Jump to content

Welcome to FMRo Forum - Football Manager Romania

Welcome to the official forum of the Romanian Football Manager community.

Like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of FMRo Forum - Football Manager Romania by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

If you don't want to create an account on our forum, you are free to join us on our other social media accounts:

- Facebook Page: https://www.facebook.com/FMRo.ro

- Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/fmromania

- Twitter: https://twitter.com/fmro

- Discord: https://discord.com/channels/703942749522755616/703942749992517655

- Instagram: https://www.instagram.com/fmro.ro/

- Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgZCAQazHOyY_9nMspXLnvg

IMPORTANT: In order to complete your registration, a valid e-mail address is required, since we will be sending you there an activation link.


Peregrinari Prin Romania (Nscr Story)


Alexandru H.

Recommended Posts

Acest story va promova patchul FM2012: NSCR sub forma unor relatari din viata unui manager incepator, ce isi incepe cariera antrenand o echipa de amatori din ultimul esalon fotbalistic romanesc. Obiectivul final este obtinerea jobului la echipa sa preferata din Romania, Steaua, nu inainte de a schimba suficiente echipa pentru a simti din plin schimbarile radicale aduse de acest update universului competitional din Romania. Se joaca cu un database de 24.000 de jucatori, cu ligile importante ale Europei pe view-only, mask player attributes.

Alte reguli: nu cumpar jucatori inafara recomandarilor scouterilor, nu angajez staff fara anunt prealabil, folosesc propriile sisteme tactice, nu ma inham la falimentat clubul etc...

Manager: Aurel Guga, 29 de ani (nascut la 30 octombrie 1981), echipa preferata Steaua. Experienta de fotbalist: nula. Experienta de antrenor: antrenor-jucator la diferite echipe de amatori din judetul Cluj.

2mxmyqa.jpg

>>> ■ <<<

Capitolul 1. Inceput de drum la Roseal

Nebunia revolutionara care a cuprins fotbalul romanesc de la inceputul anului m-a propulsat, aproape fara voia mea, ca antrenor la echipa CS Roseal Odorheiu Secuiesc. Formatia, aflata intr-un oras din Tinutul Secuiesc, evolueaza in Divizia Transilvania, adica in al saselea esalon al sistemului divizionar romanesc. Ca sa nu ne plictisim, vom avea acces si la meciuri din Cupa Romaniei, respectiv Cupa Iuliu Baratky, obiective totusi destul de indraznete pentru o echipa ce pare condamnata la retrogradarea in ligile judetene.

CS Roseal, fondat in 1997, e o echipa de amatori ce evolueaza pe stadionul Municipal din Odorheiu Secuiesc (5000 de locuri). Nu prea sunt facilitati deosebite si nici oamenii nu se ingramadesc la stadion. Contractul meu dureaza pana in 2013, desi nu pot sa-l numesc totusi contract: nu sunt platit deloc (salariul meu vine din pozitia de profesor de sport la un liceu din localitate) si pot pleca oricand primesc o oferta mai buna.

1z52mxh.jpg

Primul lucru pe care l-am facut a fost sa renunt la vechiul staff. Fizioterapeutul era un student fara experienta, scout-ul un mosneag tinut in brate de conducere iar asistentul meu isi facuse in birou un adevarat depozit de bauturi alcoolice. Am dat un anunt pentru toate pozitiile intr-un cotidian din Cluj si m-am pus pe asteptat. Pe 14 iunie am primit pe mail un set de intrebari de la site-ul diviziiregionale.ro, la care am raspuns absolut plictisit, hotarat fiind sa las pe viitor chestiunile media in mainile asistentului. Un lucru bun totusi am prins din asta: am aflat ca presedintele vrea sa vanda clubul si ca operatiunea ar fi destul de avansata ca sa-mi creeze frisoane cu privire la securitatea locului de munca.

La finalul lui iunie mi-am adus si noii tehnicieni: Ovidiu Cojoc (antrenor), Tudor Ilea (fizioterapeut), Codrut Horga (scouter) si Mircea Otet (asistent). Din pacate, nu am avut timp sa analizam echipa pana la primul amical al sezonului, pierdut cu 5-0 in fata echipei ucrainiene Bucovina Cernauti. Era insa timpul sa gandim viitorul sezon.

De la inceput le-am spus ca vreau sa jucam 4-4-2. Era un sistem simplu, usor de inteles si mult mai eficient intr-o liga inferioara. Cata vreme statusem fara staff, ii pusesem pe baieti sa se antreneze in sistemul asta si nu avea rost sa-i incurcam mai mult. Problema erau jucatorii: fiind amatori, puteam sa aducem oricati, dar nu stiam exact cine merita si cine nu sa joace in prima echipa.

