule, sunt Bogdan si ma bucur nespus ca am venit aici!"

"Haide in birou" spune Ivica, lasandu-l in spate pe urias

"O sa semnam doar pentru un sezon, vei avea salariu modest, 10.000/an"

"C-c-c-cum? Cum 10?"

"Poi atat iti revin tie!", imi spune presedintele.

"Cum mie? Poi si restul? Trebuia sa iau 43k/an!"

"Trebuia, dar restul se duce la omu' care te-a adus! Din cate stiu patronul tau din Romania are o mare datorie la el si tu esti aici ca sa amortizezi acea datorie! Imi pare rau sa-ti dau eu vestile astea, dar nu prea ai ce face! Ai intrat intr-o chestie din care cu greu ai sa scapi!"

Nu stiam ce sa mai zic, ma blocasem total! Nu stiam daca visez, daca-i adevarat, daca-i cosmar, daca-i realitate! Imi venea sa distrug tot in fata mea, sa ma-ntorc in Romania si sa-l joc pe croatul ala spurcat in picioare!

"Poi si daca nu semnez? Plec in Romania, inapoi! Nu se poate sa va bateti joc de mine asa!" spun eu suparat.

"Fiule, tu nu realizezi ca ai ajuns aici plantat? Tu crezi ca mai poti pleca acum? Pleci dupa ce ii platesti datoria sefului tau si nici atunci nu esti sigur de asta! Crezi ca mai ai scapare acum cu ala la poarta? Eu zic sa te calmezi si sa gandesti limpede - nu mai ai nici o sansa de scapare! Imi pare rau sa-ti spun eu aceste lucruri!" imi zice sincer Ivica!

"Doamne, familia mea..." zic incet

"Stai linistit, nu o sa pateasca nimic cata vreme esti cuminte aici si nu le faci probleme!"

"Sotia mea o sa nasca anul acesta, vroiam sa o aduc aici langa mine..."

" Nu, nu, nu face greseala asta! Daca o aduci aici, o sa fie si ea luata-n vizor, o sa o forteze si pe ea sa faca diferite chestii!" imi zice presedintele.

Tot el continua:

"Am auzit intamplator de tine si de circumstantele in care ai venit aici! Ma miram de ce ar aduce ei un roman la club, insa iti sunt alaturi, atat de mult cat pot! Oamenii astia si-au cam batut joc de noi anul trecut, am castigat 5 meciuri si alea la pariuri, au facut milioane de euro de pe seama noastra si noi am retrogradat! Nu am ce sa le fac, sunt puternici in zona asta!"

"Offfffffff"

"Nu ofta, ai tot sprijinul meu si stiu ca ti-e greu sa ai incredere in mine, dar timpul o sa-ti arate faptul ca voi fi langa tine!"

"Da! Imi e greu, pt ca am plecat din Romania cu vorbe frumoase si ascult acuma tot vorbe frumoase intr-o situatie complet gri!" il atac pe presedinte!

"Ai dreptate, insa o sa vezi ca o sa fiu printre putinii care o sa te ajute aici! Si o sa te surpinda asta!

Haide sa semnam si o sa-ti mai zic cate ceva pe parcurs!"

Contractul era 100% in croata, nici macar un cuvintel in engleza, ce dracu semnez oare? Cum pot scapa din aceasta situatie de cacat?

"Nu o sa poti sa faci mare lucru, sa stii! Nu transefuri, nu umblat la staff, doar sa te joci cu pionii de pe tabla de sah! Atata tot! Mare parte din acest club este detinut de ei" spune vadit suparat Ivica.

Tot el continua "Jucatorii, in mare, sunt cinstiti, dar de frica mafiotilor poate sa te dezamageasca in orice moment, iar prin club sunt cativa pe care ii banuiesc ca ar fi de-ai lor, dar nu am probe! Sa nu crezi ca stau degeaba, am eu ceva in gand, dar trebuie timp! Poate o sa fii si tu aici!"rade amar presedintele.

"Fii bland cu ei, sunt baieti buni si fii mai distant cu directorul executiv, spre binele tau! In rest, cand ai o problema, vii si imi spui, dar si mai important, fereste-te de probleme! Haide sa vezi stadionul si maine te-ntalnesti cu echipa!" imi spune Ivica.

Il urmez indeaproape, cu o groaza de idei ce-mi trec prin minte "in ce m-am bagat?" "cum scap?", "ce o sa patesc?" "ce o sa-i zic ei?"...

Stadionul era mic, doar 5000 locuri, avea si nocturna si din ce mi-a povestit presedintele si niste suporteri devotati, dar care inca nu banuiesc tot dedesubtul de la acest club!

nk_hrvatski_dragovoljac.jpg

"O sa stai intr-un apartament, la vreo 20 minute de stadion, arata bine fata de celelalte in care vroiau sa te bage" imi spune croatul.

"Va multumesc, cred! Nu stiu in cine sau in ce sa am incredere! Sunt pierdut total." ii raspuns scurt patronului.

"Off, te cred. Mai bine te odihnesti, iti linistesti familia si maine vii la stadion, doar incepi cariera de antrenor"

Ajuns in apartament descopar ca am o singura camera:

img_1857_4.jpg

si o toaleta!

Ma pun in pat, inchid incet ochii si ma gandeam la toate lucrurile! Aveam 40 ani, dar ma simteam neputincios, ca un copil de 10-15 ani care nu poate face nimic in fata parintilor sai!

POC

Ma trezesc instant, speriat! Si aveam sa ma linistesc cand vad pisica pe masa si bibeloul pe jos!

Sa-mi bag p**a, m-a luat somnu! Trecusera deja vreo 3 ore de cand venisem in apartament si nimeni nu stia de mine!

"Buna, gogosica! Iarta-ma ca am sunat asa tarziu, dar pana acuma am discutat cu cei de la club"

"Doamne, Bogdan, nu mai aveai de gand sa ma suni. Cum e, cum e?" imi spune emotionata Liliana(prietena mea)

"E bine, e foarte bine. Jucatori buni, din ce mi-a zis patronul, stau bine financiar, a fost doar o intamplare nefericita ca au retrogradat."

"Ma bucur, scumpule! Cand te-ntorci?"

"Nu stiu, maine e intalnirea cu jucatorii, apoi probabil vreun cantonament, sa vedem, poate venim in Romania, sa fim aproape!" ii dau eu curaj.

"Poi nu ma iei si pe mine langa tine? Vrei sa te distrezi cu croatele?" imi replica ea cu sarcasm.

"Ba da, ba da, dar au zis ca nu pot la momentul asta, ca au niste probleme cu locul unde stau si deocamdata ma pot tine doar pe mine!"

"Bine, vezi macar sa fie frumoase, da?"

"Haide, gogo, stii bine ca nu fac d-astea! Te iubesc"

"Si eu, mult noroc!"

Noroc, da, asta am nevoie cel mai mult acum, gandeam inchizand convorbirea!