Din pacate, analizele nu erau imbucuratoare. Dupa ce am stabilit echipa de juniori si am plasat la rezerve pe seniorii care nu pareau a avea un viitor la noi, am ramas doar cu 11 jucatori viabili pentru un sezon suficient de dificil. Daca la fundasi si portari eram cat de cat acoperiti, mijlocul era de-a dreptul golas. Mi-era clar, noul scouter trebuia sa-mi recomande rapid jucatori de valoare, altfel anul viitor ne-ar fi gasit retrogradati.

Afacerea cu jucatorii a luat o turnura de-a dreptul disperata cand negocierile pentru cumpararea clubului au luat sfarsit pe 4 iulie. Un om de afaceri croat din Odorheiu Secuiesc, Branko Grgic, a preluat Roseal si m-a anuntat fara nicio emotie ca intentia lui e sa aduca un nou manager, si anume pe Alexandru Novac, boss-ul de la CS Vladimirescu (Divizia B3 Cosmote). Mi-a oferit o perioada de ragaz pentru a-mi pune hartiile in ordine dar nu prea exista echivoc: eram pe faras. Singura scapare: sa-l impresionez cu ceva. Iar raspunsul a venit dupa o saptamana cand Miroslav Giuchici, fostul atacant al Timisoarei si Gloriei Bistrita, a decis sa-si incheie cariera in Tinutul Secuiesc. Era o lovitura de imagine extraordinara pentru noi, aveam un tunar cu experienta si un nume de referinta pentru tanara noastra divizie. Lovitura s-a simtit si la nivelul conducerii, care, in urma unei sedinte extraordinare, a decis pastrarea mea in functie, depunerea a 22 mii euro in conturile clubului dar si amenajarea primului nostru teren de antrenament, o investitie in valoare de 55 mii euro. Daca punem la socoteala si cei 65 de concitadini care cumparasera abonamentele pentru intreg sezonul, se putea spune ca porneam sub auspicii extrem de favorabile.

Si a urmat primul esec...

>>> ■ <<<

Link to comment
Share on other sites

Capitolul 2. Inceput de sezon

Pe 30 august am tras linie peste perioada de transferuri. Aveam acum pe listele echipei de seniori 30 de jucatori, majoritatea noutati. Reusisem sa acopar toate gaurile cu niste fotbalisti experimentati, fara sa uit si de cei tineri, cu potential ridicat. Mi-ar fi placut sa fac si niste imprumuturi dar la cat il pusesem pe drumuri, Horga fusese in imposibilitatea de a discuta cu cluburile doritoare a-si da pentru un an jucatorii de perspectiva. Intre timp, debutasem si ca manager in Cupa Romaniei. Intalnisem in primul tur in deplasare pe CS Muncitorul Resita (Divizia Vest) si pierdusem cu 1-0. Echipa era nesudata, relatiile de joc sufereau si totusi reusisem sa tinem piept unei formatii aflate intr-un esalon superior. Ma simteam in vana.

Sentimentul superioritatii s-a accentuat in campionat. In primele 4 meciuri din Divizia Transilvania, am inregistrat victorii pe linie, inclusiv un frumos 7-1 la Odorheiu Secuiesc impotriva formatiei Sparta Medias. Mai era mult pana la final, dar parca nu eram chiar candidati la retrogradare. Din pacate, in cupe ghinionul se tinea lant: dupa esecul din Cupa Romaniei a urmat infrangerea din primul tur al Cupei Iuliu Baratky impotriva Energiei Negresti. Presedintele nu s-a suparat prea tare, explicandu-mi ca oricum in primul an trebuie sa ne consolidam in campionat.

118gj6h.jpg

Cupa Iuliu Baratky este o competitie tip-cupa disputata in fiecare sezon competitional intre 24 de echipe din Divizia Nord si Divizia Transilvania. Denumita dupa marele fotbalist oradean din perioada interbelica, cupa e principalul trofeu fotbalistic disputat exclusiv intre formatiile ardelene. Echivalentul sau e Cupa Emerich Dembrovschi (in Moldova), Nicolae Dobrin (Muntenia) si Stefan Dobay (Banat-Oltenia).

Finantele incepusera sa scartaie. Incepusem luna august cu 84 mii euro in conturi si o terminasem cu un minus de 10 mii. Intretinerea stadionului se dovedea mult prea scumpa pentru club, mai ales ca incasarile lunare se ridicasera doar la 2 mii de euro. In ritmul asta am fi ajuns la zero pana in luna martie, o perspectiva deloc placuta daca ne gandim ca nu pusesem in calcul nici macar viitorul teren de antrenament, momentan in constructie.

AMICAL

Roseal – Bukovyna Cernauti 0-5 (0-3). 1 iulie 2011. 533 spectatori.

CUPA ROMANIEI, TURUL 1

CS Muncitorul Resita – Roseal 1-0 (1-0). 19 iulie 2011. 159 spectatori.

DIVIZIA TRANSILVANIA

Roseal – Rapid Jibou 4-1 (2-0). 5 august 2011. 177 spectatori. Au inscris Giuchici (2) si Santejudean (2).

DIVIZIA TRANSILVANIA

Progresul Jelna – Roseal 1-2 (1-0). 13 august 2011. 163 spectatori. Au inscris Duculescu si Santejudean.

DIVIZIA TRANSILVANIA

Roseal – Sparta Medias 7-1 (3-0). 19 august 2011. 146 spectatori. Au inscris Giuchici, Luca (4), Cojocaru si Duculescu.

DIVIZIA TRANSILVANIA

FC Cugir – Roseal 0-3 (0-1). 27 august 2011. 121 spectatori. Au inscris Luca (2) si Giuchici.

CUPA IULIU BARATKY, TURUL 1

Roseal – Energia Negresti 1-2 (0-1). 31 august 2011. 132 spectatori. A inscris Duculescu.

Fotbalistul lunii august: Cristian Luca (atacant) - 4 meciuri, 6 goluri

2ai1zy1.jpg

>>> ■ <<<

Link to comment
Share on other sites

Capitolul 3. Luna septembrie

Pariul meu cu noul lot functiona fara sincope. In septembrie am jucat cinci meciuri in campionat si le-am castigat pe toate fara emotii. Baietii prinsesera ideea tactica, se impacasera si se obisnuisera unii cu altii iar rezultatele se vedeau pe teren. Pe 30 septembrie am inregistrat si primul meu record: la meciul impotriva Performantei Alba Iulia, am avut 208 spectatori platitori, depasind astfel, pentru prima oara in cariera mea, borna 200 intr-un meci oficial.

Atitudinea presedintelui Branko Grgic era total modificata: din oaia neagra a noii sale achizitii devenisem un element de baza. Pierdeam in continuare bani (9 mii de euro in septembrie) dar macar orice suma investita in viitor ar fi avut logica: o eventuala promovare ar fi transformat clubul intr-o entitate capabila de mari profituri. Pe 13 septembrie am inaugurat si primul teren de antrenament: ne costa o gramada de bani intretinerea lui, dar era un pas catre profesionalism. Nu puteai refuza o astfel de oportunitate.

Eram, de-asemenea, foarte multumit de evolutia echipei de rezerva, care dupa 8 meciuri era clasata pe locul 4 in Grupa 14 Romania. Juniorii, insa, erau o dezamagire: penultimul loc in Grupa 8 Juniori, cu doar doua victorii. Eram constient ca nu aveam resursele si facilitatile pentru a atrage tineri de valoare, dar imi doream sa insuflu in toti jucatorii de la club dorinta de victorie si afirmare. Iar juniorii nu tineau cont de asta.

eq9hud.jpg

Fiecare club romanesc din acest patch are o echipa de rezerve, pe model englezesc. Aceasta evolueaza intr-un campionat al echipelor-rezerva, si anume intr-o grupa modelata aproximativ dupa esalonul in care joaca echipa se seniori. Avantaje fata de vechiul sistem al echipelor secunde: toate formatiile detin echipe de rezerva, au loc mai multe amicale pe an iar istoriile personale ale jucatorilor nu mai sunt inestetice.

Dupa nebunia din perioada transferurilor, am decis sa nu mai las lucrurile la voia intamplarii asa ca i-am propus lui Codrut Horga, scouterul clubului, sa inceapa sa construiasca o baza de date cu jucatori romani care puteau fi solutii viabile pentru lotul lui Roseal. Nu aveam, desigur, buget de deplasari, asa ca aceasta operatiune se facea exclusiv pe internet: rolul lui Codrut era sa urmareasca diferitele competitii si sa noteze potentiali jucatori remarcati in cadrul lor.

DIVIZIA TRANSILVANIA

InterStar Sibiu – Roseal 1-4 (1-2). 3 septembrie 2011. 194 spectatori. Au inscris Zaharescu, Luca (2) si Giuchici.

DIVIZIA TRANSILVANIA

Roseal – Minerul Ludus 4-0 (4-0). 9 septembrie 2011. 158 spectatori. Au inscris Diculoiu (2) si Giuchici (2).