Link to comment
Share on other sites

Hrvatski Dragovoljac

Si iata ziua cea mare. Nu era asa cum mi-am imaginat, dar era prima zi ca antrenor! Nu cred ca o pot uita vreodata!

Lotul de jucatori cuprinde 23 de jucatori, dintre care 2 portari!

OTNj3.jpg

Iar situatia financiara, in ciuda obiectivului indraznet era la pamant:

ihHpp.png

Echipa, nu era una extraordinara, insa aveam niste jucatori care se remarcau: tanarul Husinec, Janjetovic, Spehar, dar si veteranul Vuka!

Am analizat structura lotului, si eram, in mare parte, satisfacut de ceea ce gasisem la club. Ma deranja faptul ca aveam pe putini vreo 10 antrenori, unii care "conduceau" sticla de apa 2m, altii care intarziau cu orele, si vreo 2 care se faceau si ei ca lucreaza, dar si faptul ca nu aveam 3 portari, posturile de fundas dreapta si mijlocas dreapta slabe si puteam continua, dar mi-am trasat anumite limite!

Eram, insa, multumit de postul de atacant, unde aveam 3 oameni care erau la, aporximativ, acelasi nivel.

I-am povestit si patronului de scurtul meu raport si mi-a raspuns sec:

"O sa vad ce pot face. Dupa cum ai vazut, stam foarte prost financiar, la unii nu pot renuntat pt ca ... Oricum, vezi ca avem vreo 2 cantomente, p-aci pe-aproape si o sa intalnim si ceva echipe puternice sa stii!"

M-am uitat peste lista de jocuri si avea dreptate - aveam vreo 10 meciuri si cativa adversari cunoscuti: Slaven Belupo, Hajduk Split, Nk Zagreb, dar si faptul ca "p-aci pe-aproape" inseamna pe propriul teren!

De asemenea, mi-a mai spus scurt si imperativ:

"Fa-te ca nu-i vezi pe antrenorii aia! Nu avea treaba cu ei! E spre binele tuturor!"

Deja ma imaginam o marioneta in mainile astora, cu jucatori bagati in primul 11, cu scoruri fulminante si cu tot felul de scenarii conspirative!

Baietii m-au primit frumos, mi-au dat senzatia unui colectiv frumos si am incercat sa intru repede in atmosfera placuta (oare si sincera) in care intrasem.

Le-am spus si cate ceva de sezonul trecut, le-am zis ca nu e vina lor pentru ca au retrogradat(cred ca stiu si ei aceste lucruri), ca au fost mai multi factori, pornind de la conducerea executiva pana la cea tehnica si le-am zis ca putem sa ne intoarcem imediat in prima liga, doar punand mult suflet!

Aveam sa aflu, cu stupoare, ca putini sunt cei ce vorbesc engleza si ca voi fi nevoit sa invat croata cat mai curand, dar si mai uimit, faptul ca toti si-au primit banii la timp!

Ce linistit m-as fi simtit daca as fi avut de luat 42k/an, gandeam.Dar asa...Asa nu sunt sigur nici de aia 10k:( Si iarasi injura-l pe sefu', futu-l in gura de dobitoc!

Tactica gandita a fost simpla: un 1-4-4-1-1 cu care am avut, drept sa spun, mare succes in meciurile de pregatire!

Acuma, si mai drept sa spun, ma laud singur pentru a ma imbarbata de infernul care o sa fie in campionat, echipele intalnite, cu mici exceptii, erau echipe care puteau fi batute si de FC Malamuc al meu!

hmKbL.png

Dupa meciurile de pregatire eram multumit de faptul ca baietii se descurcau cu ce le ceream: un joc combinativ, in viteza si siguranta in aparare.

Totodata, am fost placut surprins de faptul ca dorintele mele au fost indeplinite de catre patron si mi-au adus cativa jucatori:

Epsof.jpg

Drept sa spun, nu stiu cum a facut-o, dar nici nu am avut curajul de a intreba acest lucru! Nu a zis el sa nu fac probleme? Poate asta era o problema!

In cele aproape 2 luni de cand eram aici mi-am dat seama ca Ivica era un om de incredere, un om care punea suflet pt echipa asta, dar nu intelegeam cum dracu a ajuns la mana astora. Apoi mi-am amintit de tara natala, unde timp de 10 ani nu am putut eu sa-mi fac loc pe nicaieri din cauza caracatitei.

Acasa, familia era bine, sarcina sotiei avansa si eu eram din ce in ce mai stresat de acest aspect, dar si de faptul ca nu am mai vazut-o, precum si de faptul ca nu am destui bani pt a trimite in tara, insa vorbele erau atuul meu.

Link to comment
Share on other sites

Primul meci

Si iata ca veni ziua, 20.08.2011, primul meci oficial pentru mine, ca antrenor! Era o deplasare, la Solin, o echipa care s-a inscris si ea la promovare, prin vocea managerului ei Cordas.

tLDBJ.png

Am avut parte de o repriza grea, in care am fost dominati copios si numai norocul a facut sa fim in avantaj la sfarsitul celor 45 de minute: Vuka a sutat de la 25-30m si l-a lasat pe portar fara vreo replica.

A doua repriza a inceput cu cele 2 schimbari ofensive facute de gazde, lucru ce ne-a permis sa ne asezam mult mai confortabil in teren si sa profitam de spatiile libere, extrem de mari si multe, de la ei, astfel ca scorul a luat proportii.

Pe final de meci, ajutati de o eroare copilareasca a portarului, Solin a reusit sa inscrie golul de onoare!

"Bravo! Bravo! Am jucat frumos!Si sa stii ca a fost un adversar tare" imi spune patronul.

"Multumesc! Am avut putin noroc, in prima repriza nu au mers toate ok"

"Eh, lasa, scorul final e cel care conteaza".

Si avea dreptate, am pasit cu dreptul in cariera de antrenor si eram nespus de bucuros!

Au urmat apoi 3 meciuri in care jocul nostru a fost intr-o continua crestere, iar Vuka intr-o forma de zile mari, reusind 4 goluri:

iw3eqw.png

Chiar daca am jucat 2 meciuri acasa, atmosfera la care ma asteptam a lipsit cu desavarsire! Poate eram si incantat de cele ce-mi povestea Ivica, dar fanii au fost linistiti, ba chiar la primul meci au adus si un mesaj: "Igrajte nogomet", care, aveam sa aflu ca inseamna "Jucati fotbal".

Pesemne au mirosit si ei ceva?

A urmat un meci dezolant, in prima runda a Cupei Croatiei, unde am reusit performanta de a juca impotriva a 93 de spectatori si radeam cu asistentul, Nikica, ca daca ne chinuiam noi putin, staff-ul, eram mai multi ca ei!

F5cyv.png

Dupa 5 meciuri fara infrangere, a urmat prima remiza: 1-1 contra unei contracandidate la retrogradare: - Vinogradar, un meci condus de noi de la un cap la celalalt, numai o neatenie a fundasului stanga Puklin facand sa fim egalati in minutul 68.

Mai era un meci si apoi urma pauza, pauza in care voi pleca in Romania pentru cateva zile, sa fiu alaturi de Liliana si sa incep sa-l iau la pumni pe scarba de croat ce m-a trimis aici!

Era un meci de orgolii, impotriva unei rivale - Sesvete si le-am transmis baietilor ca daca vom reusi sa ii invingem fanii vor fi mai aporpiati de noi si vor incerca sa uite ceea ce s-a intamplat sezonul trecut!

A fost un meci perfect, un meci pe care ti l-ai dori sa-l faci impotriva unei rivale, o partida in care totul ne-a iesit si in care fanii au cantat 90 de minute si a fost exact cum mi-a transmis si patronul - fanatici si apropiati de echipa!

lPpOE.jpg

La sfarsitul meciului, un fan mi-a strigat "hvala", unul dintre putinele cuvinte pe care le-am invatat in croata, ce insemna multumesc!

Era, pentru mine o realizare importanta si ma bucuram nespus ca le pot oferi fanilor o asemenea bucurie!

Eram, insa, surprins de faptul ca era liniste la club, salariile s-au platit, mi-am luat si eu 1.700e pe 2 luni, era bine, insa trebuia sa iau muuuuuuuuuuult mai mult, dar cui sa ma plang?

Bucuria cea mare era reprezentata de 2 chestii:

-> nu m-am intersectat cu croatul in costum

-> ma intorceam acasa!!!! URAAAAAA! Abia asteptam, dar cu toate astea, imi faceam o groaza de planuri si teorii despre cat de bine sunt platit, cat de frumos e aici si ce roza-i viata!

In fond, pana acum, Slava Domnului, nu am avut probleme, dar nu am nici o siguranta cu mafia pe langa club!

Link to comment
Share on other sites

Acaasaaaaaa

"Ce bine e acasa" - e o vorba romaneasca si tot drumul numai la asta m-am gandit. La asta si la ce pot spune, ce pot divulga astfel incat sa pastrez o liniste familiala atat de necesara in aceasta perioada!

Coborat din avion, pasesc cu incredere, parca eram alt om acum si traiam o alta viata, contrar celei in care am aterizat in Croatia. Acum in loc de o matahala cu sef in costum si un x5 ma astepta o superba sotie cu o burtica muuuult mai mare decat atunci cand plecasem!

O sarut, o strang in brate, apoi pur si simplu cad in genunchi si pun urechea pe burtica astfel incat sa-mi aud copilasul cum se "distreaza" la mamica lui in pantece! Cred ca acest gest a fost si o eliberare a stresului avut in cealalta tara!

Tot drumul pana acasa a fost o intreaga placere, ea nu mai tacea si imi povestea ce lucruri i-a luat baietelului, ce sosetele, ce costumase, dar si cum o trezeste noapte din somn pt ca da din picioruse.

Nu mai stiam cine eram: omu' care traia in Croatia cu sabia lui Damocles deasupra capului sau mandrul tatic al unui copilas, sper, cat mai sanatos?

Ajuns acasa nu am putut decat sa dau un ochi peste camera copilului, iar apoi in patul mare si confortabil din dormitor! M-am trezit a doua zi, cu mic dejunul la pat si cu batai de linguri in cratita:

"Haide, somnorosule, dormi de o zi, nu mai ai de gand sa te trezesti?"

O zi??!? Adica am venit si pana acum nu am facut decat sa ... dorm??? Cred ca situatia din Croatia m-a afectat mai mult decat vroiam sa cred, decat simteam si mai ales decat doream sa arat!

"Daca veneai din China, oare cat dormeai? Decat veneai, dormeai si plecai? Ne cam neglijezi, scumpule!"

Off...Cata dreptate are, nu pot sa o contrazic!

O iau in brate si o strang atat de tare incat sa nu afectez, Doamne fereste, sarcina!

Deja trecusera 2 zile din cele 6 de semi-vacanta si vroiam sa uit de ultimele luni, insa aveam ceva care nu imi scoteam din cap - sefu' croat! Nu nu nu, n-am uitat de acest nenorocit, asa ca sub pretextul salariului de recuperat o sa-i fac o mica vizita!

Zis si facut, doar ca ... ia-l de unde nu-i! Sediul inchis, probabil faliment!

Imi sunt cativa dintre fostii colegi care-mi spun acelasi lucru - le-a dat jumate din suma care o aveau de luat, i-a pus sa semneze demisia, la fel ca mine, si apoi a disparut ca prin minune! Oare a disparut de frica compatriotilor sau chiar acestia au pus stapanire pe el?

Sincer, sper a doua si sper sa fie chinuit, nu gluma!

Ultimele zile au fost ca un rai si nu spun asta doar din pricina faptului ca stateam langa familie, ci pentru faptul ca ea nu banuieste nimic si nici intrebari destul de incomode nu a pus! Am povestit decat un strict necesar si am condimentat cu niste informatii beton despre jucatorii care ma asculta ca pe un tata, dar si de painea lui Dumnezeu, patronul, si de faptul ca la anul, poate o sa vina si ea in Croatia, daca se va putea!

CROHELL

A venit si vremea despartirii, grea, da' nu aveam ce face.

Acum nu mai eram speriat de ce puteam gasi in Croatia, stiam unde sa ajung, stiam cum sa ma descurc!

Surpriza, insa! La aeroport ma asteptau aceleasi personaje de prima data si aceeasi fraza pe care o stiam si fara sa mi-o zica: "Get in the car!".

"O sa fiu scurt, nu te speria, tiki-taka!" imi zice omu' in costum. Si tot el continua:

"Am fost noi baieti buni cu tine? Am fost, am fost prea de treaba sa stii! Insa, sa stii, ca si tu ai fost bun, esti placut pe unde am umblat. Ca sa o tinem tot asa, avem o mica rugaminte la tine: meciul din Cupa trebuie pierdut! Avem niste planuri cu Istria si nu ne permitem sa le ratam din cauza voastra! Daca esti baiat cuminte si asculti, iti aduc si un brazilian la echipa, super bomba, a jucat si pe la Feyenoord, nu oricine ajunge acolo! Da, tata?"

Vroiam sa adaug si eu ceva, da' nu am avut timp ca mi-a spus scurt "Hai ca stii drumul pana la apartament, sper sa nu ne auzim dupa meci, da?"

Am iesit complet bulversat!

Ce dracu? Zici ca eram o curva, una care a primit bani, da' n-a prestat servicii!

Oare ar trebui sa-i spun patronului? O fi alaturi de mine in orice situatie sau daca ii spun o sa considere ca m-am dat cu aia raii?

Dupa scurta pauza, urma sa jucam cu HNK Gorica, favorita numarul 1 la promovare, in opinia presei!