DIVIZIA TRANSILVANIA

Progresul Pecica – Roseal 0-2 (0-1). 17 septembrie 2011. 183 spectatori. Au inscris Luca si Chivescu.

DIVIZIA TRANSILVANIA

Roseal – Mesesul Treznea 3-1 (3-0). 23 septembrie 2011. 155 spectatori. Au inscris Luca (2) si Zaharescu.

DIVIZIA TRANSILVANIA

Roseal – Performanta Alba Iulia 2-0 (2-0). 30 septembrie 2011. 208 spectatori. Au inscris Chivescu si Giuchici.

Fotbalistul lunii septembrie: Miroslav Giuchici (atacant) – 5 meciuri, 4 goluri, 4 assists.

mwv893.jpg

>>> ■ <<<

Link to comment
Share on other sites

Capitolul 4. Luna octombrie

Primul egal inregistrat in campionat in luna octombrie a insemnat finalul unei ere. Una cu 7 victorii consecutive in toate competitiile si 11 in campionat. Remiza din deplasare cu Rapid Jibou a mai insemnat insa ceva: in mod paradoxal, ne-a facut candidatii cei mai seriosi la promovarea in Divizia Nord. Cand in meciul cel mai slab din campionat reusesti sa revii de doua ori de la 0-1 si 1-2, cand e nevoie sa joci cu portarul de rezerva pentru a nu castiga, e cat se poate de evident ca echipa de baza a CS Roseal nu ocupa pozitia I din clasament doar din accident.

In timpul asta, nationala Romaniei era la un pas de o mare performanta. 3 victorii cu Luxemburg, Albania si Belarus si doar o singura infrangere cu Franta ne-a calificat pentru play-offul Campionatului European din 2012. Iar cum norocul ni-l facem singuri, am reusit sa evitam adversari dificili de genul Greciei, Suediei sau Serbiei, sortii indicand echipa Muntenegrului ca fiind cea care se va bate cu noi pentru participarea la CE. Liga I ramanea in continuare o sursa inepuizabila de surprize. Dupa 13 meciuri disputate, podiumul era impartit intre trei echipe din provincie: FC Brasov, FC Vaslui si FCM Tg. Mures. Cu un cuplu ofensiv Buga-Hadnagy, beneficiind de aportul lui Chipciu, brasovenii puteau spera sa repete extraordinara performanta a galatenilor din sezonul precedent.

In patchul FM2012: Nscr, Liga I are doar 16 echipe, din care 3 retrogradeaza in Liga a II-a.

Si pentru ca am ajuns sa vorbim despre fotbal in general, haideti sa vi-l prezint si pe Mircea Otet, numarul meu 2, asistentul care se ocupa atat de echipa de rezerve cat si de cea de juniori, cel care imi conduce antrenamentele si imi da sfaturi atunci cand e nevoie. Desi are doar 30 de ani, are o experienta foarte bogata in management: a fost asistent manager intre 2007 si 2009 la echipa secunda a Universitatii Craiova iar intre 2009 si 2011 antrenor de juniori la echipa mare a Universitatii. Nu e un specialist intr-un domeniu aparte, dar pune inima si tine la disciplina. Nu cred ca puteam gasi o persoana mai potrivita sa insufle in acesti jucatori ambitia necesara depasirii propriei conditii.

35jvuk1.jpg

DIVIZIA TRANSILVANIA

Energia Negresti – Roseal 1-2 (1-1). 8 octombrie 2011. 582 spectatori. Au inscris Giuchici si Luca.

DIVIZIA TRANSILVANIA

Liberty Salonta – Roseal 0-1 (0-1). 15 octombrie 2011. 294 spectatori. A inscris Duculescu.

DIVIZIA TRANSILVANIA

Rapid Jibou – Roseal 2-2 (1-1). 22 octombrie 2011. 174 spectatori. A inscris Giuchici (2).

DIVIZIA TRANSILVANIA

Roseal – Progresul Jelna 6-0 (3-0). 28 octombrie 2011. 248 spectatori. Au inscris Giuchici, Luca (3), Micalacean si Chivu.

Fotbalistul lunii octombrie: Robert Duculescu (mijlocas dreapta) – 4 meciuri, 1 gol, 4 assists.

126bddh.jpg

>>> ■ <<<

Link to comment
Share on other sites

Capitolul 5. Luna noiembrie

... iar Romania o face din nou de oaie. Ma scuzati dar sunt inca nervos dupa cele doua meciuri cu Muntenegru in care ne-am batut joc de calificare si de asteptarile a milioane de concetateni. Dupa un socant egal 2-2 acasa, in deplasare am pierdut cu 2-1, ratand sansa de a ajunge la Euro 2012. De-a dreptul incredibil! Si ca mai niciodata nu pot da vina nici macar pe Mutu, care a jucat excelent in ultima jumatate de an, ajungand la 2 goluri de recordul lui Hagi de la nationala. Nu, problema a fost lipsa de coaie.