Era un meci in deplasare si trebuia sa-l abordam cu maxima atentie, nu ajungem sa promovam decat daca invingem echipele tari si daca avem constanta, altfel suntem victime sigure!

Am inceput formula cu cel mai bun 11 pe care il puteam alcatui:

Covic - Puklin Kesinovic Husinec Dabic - Sokic Spehar Markovic Gregov - Zugaj - Vuka

Gazdele, cu dorinta de a se apropia de noi, pt ca deja ne desparteau 5 puncte, au inceput meciul mult mai bine, mai motivati, mai energici, insa dupa golul din minutul 26 au lasat-o mai moale, aparent fara nici un rost!

Asta ne-a dat sansa sa ne apropiem de poarta lor si chiar sa reusim egalarea in ultimul minut al reprizei, prin golul lui Vuka!

Repriza a doua a apartinut unui singur jucator, din fericire al nostru - capitanul Markovic care a dat o pasa de geniu in minutul 61 la reusita lui Sokic, pentru ca in minutele 71 si 94 Vuka sa mai marcheze de doua ori!

Scor final: 1-4 !

uDGfv.jpg

La conferinta de presa de dupa meci, un jurnalist m-a intrebat:

"Urmeaza meciul cu Istria si ati contat pe cei mai buni oameni astazi! Vor putea jucatorii sa se recupereze intr-un timp atat de scurt?"

"Ei sunt jucatori profesionisti si vor juca la orice moment le cer eu! Normal ca se vor recupera, insa jocul din campionat era mult mai important pentru echipa decat cel din cupa!" am replicat.

Ei, si iata-ne ajunsi in fata marelui test: pierderea unui joc - primului joc!

Istria (Liga 1 Croatia) - Dragovoljac (Liga 2 Croatia)

Am facut cateva schimbari in primul 11, fundasul central Kesinovic accidentandu-se la antrenamente, iar Vuka resimtind, spune el, oboseala din plin!

Ce dracu oboseala, ca el se-ntoarce dupa vacanta?

Partida imi provoca mari emotii, pentru ca nu puteam sa le zic jucatorilor sa piarda, dar faptul ca Vuka se dadea obosit, iar ceilalti erau mai emotionati inaintea meciului, m-a facut sa ma gandesc ca vestea a ajuns si pe la ei, dar nu stiu prin intermediul cui!

Partida a inceput cum nu se poate mai ... bine!!! Minutul 2, 1-0 pt Istria, gol Spicic.

Chiar daca au deschis repede scorul, cei de la Istria nu au lasat piciorul de pe acceleratie si au continuat sa asedieze poarta noastra, insa Covic a avut 3 interventii, in aceeasi faza, in care il banuiesc de a fi SuperMan!

Nu stiam daca sa ma bucur pentru valoarea portarului meu sau sa fiu trist ca apara si noi suntem in grafic pentru o oarecare calificare mai departe!

Repriza s-a terminat, 1-0! Eram in grafic, indiferent de ce parte suntem in acest meci!

Repriza a doua a inceput cu un joc anost din partea ambelor echipe, ai mei, probabil, cu tema facuta, se multumeau cu scorul de 1-0, iar ei se gandeau ca nu le putem pune probleme!

In minutul 67, insa, se intampla ceva complet bizar - lovitura libera de la jumatea terenului, executant Sokic, apararea gazdelor face gresit pasul la offside, iar capitanul Markovic reuseste sa aduca egalarea!!!! 1-1 .

La 1-1, normal, una din echipe trebuia sa atace, iar noi eram cei in masura sa facem asta, sa profitam de faptul ca am egalat, desi nu jucasem mare lucru, insa, chiar daca am introdus 2 jucatori cu profil ofensiv, jocul nostru nu s-a schimbat deloc!

Partida avea sa fie castigata in cele din urma de Istria, dupa ce mijlocasul Spehar reia in propria poarta un corner periculos executat de noul intrat Mijatovic!

cyPwb.png

Scor final: 2-1 !

Eram complet nedumerit: a fost bine? n-a fost bine? Ii vedeam si pe baieti, nu erau in apele lor! Oare ei cred ca eu nu stiu? Oare ei chiar nu au nici o vina si sunt doar eu paranoic? Dar cine n-ar fi paranoic in aceasta situatie?

La plecare, profitand de distanta scurta dintre stadion si orasul nostru, am plecat singur cu masina! Insa in parcare, SURPRIZA, x5-le in fata mea:

"Bravo, bravo! Nu credeam sa ai atata sange-n tine incat sa-ti pui jucatorul sa dea autogol! Te tinem minte pentru asta, brat!" si au demarat in tromba!

Doamne, astia-s atat de dobitoci incat au crezut ca l-am pus pe Spehar sa-si inscrie in propria poarta! Dar poate ca-i bine pentru mine! Poate o sa scap mai iefin! Da' ce-i cu acest "brat"? De cand pana cand sunt eu fratele lor? Pfoai, te pomenesti ca astia, de-acum incolo, o sa-mi ceara ajutorul necontenit!

Tot drumul doar la asta m-am gandit! Imi faceam scenarii peste scenarii si nu stiam care e sau nu mai aproape de realitate!

Mi-ar prinde bine acum un somn ca-n Romania...

Link to comment
Share on other sites

Imi pare rau ca raspund cu un pica intarziere, dar mai bine mai tarziu decat niciodata!

Wow , asteptam continuarea ..

In masura timpului disponibil o sa continui aceasta povestire!

FC Balamuc suna mai bine...

Eh, multi prieteni spun Balamuc in loc de Malamuc, deja m-am obisnuit!

Interesant, imi place.

Multumesc!

sibenik ?:>

Nu, nu, erai cu un an avans:P

Halal intorsatura... :popcorn:

Mie-mi spui

Cat suflet pui , prea frumos ...

Asteptam sa te intorci la club, sa ne spui ce face sotia si cate zile de spitalizare are seful croat de la fostul job :)) .

Sotia e bine, dupa cum ai citit, insa croatu' a scapat fara spitalizare, e de negasit!

chiar frumos tine-o tot asa ...

Multumesc!

Prea frumos :)

Multumesc!

Vineri, 21.12.2012 , ora 7:00 , esti asteptat la sediul DNA ! :))

Poi si daca sf lumii vine la ora 00:01 ? Nu am cum sa ajung!

Link to comment
Share on other sites

Ce drog ciudat...

Imi aduc aminte galeria Stelei cum canta "ce drog ciudat, ce drog ciudat...", exact asa ma simteam si eu in dimeneata de dupa meci!

Pe de o parte nu-mi venea sa cred ca am participat la acest blat, insa pe celalta parte eram fericit deoarece ei au impresia ca am participat mai mult decat isi imaginau(vezi autogolul), poate acest lucru avea sa ma ajute, dar tot gandindu-ma la aceste chestii mi-am indus singur o alta idee - daca vor mai dori sa fac lucrul iar si iar?!?