Sa revenim la oile noastre. In aceasta luna am disputat in Divizia Transilvania 4 meciuri, toate victorii, fara gol primit. Mai avem 5 partide pana cand va incepe play-off-ul pentru promovarea in Divizia Nord, insa e clar ca avem prima sansa, cu 13 puncte deasupra lui Liberty Salonta, principalii nostri competitori. Nu e insa o formalitate: in play-off vom disputa 10 partide cu 5 dintre cele mai bune echipe din acest sezon: 3-4 ratari si plutonul urmaritor ne-ar ajunge din urma.

Esalonul 6 fotbalistic al Romaniei se numeste Divizia Regionala si e format din 4 divizii: Moldova (D1), Muntenia (D2), Banat-Oltenia (D3) si Transilvania (D4). Fiecare divizie are in componenta 12 echipe care joaca initial 22 de partide tur-retur. In luna februarie, clasamentul se imparte la jumatate: cele 6 echipe din partea superioara joaca 10 partide tur-retur pentru cele doua locuri de promovare in timp ce echipele din partea inferioara joaca 10 partide tur-retur pentru a evita singura posibilitate de a retrograda.

O alta veste buna e ca deocamdata accidentarile ne-au cam evitat. Dupa cea a lui Cojocaru, mijlocasul stanga, de la inceputul sezonului, am intrat intr-o perioada fantastica din punctul de vedere al sanatatii. Nu e deloc rau sa ai la dispozitie primul 11 in mai toate partidele importante ale campionatului. Partea proasta, daca exista una proasta, e ca am inceput anul cu 30 de potentiali titulari, multi dintre ei venind la echipa in ideea ca vor evolua de la inceput si pana la final si descoperind ca nu sunt suficient de buni nici macar pentru a sta pe banca de rezerve. A trebuit sa mut o parte la echipa secunda, insa credeti-ma, nu e usor sa manageriezi furia unor fotbalisti plini de ei.

Si pentru ca suntem aproape de Craciun, veti primi alte vesti bune. Daca la data ultimului update, echipa de juniori era pe penultimul loc in grupa de varsta in care evolueaza, in momentul asta a urcat pe locul 2 in clasament, cu vreo 8 partide consecutive fara infrangere. Sunt mandru de tinerii mei. Secretul nu e greu de ghicit: rolul asistentului a fost esential si, mai ales, cel al noului teren de antrenament.

29o08bs.jpg

DIVIZIA TRANSILVANIA

Sparta Medias – Roseal 0-2 (0-2). 5 noiembrie 2011. 145 spectatori. Au inscris Giuchici si Luca.

DIVIZIA TRANSILVANIA

Roseal – FC Cugir 5-0 (2-0). 11 noiembrie 2011. 253 spectatori. Au inscris Luca (2), Chivescu, Diculoiu si Giuchici.

DIVIZIA TRANSILVANIA

Minerul Ludus – Roseal 0-4 (0-3). 19 noiembrie 2011. 194 spectatori. Au inscris Luca (2), Diculoiu si Cojocaru.

DIVIZIA TRANSILVANIA

Roseal – InterStar Sibiu 4-0 (3-0). 25 noiembrie 2011. 262 spectatori. Au inscris Duculescu, Giuchici si Luca (2).

Fotbalistul lunii noiembrie: Cosmin Diculoiu (fundas central) – 4 meciuri, 2 goluri.

2mcszuf.jpg

>>> ■ <<<

Link to comment
Share on other sites

Capitolul 6. Luna decembrie

Cu gandul mai mult la cadourile de Craciun, baietii mei au comis-o in chiar primul meci al lunii. Fundasul dreapta Ionut Constantinescu a fost eliminat in minutul 17 al partidei impotriva Progresului Pecica (primind mai tarziu alte 2 etape de suspendare drept pedeapsa pentru infractiune) si cu chiu cu vai am reusit sa terminam meciul la egalitate. Nu-mi plac cartonasele rosii si nu le vad rostul, asa ca intreaga situatie a fost extrem de neplacuta pentru mine. Sa mai vorbesc de faptul ca Odorheiu era acoperit de zapada in ziua aia iar temperatura la ora jocului era de -6 grade Celsius? Brr...

2s9rpeu.jpg

Haideti acum sa vorbim un pic despre cupele europene. Otelul a cazut intr-o grupa CL alaturi de Chelsea, Benfica si Olympiacos. Cu exceptia unui rezultat de egalitate inregistrat acasa cu grecii, restul au fost infrangeri pe linie. In acest sezon, Otelul e pe undeva langa echipele condamnate la retrogradare, deci declinul a fost rapid si accentuat. Dinamo ramane in continuare o „forta” a fotbalului european, pierzand in preliminariile EL cu FC Minsk. Deocamdata dinamovistii sunt pe primul loc in Liga I, dar deh, sa speram ca daca vor castiga campionatul sa nu pice cu vreo echipa din Andorra, ca ne fac aia terci. FC Vaslui (locul 4 momentan in Liga I) a fost eliminata din preliminariile CL de Rubin Kazan si din preliminariile EL de Atletico Madrid. Acelasi Atletico ii scosesera si pe gazarii de la Medias in turul precedent. Si last but not least Steaua: dupa ce i-a eliminat in preliminarii pe olandezii de la ADO den Haag, a ajuns intr-o grupa EL cu Celtic, Tottenham si Slovan Bratislava. O victorie cu Slovan si inca doua egaluri nu au fost suficiente pentru un loc calificabil. In acest sezon de Liga I, Steaua e pe locul 3. Sa speram ca va gasi resursele sa castige campionatul; ar cam fi timpul.

Pe frontul financiar situatia ramane destul de proasta: mai avem in conturi doar 43 mii euro. Contabilitatea si-a schimbat insa estimarile: nu vom ramane fara fonduri in martie, ci in mai. Sper ca presedintele clubului va aloca niste fonduri suplimentare, nu vreau sa ma gandesc la ce cheltuieli ne va supune Divizia Nord si la cum va decurge incheierea de contracte pentru fotbalistii pe care-i avem in batatura.

Divizia Regionala e o liga de amatori. Promovarea in Divizia Nationala aduce obligativitatea transformarii cluburilor in semi-profesioniste si incheierea de contracte cu jucatorii amatori din echipa.

DIVIZIA TRANSILVANIA

Roseal – Progresul Pecica 2-2 (2-1). 2 decembrie 2011. 242 spectatori. Au inscris Luca si Diculoiu.

DIVIZIA TRANSILVANIA

Mesesul Treznea – Roseal 0-2 (0-1). 10 decembrie 2011. 162 spectatori. Au inscris Luca si Omeag.

DIVIZIA TRANSILVANIA

Roseal – Energia Negresti 2-0 (2-0). 16 decembrie 2011. 248 spectatori. Au inscris Giuchici si Luca.

Jucatorul lunii decembrie: Florin Cojocaru (mijlocas stanga) – 3 meciuri, 2 assists.

2va1bgn.jpg

>>> ■ <<<

Link to comment
Share on other sites

Te rog frumos sa nu mai pomenesti de acest "Tinut Secuiesc", care e o ofensa adusa tuturor romanilor care traim in acest tinut imaginar.

Felicitari pentru patch si sper sa pot citi cu placere acest story pana la capat.

Bafta!

Mai pune mana pe cartea de istorie ca sa intelegi ce e tinutul secuiesc. Ca iti pute tie ok, dar secuii zonei au dispus de autonomie teritoriala in toata perioada regatului maghiar. Tinutul Secuiesc e o entitate istorica, asa cum e si Moldova sau Banatul. In viziunea ta, daca ma autointitulez aici, pe forum, moldovean, inseamna ca vreau ruperea Romaniei in partile sale istorice.

Link to comment
Share on other sites

Vezi ca numai persoanele ce sufera de paranoia vad dusmani in jurul lor si nu inteleg logica simpla. Ca daca folosesc expresia "Tinutul Secuiesc" o folosesc in acelasi sens in care folosesc cuvantul "Oltenia" sau "Moldova" - nu exista in zilele noastre in niciun caz din cele trei o entitate administrativa, politica sau economica care sa inglobeze acesti termeni. Exista, insa, entitati istorico-culturale de care putem vorbi in toate cele trei cazuri: daca Moldova pana in 1859 a fost independenta, daca Oltenia a fost banat iar daca Tinutul Secuiesc denumeste acea alianta dintre scaunele secuiesti recunoscuta ca atare de catre Regatul Maghiar si Principatul Transilvaniei, folosirea lor in vorbirea curenta nu are nicio conotatie radical-politica. Situatia se schimba daca era un topic de politica si as fi venit cu ideea ca vreau independenta Tinutului Secuiesc, ca vreau ca Moldova sa se rupa de Romania sau ca cer infiintarea Republicii Oltenesti. Atunci sensul celor trei entitati ar fi fost altul si probabil ai fi avut motive sa te enervezi.