Au urmat 2 meciuri in campionat, primul in deplasare, castigat clar de noi impotriva celor din Pomorac, un sec 3-0 si apoi meciul de acasa cu ocupanta locului 2, Rudes, care de altfel este un fel de echipa a IIa la noi!

Era sansa noastra sa ne desprindem la 7 puncte fata de ei si sa luam un avans considerabil dupa doar 9 etape!

Din pacate, inceputul meciului a fost un pic mai incendiar, in sensul ca galeria a venit cu materiale pirotehnice si cu un mesaj un pic mai, sa-i zicem, acuzator : "Jucati fotbal doar cand vreti, capul sus cand il tineti?"

Cam asa arata peluza noastra la inceputul meciului:

electro-stadion.jpg

Baietii au inceput timorat, probabil din cauza faptului ca au vazut ce se intampla in spatele portii lui Covic!

Era de abia minutul 10 si mingea se plimba pe la jumatea terenului, cand aud din stanga mea:

"A zis sefu' sa faci ceva sa fii dat afara de pe banca si sa te duci direct la el in loja!" imi transmite asistentul meu.

Pfff, gata, probabil o fi ajuns pe la urechile lui ca meciul a fost aranjat si acum o sa urmeze un interogatoriu.

Si oare cum sa fiu trimis in tribune, ca eu sunt calm de felul meu, nu-mi sta in caracter sa fac circ pe banca, dar mi-aduceam aminte din Romania de cativa antrenori care le aveau cu aceste lucruri: Halagian, da' mai ales Cartu, asa ca la primul fault putin mai dur explodez de pe banca, incep sa ma agit ca o maimuta-n cusca, tusierul de abia ma tine in frau, dar vazand ca nu ma potolesc il cheama pe tusier, care, dupa ce-l trimit la origini imi arata mijlocul tribunelor!

In timp ce urcam in loja patronului aud tipetele oamenilor si apoi galeria care striga: Vuku! Vuku! Vuku!, semn ca batranul nostru vulpoi, Vuka a inscris! Aveam 1-0.

Ajuns in loja il vedeam pe Ivica cum sarea-n sus precum un copil in peluza, nu mi l-as fi imaginat atat de patimas, insa se potoleste imediat ce ma vede si-mi zice:

"Pleaca imediat in tara! Sotia ta e la spital!"

Am ramas impietrit.

"O sa nasca, fugi! Nu mai e nici un avion la ora asta, dar am vorbit cu cineva sa te duc! Felictari, taticule!"

"Multumesc, multumesc mult!" atat am mai apucat sa-i spun si am izbucnit in lacrimi parasind biroul.

Meciul l-am ascultat la radio pt putina vreme, pentru ca apoi am intrat in Serbia si am pierdut orice urma de semnal. Era 1-0 la pauza, iar comentatorii nu intelegeau de ce acea iesire nervoasa din partea unui tip calm de cand a venit in tara lor. Din fericire, cu ajutorul telefonului am reusit sa aflu ca rezultatul a fost 2-0, Vuka reusind dubla!

Am facut mai mult de 14 ore pe drum, ajungand a doua zi dimineala la Maternitatea din Ploiesti, insa bucuria a fost imensa cand asistenta mi-a pus copilul in brate:

13193-0-bebelusi__maternitate_arhiva_15.jpg

"Un baiat perfect sanatos, si care a venit pe lume la 04:53, a primit nota 10!"

Sotia si ea extrem de bucuroasa ca am venit:

"Cum ai venit? Aveai meci aseara!"

"Stiu, dar patronul m-a chemat in timpul meciului si m-a trimis acasa! Imi pare rau ca nu am fost de la inceput aici"

"Conteaza ca esti acum!" imi spune ea.

Mai tarziu, in decursul aceleiasi zile primesc un telefon de la Ivica care ma felicita si imi spune ca in 2 zile trebuie sa ma intorc si in acelasi timp imi transmite ca a adus la club un portar brazilian!

Ii multumesc de telefon si ma minunez de posibiltatile acestuia de a investi in echipa. Mare om Ivica, mi-a demonstrat ca este cu adevarat un domn, la fel cum mi-a zis, a fost alaturi de mine mereu.

Cele 2 zile au trecut numai decat si a trebuit sa plec in Croatia pentru ca mai aveam de jucat o groaza de meciuri.

In Croatia, Ivica era foarte bucuros de aducerea brazilianului:

"Felicitari, in mare parte transferul asta a fost facut de tine! Stai linistit, nu aveai ce sa faci decat sa te conformezi."

"Domnule, stiti, chiar nu stiam cum sa va spun." incercand sa salvez cat de cat situatia.

"E ok, stiam de asta din prima secunda, simt cand ceva se intampla, insa e pentru prima data cand se intampla ceva rau, dar primim si ceva in schimb! Pana acum veneau rele dupa rele!"

Portarul era brazilianul de care mi-a vorbit croatul mafiot si care mi l-a promis ca-l aduce daca se va intampla sa pierdem meciul! Si avea perfecta dreptate, a fost si prin curtea lui Feyenoord, care a platit 700k E pe el in anul 2007, insa a prins doar 5 meciuri in poarta bativlor!

QHZvK.png

Era, fara doar si poate, un jucator care putea evolua pe prima scena fotbalistica din orice tara, insa el a ajuns tocmai in liga a IIa croata, nu intelegeam acest lucru, insa eram bucuros ca pot antrena un asemenea fotbalist.

Urma primul meci pentru mine din postura de antrenor-spectator, pt ca Federatia m-a suspendat pentru un meci si mi-a dat amenda de 800e, amenda platita de acelasi domn Ivica.

Meciul cu Imotski a fost cel mai greu meci de pana acum si din pacate eu nu am putut sa fiu alaturi de jucatori pe banca, un joc in care autobaza gazdelor a fost sparta cu mult noroc de Celcik, jucator ce fusese introdus de doar 5 minute in teren!

A urmat apoi o perioada in care am reusit sa obtinem 10 puncte din 12, ramanand pe locul 1 la terminarea turului!

Era o performanta remarcabila si cu care ma puteam lauda oricui: 14 meciuri, 12 victorii si 2 egaluri - 44 pct.

Link to comment
Share on other sites

La sfarsitul turului, patronul a dat o mica petrecere la un local care, aveam sa aflu atunci ca apartinea mafiotului croat. Woaw, asta da imbarligatura!

Profitand de aceasta ocazie si probabil putin de aburii alcolului am vorbit pentru cateva minute cu Ivica:

"Am reusit un tur aproape perfect, sa ramanem pe aceeasi linie de plutire si data viitoare vom sarbatorii promovarea in liga 1"

"Trebuie, trebuie!"

"Dar pentru liga 1 trebuie sa ne intarim serios, chiar si acum avem unele posturi pe care suntem slabi!" ii transmit patronului.

"Nu-ti fa griji, e totul in regula!"

"Ar fi bine ca in turneul de pregatire sa jucam cu niste echipe de prima liga, ca sa ne vedem pozitia exact"

"Ti-am spus doar, nu-ti fa griji! Petrece acum si lasa fotbalul pentru la anul!"

"Bine, bine! Dar inca o intrebare care ma framanta de multa vreme: cel care m-a trimis aici, sefu' meu din Romania nu l-am mai gasit atunci, pe unde e?"

"Asta nu stiu sa raspund, nu am mai auzit nimic de el, dar banuiesc ca nu o duce bine! O sa ma interesez! Acum, ia de bea, ca paharele astea doar nu or sa se goleasca singure!"

Link to comment
Share on other sites

3 3 3

Nu are treaba nici cu diavolul, nici cu calendarul mayas, ci este cifra de care ne-am lovit cel mai mult in aceasta pauza competitionala:

  • 3 jucatori am adus
  • 3 jucatori au plecat
  • 3 meciuri amicale perfectate

La capitolul plecari, am(???) lasat sa plece 3 jucatori de care nu aveam nevoie: unul (Cordas) ce s-a retras din activitate - insa un jucator care prindea foarte rar banca de rezerve, un mijlocas, Janjetovic, ce a jucat doar 2 meciuri si care a cerut rezilierea contractului si portarul Covic care, dupa venirea lui Derley era a 2a optiune pentru postul sau.

La capitolul sosiri, pot spune ca ne-am descurcat onorabil:

Culjak - un om care putea evolua atat ca fundas, cat si ca mijlocas stanga si de care aveam nevoie pentru a consolida flancul stang

Jerkovic - mijlocas defensiv care a fost adus datorita plecarii lui Janjetovic

Tezak - un tanar de 18 ani careia presa croata i-a dedicat mai multe articole in perioada Dinamo si pe care-l alinta noul Modric. In opinia mea, este un jucator foarte, foarte de perspectiva, insa nu-l vad capabil de a ajunge la nivelul extraordinarului Luka!

26263642.jpg

Si ca sa terminam cu cifra 3, la capitolul meciuri amicale am disputat urmatoarele intalniri:

nkhrvatskidragovoljacma.png

Patronul a tinut cont de cererea mea, oarecum, reusind sa perfecteze 2 meciuri contra unor echipe de prima divizie: Varazdin si mult mai cunoscuta Istra.

Link to comment
Share on other sites

Returul

Primul meci din retur a fost un festival de goluri cu Vuka un om care marca de fiecare data cand mingea ajungea la piciorul sau:

hrdragovoljacvsolininfo.png

Meciul cu Radnik Sesvete a fost meciul in care tanarul de 18 ani si-a facut aparitia in primul 11 si a provocat isterie in toata Croatia: toate ziarele scriau despre acest lucru, nu existau cele 2 echipe, ci doar Karlo Tezak, iar ce a urmat dupa a depasit orice imaginatie!

Meciul a fost unul dominat cap coada de echipa noastra, care, desi a invins cu 5-1 (al doilea meci consecutiv cu 5 goluri marcate) a avut pe tabela de marcaj toti jucatorii, din nou un fundas de-al nostru introducand mingea in poarta!

Incepeam deja sa-mi fac anumite probleme in legatura cu autogolurile acestea, parca erau prea multe, iar data fiind situatia aceasta complicata din jurul clubului ma facea sa ma gandesc daca nu cumva cele 2 lucruri sunt legate una de cealalta!

Cum spuneam, omul vedeta al meciului era pustiul de 18 ani, care intr-adevar a avut o evolutie foarte, foarte buna:

radniksesvetevhrdragovo.png

2 pase de gol (un corner executat la coltul scurt, dar si o pasa magistrala de aproape 30 m) au facut din Tezak subiectul de dezbatere atat a conferintei mele de presa, cat si a intregii Croatii:

"Excelent jocul lui Tezak! Cum ati ajuns la un acord cu el?"

"Intr-adevar, Tezak a avut o evolutie foarte buna, nu ma surprinde acest lucru, se pregateste foarte bine, la fel cum o fac toti colegii lui si asta s-a vazut azi in teren cum toti au jucat perfect. L-am adus pentru ca el e tanar si la Dinamo nu putea progresa de pe banca de rezerve!"

"Credeti ca va ajunge la nivelul lui Modric?" intreaba un alt ziarist.

"Poate, sigur ca da! Poate sa si-l depaseasca, dar trebuie sa fie serios, muncitor si ambitios! In el sta toata cariera, in mainile sale! Daca va continua sa evolueze la fel de bine, o sa fie rechemat, mai mult ca sigur la Zagreb si introdus in primul 11! Insa, ar trebui ca si presa sa fie mai atenta cu el, sa nu-l laude dupa 1-2 meciuri bune si apoi sa il critice pentru un penalty ratat sau un meci sters!"

Link to comment
Share on other sites

Dupa 2 meciuri consecutive cu cate 5 goluri de partea noastra au urmat 3 meciuri in care, adunat, nu am reusit sa inscriem 5 goluri! Nu stiu de ce dar baietii au dat semne de o relaxare iesita din comun, jucand anemic si multumindu-se prin marcarea unui gol si apoi retragerea in propria suprafata de teren.

Nici chiar schimbarea primului 11 nu a dat nici o prospetime, insa acest lucru nu-l vedeam bine deloc, asa ca am intrat in ei si le-am explicat ca daca nu-si revizuiesc atitudinea este posibil sa piarda promovarea la care au lucrat atata timp!

nkhrvatskidragovoljacma.png

Este adevarat, totusi, ca am obtinut 9 puncte din cele 3 meciuri, insa ma nemultumea complet faptul ca jucatorii isi pierdusera apetitul ofensiv.

Singurele lucruri bune din aceasta perioada era cele pe care mi le-a transmis patronul:

  1. Se poate ca, in cazul promovarii, sotia mea sa vina in tara sa locuiasca
  2. Seful din Romania, croatul, este de negasit, nici chiar mafioti din jurul clubului nostru micut nu ii pot da de urma, desi au raspandit vorba peste tot! (nu era un lucru care sa ma incante, inca am acea pofta nebuna sa-i fac cunostinta cu pumnul meu, insa ma bucura nespus ca patronul avea interes in ceea ce ii spuneam)

Discutia cu lotul pare sa-i fi adus cu picioarele pe pamant pe jucatorii mei, astfel ca la urmatorul meci apetitul ofensiv le-a revenit si au reusit sa-si impuna stilul de joc!

csesvetevhrdragovoljacs.png

Urmau apoi 3 meciuri cruciale pentru echipa: acasa cu ocupantele loculrilor 3 si 4, HNK Gorica si Pomorac si in deplasare cu locul 2 Rudes!

Daca vom reusi sa obtinem maximul din aceste 3 meciuri, cele mai grele, promovarea in liga 1 va fi MATEMATICA, cu 5 meciuri inainte de finalul sezonului!