Daca e sa o luam la dovedit romanismul, as putea elimina 95% din populatia care nu are habar de propria-i istorie, fiind obsedata de miturile fondatoare pe care comunistii le-au implantat in mintile romanilor. Pentru ca, spre deosebire de tine, nu cred ca romanul, ca entitate fizico-biologica, trebuie sa fie un dement intolerant, obsedat de "unguri" si de ruperea Romaniei, creator de probleme care nu exista si atotpropovaduitor de tragedii nationale viitoare. PS. Desi nu e nevoie, iti acord sansa de a afla ca nu am habar de vreun cuvant unguresc iar alegerea echipei Roseal s-a facut cat mai simplu: doream sa antrenez o echipa in Divizia Regionala si doream una din Transilvania. Roseal avea reputatia cea mai mica.

Eu zic sa revenim la story...

Link to comment
Share on other sites

Treaba cu romanii de etnie maghiara si cu Tinutul Secuiesc in principal plus cele 3 judete in care daca esti roman in trecere, ti-e absolut imposibil sa cumperi ceva de la un magazin dar apoi sa traiesti, este mult mai complicata si nu isi are rostul aici, story-ul e foarte bun.

Link to comment
Share on other sites

Capitolul 7. Perioada de transferuri

Atunci cand conducatorii fotbalului romanesc au decis formarea actualului sistem, au gandit esalonul 6 ca un soi de benchmark: cluburile nu mai erau obligate sa angajeze jucatori, acestia jucand aici in postura de amatori, oferind deci sansa pentru echipe sa reziste financiar chiar si in anii mai grei. Sistemul a facilitat aducerea de jucatori si egalizarea valorilor: pentru un jucator amator bun, o echipa mai slaba era o tinta mai buna deoarece ar fi avut siguranta unui post de titular. Cluburile ar fi castigat prin eliberarea de povara salariilor si putinta de a-si concentra atentia pe marketing, pe aducerea spectatorilor la stadion.

Dar aceasta noua oranduire avea si o parte cam neplacuta. Rareori puteai miza pe acelasi jucator bun doi ani la rand. Evolutiile bune l-ar fi adus imediat in atentia cluburilor din esaloanele superioare iar el s-ar fi pricopsit cu un contract de profesionist. Mobilitatea din loturi era maxima; din aceasta cauza nu prea aveai parte de dinastii: o echipa ce s-ar fi batut la titlu in primul an, ar fi putut retrograda in al doilea. Or, atunci cand ai parte de rezultatele pe care Roseal le-a inregistrat in prima parte a sezonului, trebuie sa te astepti la mutatii fundamentale in perioada de transferuri din februarie. La noi a fost macel.

Mi-am pierdut amandoi mijlocasii dreapta si ambii fundasi stanga. L-am pierdut pe cel mai bun stoper si pe al treilea atacant al lotului. La un moment dat, primisera oferte si inca 3 jucatori din primul 11, noroc ca am reusit sa-i conving sa ramana. La capitolul aduceri, nu am putut convinge decat un fundas stanga si un stoper. Neavand decat un scouter, si acela pe contract de amator, nu am avut acces la alti jucatori cu potential din Romania. In loc, am promovat jucatori de la echipa de rezerve si chiar unul de la juniori. Am avut fotbalisti uitati la rezerve, cu gandul la plecare, certati cu mine pe motiv ca nu dorisem sa-i folosesc, si care s-au vazut brusc promovati in primul 11. A fost dementa, credeti-ma!

In asemenea conditii, e socant cum am reusit sa castigam ultimele 2 meciuri de dinaintea play-off-ului: greu si la limita. In play-off-ul de promovare va fi si mai greu (s-au mai calificat Liberty Salonta, Progresul Pecica, Energia Negresti, Sparta Medias si Performanta Alba Iulia) dar macar avem norocul unui avantaj de 16 puncte si de pastrarea in bune conditii a 8 dintre vechii titulari.

2j43vr6.jpg

Din cele 4 divizii ale Diviziei Regionale se retrogradeaza in 4 divizii nejucabile, denumite Divizii Judetene Est, Sud, Vest si Nord. E o denumire artificiala pentru a nu folosi vechile divizii judetene, lipsite de coordonate geografice si care ar fi distrus sistemul de aranjare pe regiuni. Fiecare divizie judeteana contine cate 16 echipe.

DIVIZIA TRANSILVANIA

Performanta Alba Iulia – Roseal 0-1 (0-0). 18 februarie 2012. 184 spectatori. A inscris Giuchici.

DIVIZIA TRANSILVANIA

Roseal – Liberty Salonta 2-0 (0-0). 25 februarie 2012. 277 spectatori. Au inscris Luca si Chivu.