Meciul a inceput cum nu se poate mai bine pentru noi, in minutul 6 Gregov deschizand scorul dupa o reluare superba cu capul, lasandu-l pe portarul advers fara reactie!

In minutul 26, dupa un tiki-taka croat, aparatorul advers il secereaza pe Vuka la 20m de poarta si in urma acestui fault extrem de dur arbitrul ii arata cartonasul rosu, facandu-ne astfel misiunea si mai usoara!

In urma acestui eveniment, Gorica nu a reusit sa mai conteze in atac si in minutul 32 inscrie dupa o lovitura libera executata de pustiul Tezak!

Dupa 2-0, ocaziile au continuat sa curga, insa scorul a ramas neschimbat pana la fluierul final!

hrdragovoljacvhnkgorica.png

Meciul cu Rudes, in cazul in care Gorica ar fi pierdut, si noi am fi castigat ne-ar fi putut incununa eforuturile cu castigarea campionatului, insa era bine sa obtinem chiar si un punct!

Presa din Croatia, in special prin ziarul Poslovni Dnevnik , a scris un articol intreg despre coruptia din liga a 2a, iar subiectul principal fiind repezentat de faptul ca Dragovoljac si Rudes, primele 2 cluburi in campionat, sunt afiliate intre ele si ca se stia dinainte faptul ca una din aceste echipe va castiga campionatul!

Inraiti probabil de ceea ce s-a scris in ziare si dorind sa arate faptul ca nu ne pazesc spatele, Rudes a inceput in forta si in primele 2 minute avand deja 2 mari ocazii si cateva interventii la limita regulamentului!

Dorind parca sa muste din noi, gazdele atacau in valuri, apararea noastra reusind cu greu sa iasa din propria jumatate! In minutul 4, in schimb, o recuperare a lui Dabic, aduce mingea la Markovic, la jumatatea terenului, il lanseaza in stanga pe Rasic care intra in careu si centreaza pentru lovitura de cap al lui Spehar si GOOOOOOOOOOOOL! Reusim sa inscriem prin contra-atac, cei din Rudes fiind descoperiti in aparare!

Cu toate astea, gazdele continua sa atace in valuri si in minutul 10, reusesc sa egaleze dupa un sut superb al atacantului Marko Tadic

Dupa 1-1, Rudes a continuat in aceeasi forma, iar noi eram un boxer in corzi care de abia ne puteam tine pe picoare!

Cu toate acestea, in minutul 45, printre putinele dati in care ne-am aflat in partea de teren adversa, Cmrecnjak face o imprudenta si il faulteaza pe Vuka in careu, iar Gregov inscrie pt 1-2!

Repriza a doua a contat doar pentru o echipa: Rudes, insa actiunile lor, cu trecerea timpului, devenea mai pripite si mai anemice, astfel incat pana la sfarsitul meciului singurele evenimente notabile erau incaierarile destul de dese ale jucatorilor!

rudesvhrdragovoljacspli.png

Ne mai trebuiau 3 puncte si eram matematic promovati in prima liga croata si mai aveam de disputat 6 meciuri, asa ca promovarea era la un pas!

Intalnirea cu Pomorac trebuia sa fie un meci in care sa demonstram, pentru inca o data faptul ca meritam locul de promovare, insa jocul nu a fost asa cum se asteptau cei 506 spectatori:

hrdragovoljacvpomoracsp.png

Cu toate ca am fost mai activi, am fost neatenti in fata portii, iar asta ne putea costa in repriza a 2a, dar pana la urma am reusit sa castigam meci, dar si promovarea in liga 1:

serbanbogdanclaudiunews.png

Link to comment
Share on other sites

Promovarea, banii si . . . blatul

Toata lumea era fericita, eu, jucatorii, patronul, dar mai ales ei, telul fotbalului: suporterii!

Ii vedeam mai fericiti ca niciodata!

Ba mai mult, patronul a negociat cu o firma pirotehnica si la sfarsitul meciului deasupra stadionului era un spectacol de lumina incredibil de frumos!

artificii-sarbatorile-Iasului.jpg

Dupa toata nebunia de dupa meci si dupa ce mi-au zdruncinat oasele batrane cand ma aruncau in sus jucatorii, am ramas cu Ivica, patronul care a fost cel mai mare sprijin in Croatia:

"Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! am reusit, patroane!!!!"

"Da! Felicitari!"

"O sa avem mult de munca in continuare!" ii transmit.

"Ohoo, si-nca cat".

Nici nu-si termina bine cuvintele ca-l vad in fata pe croatul mafiot care vine spre noi. Se opreste si ne saluta pe amandoi!

"Domnilor, felicitari! Se vede ca puneti suflet aici si sper ca ati observat ca v-am lasat sa faceti aproape ce-ati vrut!"

Atat eu, cat si Ivica ne uitam ba la el, ba unul la altul!

Continua mafiotul: "Acum, ca ati promovat, am si eu nevoie de niste favoruri si sper sa nu fiti ambitiosi sa nu faceti asta ca o sa fie rau pentru voi, in primul rand!"

Apoi se-ntoarce catre patron si i-a transmis ceva din care nu am inteles nici macar un singur cuvant, nu-mi suna a croata, dupa care si-a intors privirea catre mine si mi-a spus scurt: "Viitorul tau depinde de aceste meciuri!" si pleaca lasandu-ne pe amandoi muti!

"Nu prea avem ce face! O sa dansam cum canta el, cel putin acum! Sper sa nu te deranjeze acest lucru!" imi zice patronul

"Daca spuneti, facem cum trebuie! Sa fie bine pentru dvs, club, dar si pentru mine!"

"O sa fie, mai devreme sau mai tarziu scapam din asta!" imi spune Ivica plecand!

Stateam si ma gandeam, dupa ce de abia terminasem conversatia cu Liliana, de ce inca nu mi s-a prelungit contractul! Nu pierdusem nici un meci in campionat, promovasem aceasta echipa si toata lumea era mandra de noi, insa contractul lipsea sa apara! Da' si mai curios eram ce o sa ne ceara mafiotul!

Mai aveam 5 meciuri, eram deja promovati, probabil acum se vor face manevre pentru ca diverse echipe sa avanseze in campionat si sa primeasca mai multi bani!

Urma meciul cu Junak, ocupanta locului 10 si cu ceva emotii pentru sfarsitul de sezon!

In ziua premergatoare patronul m-a chemat in birou si il vedeam framantat de ceva:

"Nu stiu, sincer, cum sa-ti cer asta, dar nu am incotro: o sa fiu sincer si dur - trebuie sa pierdem meciul asta si presimt ca si urmatoarele!"

"Toate?" ii replic uimit.

"Nu mi-a zis clar, dar asta am dedus din ce mi-a zis! Trebuie sa facem niste jocuri de culise, trebuie sa pierdem niste jocuri la scoruri mai mari, o sa fim la pariuri si intr-un stil d-ala murdar!", imi raspunde suparat.

"Da'..."

"Ce? Ce se intampla?"

"O partida poti sa o pierzi, da' 5? Nu ai cum fara sa spunem si jucatorilor sau macar catorva dintre ei"

"Offf, nu stiu, e prea periculos. Daca o sa spuna careva, ne-am dus cu totii la puscarie!" spune meticulos Ivica.

"Da, aveti dreptate!"

"Pierde meciul de maine si apoi vedem cum facem si cu altele! Poate nu o sa fie nevoie!"

Fiind deja calificati, mi-am anuntat intentia de a le da sansa tuturor celor care au jucat mai putin sa joace! Asta nu pentru ca as fi fost in dubiu despre calitatile lor, nici cum, sunt slabi, dar trebuie sa pierd meciul!

"Haideti, baieti! Aratati ce puteti, e sansa voastra sa ramaneti la club si sa jucati in prima liga!"

Cat de fals sunt! Or sa raman la noi numai daca nu vom reusi sa aducem niste jucatori mai buni ca ei!

Meciul a inceput foarte . . . prost pentru noi! Prost in meciul asta, ca in alte dati era bine: minutul 10, aveam 1-0 dupa golul lui Zugaj, insa se vedea dupa luna ca unii jucatori nu au prins multe meciuri din motive solide!

Chiar inainte de fluierul primei reprize, Junak reuseste sa egaleze prin Lagator, 1-1!

Acelasi Lagator reuseste in minutul 51 sa inscrie, dupa o greseala a fundasului stanga, 1-2! Acesta avea sa fie, de altfel si scorul final!

Q3dNA.png

Nu aveam puterea sa-i critic pentru aceasta infrangere, dar am gasit putin curaj sa-i imbarbatez si sa le transmit ca, daca arbitrul era mai corect, trebuia sa acorde un cartonas rosu, dar si un penalty pt noi!

Urmatoarea intalnire cu Ivica, asa cum banuiam a fost inainte de intalnirea cu Imotski, locul 9 si cu ceva emotii pentru salvarea de la retrogradare!

"Acum miza este mai mare! Trebuie sa pierdem la cel putin 2 goluri! Nu stiu cum, dar trebuie!" imi spune el.

"O sa incerc cativa jucatori tineri, cativa de etapa trecuta!"

"Da, trebuie sa mearga! Ce sa zic, succes" cu un zambet amar!

Asa s-a si intamplat! Am introdus in meciul cu Imotsky 3 tineri jucatori destul de promitatori si cativa din cei care nu au evoluat tocmai bine in etapa trecuta, sub pretextul celei de-a doua sanse!

Din fericire si de aceasta data tactica a dat succes, reusind sa pierdem meciul en-fanfare, daca pot spune asa, chiar daca deschiderea scorului mi-a produs emotii enorme:

YfQK5.jpg

Cu toate ca am facut un meci slab, m-a impresionat jucatorul Maric, caruia ii voi acorda o atentie speciala pentru ca poate avea un viitor frumos in fata.

La finalul meciului, directorul executiv avea sa-mi transmita despre faptul ca urmatoarele 2 meciuri aranjate prin alte metode, asa ca sa nu-mi fac griji ca nu mai e treaba mea - "Tu ti-ai facut meseria cu brio, bravo!"

De aceasta data am avut curajul sa-i transmit aceste lucruri patronului, pentru ca, pana la urma, eram amandoi implicati, insa din ce am observat din mimica sa era pus la punct cu aceste informatii - "acuma-s toti in hora, da' se iau bani multi si or sa taca din gura! E mai bine asa, pt tine!"

Acum eram, dintr-un mester papusar, o papusa intr-un spectacol regizat de persoane straine!

Meciul cu Dugopolje a fost un meci in care imi doream sa fie ca la box: sa arunc prosopul si sa se sfarseasca, insa nici o sansa de asa ceva!

Eram asediati, atacati din toate partile, centrari din toate pozitiile, parca era un joc pe PlayStation dintre un amator si un profesionist la fifa!

dugopoljevhrdragovoljac.png

Dupa acest meci, mi s-a prelungit contractul, ba chiar patronul mi-a dat un cec in valoare de 90.000E:

"Chiar daca sunt bani murdari, accepta-i si cheama-ti sotia aici! In mare parte anul ce vine va fi mult mai linistit pentru toti! Am facut ceea ce trebuie acum si nu se stie daca o sa mai facem asta!"

Am luat cecul, chiar daca era asa cum spune Ivica "bani murdari", insa aveam nevoie de acesti bani murdari, care ma scoteau din multe necazuri!

Credeam ca asta reprezinta maximul in ceea ce reprezinta blat ordinar, insa urmatorul meci, contra echipei Mosor m-a facut sa innebunesc de-a dreptul!

Era un scenariu in care nici cel mai bun profesionist nu putea sa-l controleze atat de bine!

hrdragovoljacvmosorspli.png

De abia dupa terminarea meciului aveam as inteleg faptul ca se dorea salvarea de la retrogradare a echipei Mosor, insa din fericire sau poate din pacate au retrogradat!

Nu vreau sa-mi imaginez cate jocuri de culise s-au facut in tot campionatul, nu vreau sa ma gandesc daca jucatorii adversi au participat la niste chestii murdare chiar impotriva noastra, dar cel mai grav, nu vreau sa-mi imaginez ca aceste cifre formidabile sunt masluite in proportie covarsitoare!

La ultimul meci, practic fara tel dupa retrogradarea celor din Mosor, am primit verde la victorie! Si asta am facut! Am invins si am ridicat trofeul de campioni deasupra capului!

Chiar daca am simtit bucuria in ochii multora, dar si placerea jocului celor 90 din partea multor jucatori, nu pot sa nu ma gandesc, cu medalia de gat, daca este reala sau doar o iluzie!

marsonia1909vhrdragovol.png

Dupa acest meci aveam satisfactia ca tanarul Maric a reusit sa-nscrie primul sau gol, devenind astfel si cel mai tanar marcator din istoria clubului, dar si din istoria ligii secunde croate:

xTAQs.png

Bravo lui!

A doua zi a urmat petrecerea de final de an, petrecerea de campioni!

Pe langa distractie, muzica tare, streptease, sampanie si alte surprize, vestea cea mai cutremuratoare, pe care inca o analizez daca e bine sa ma bucur sau nu, a fost primita de la croatul mafiot:

"Felicitarile mele, romane! Ai facut o treaba buna!" si da sa plece, insa dupa doar cateva secunde se-ntoarce si-mi sopteste la ureche:

"Am auzit ca ai intrebat de el" si-mi paseaza o fotografie.

O iau, ma uit la ea si in secunda urmatoare scap paharul de sampanie jos:

dead-man-s-shoes-5.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...

Important Information

Pentru înregistrarea pe acest forum va trebui să acceptaţi termenele de utilizare a forumului disponibile aici: Terms of Use. Acest forum folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale. Detalii privind politica de confidenţialitate şi cookies sunt disponibile aici: Privacy Policy