Jucatorul lunii februarie: Silviu Zaharescu (fundas central) – 2 meciuri.

282jqqg.jpg

>>> ■ <<<

Link to comment
Share on other sites

Capitolul 8. Cucerirea campionatului

Pe 24 martie 2012, cu 7 meciuri inainte de termen, am cucerit campionatul. Matematic vorbind, devenise imposibil pentru urmaritorii nostri sa ne mai intreaca. As fi ipocrit sa spun ca nu a fost usor: zestrea de puncte adunate, lipsa de infrangeri si forma extraordinara a echipei au facut posibila o asemenea performanta. Imediat dupa meciul cu Sparta Medias, Florin Barbulescu, liderul galeriei, mi-a facut onoarea sa ma felicite, din partea sa si a locuitorilor orasului Odorheiu Secuiesc, pentru performanta excelenta inregistrata la o echipa considerata la inceputul sezonului ca fiind viitoarea ciuca a batailor in campionat.

2eehgqw.jpg

Intr-o asemenea atmosfera am simtit nevoia sa vorbesc cu presedintele Grgic despre doua probleme absolut vitale pentru viitorul echipei. In primul rand i-am cerut sa instaleze un alt gazon, cel actual fiind distrus de vremea nenorocita din iarna. A doua cerere a fost pentru demersuri in vederea gasirii unui partener, unui club-mama, de la care sa putem face imprumuturi fara bani, un element cred de baza in creionarea unui 11 capabil sa reziste in Divizia Nord. Nu m-am referit la problema financiara pentru ca imi inchipuisem ca e o chestiune la care se gandea deja: mai aveam 23 mii euro in conturi iar promovarea ne obliga sa incheiem contracte de part-time cu toti jucatorii si staff-ul tehnic. Prima cerere mi-a fost respinsa pe motive pecuniare. Intelegea si el necesitatea unei suprafete de joc sanatoase dar nu avea banii necesari pentru o asemenea lucrare. A doua cerere mi-a fost respinsa fara niciun comentariu. „Nu ne bazam decat pe fortele proprii, pe agenti liberi de contract, pe chilipiruri si pe cei de la echipa a doua si cea de tineret”.

Apropo de tineret, tot in aceasta luna am tinut primul trial pentru tinerii din Odorheiu Secuiesc, doritori a juca fotbal la clubul nostru. Era primul trial organizat in timpul regimului meu iar rezultatele nu au fost deloc rele: asistentul mi-a remarcat vreo sapte tineri capabili, carora li s-au oferit contracte de amatori. Nu am sperante foarte mari, nu avem resursele si infrastructura pregatita pentru a gazdui juniori foarte buni, dar o facem pentru comunitate si asta e cel mai important: un tanar care vine la antrenamente, care joaca fotbal in fiecare vineri sau sambata, nu mai are timp de droguri, de iesiri cu persoane interlope, de frecventari de baruri si cluburi dubioase.

DIVIZIA TRANSILVANIA

Progresul Pecica – Roseal 1-4 (1-2). 10 martie 2012. 199 spectatori. Au inscris Cojocaru, Zaharescu (2) si Popliaca.

DIVIZIA TRANSILVANIA

Roseal – Liberty Salonta 2-1 (1-0). 16 martie 2012. 238 spectatori. A inscris Luca (2).

DIVIZIA TRANSILVANIA

Sparta Medias – Roseal 0-1 (0-1). 24 martie 2012. 136 spectatori. A inscris Giuchici.

DIVIZIA TRANSILVANIA

Roseal – Performanta Alba Iulia 1-1 (0-0). 30 martie 2012. 156 spectatori. A inscris Ionete.

Jucatorul lunii martie: Ionut Constantinescu (fundas dreapta) – 4 meciuri, 2 assists.

4u6ovs.jpg

>>> ■ <<<

Link to comment
Share on other sites

un tanar care vine la antrenamente, care joaca fotbal in fiecare vineri sau sambata, nu mai are timp de droguri, de iesiri cu persoane interlope, de frecventari de baruri si cluburi dubioase.

Cred ca mai corect era "ar putea avea mai puţin timp...". Exemplele sunt prea multe. Dar asta e mai putin important decât faptul că story-ul e foarte bun. Sper să-l duci la capăt şi să nu te laşi ca de cele anterioare.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

Pentru înregistrarea pe acest forum va trebui să acceptaţi termenele de utilizare a forumului disponibile aici: Terms of Use. Acest forum folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale. Detalii privind politica de confidenţialitate şi cookies sunt disponibile aici: Privacy Policy