Jump to content

Welcome to FMRo Forum - Football Manager Romania

Welcome to the official forum of the Romanian Football Manager community.

Like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of FMRo Forum - Football Manager Romania by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

If you don't want to create an account on our forum, you are free to join us on our other social media accounts:

- Facebook Page: https://www.facebook.com/FMRo.ro

- Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/fmromania

- Twitter: https://twitter.com/fmro

- Discord: https://discord.com/channels/703942749522755616/703942749992517655

- Instagram: https://www.instagram.com/fmro.ro/

- Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgZCAQazHOyY_9nMspXLnvg

IMPORTANT: In order to complete your registration, a valid e-mail address is required, since we will be sending you there an activation link.


șomer și fără experiență, pe tărâm european


Alec

Recommended Posts

  • Replies 123
  • Created
  • Last Reply

Avand in vedere ca eram nou in aceasta pozitie la un club de o asemenea statura nu primisem inca mana libera sa fac transferuri. Matthew Hartley - 22 de ani - a fost si singurul jucator venit la echipa mare fara ca eu macar sa-mi dau acceptul, imprumut de la Arsenal. Era un jucator util, in special ca juca aripa stanga unde Stanislas, la cei 33 de ani, nu prea avea concurenta.


Aveam insa mana libera la alcatuirea staff-ului, si cum la finalul sezonului aveam de gand sa fac restructurari la nivel de lot, am imbunatatit echipa de scouting. Alaturi de Sean care venise de la Hemmel, pe postul de sef al departamentului a venit Armand Benneker. Mick Taylor venea si el pentru a completa echipa. La U23 i-am adus pe Scott Brown si Robert Tesche principal respectiv secund, si ei urmau sa ne asiste si la antrenamentele echipei mari. Pe langa acestia, la insistentele mele directorul Niruttinanon mi-a acceptat cerinta de a mai adauga inca un membru la echipa principala, si acesta l-am gasit in persoana lui Aitor Karanka. Neavand contact cu fotbalul in ultimii doi ani jumate, acesta cauta un job dupa experientele nereusite ca principal la Boro, Nottingham si Norwich. Fost fundas la Real Madrid acum multa vreme, Aitor venea la echipa pentru a ma ajuta in conducerea sedintelor tactice.


O serie de rezultate bune ne-a scos din zona crepusculara, emotiile pentru o eventuala retrogradare disparand incetul cu incetul. Contractele capitanului Gunter si fundasului central Bartley au fost prelungite si mai nou lucram in vederea aducerii definitive a lui Declan Rice care era imprumutat de la West Ham. Prioritati ramaneau si prelungirea contractelor lui Bacuna si Stanislas care expirau si ele in vara, dar acestia asteptau salvarea matematica pentru a incepe discutiile.

 

A urmat din nou o panta descendenta si in vestiar se instalase din nou o atmosfera monotona. Cu 5 infrangeri si doua egaluri in 7 meciuri am bagat echipa in sedinta in repetate randuri, dar tot ce reuseam sa fac e sa inrautatesc lucrurile. Bacuna unul din liderii vestiarului incerca sa imi puna bete in roate si nu intelegeam de ce, jucase titular aproape meci de meci. Inaintea meciului cu Portsmouth tot vestiarul era iritat, si orice as fi incercat sa le transmit era primit intr-o maniera negativa.

 

Am reusit cumva sa redresez situatia cu 4 etape inainte de final si dupa victoria cu Norwich de acasa am terminat sezonul 'en fanfare' cu victorii pe linie. Inca un obiectiv dus pana la capat cu brio, urmand un sezon in care imi doream sa lupt pentru locurile de baraj.

table.jpg

 

Rice si Kelly au semnat cu noi definitiv, urmand sa platim cluburilor de unde erau imprumutati 800k respectiv 1,2M. Kelly era produs al academiei plecat timp de doua sezoane la Stoke si se simtea in largul lui la Reading. Stanislas si-a prelungit contractul cu noi, in schimb Bacuna a decis sa plece in urma conflictului avut cu mine. Am incercat sa-l fac sa se razgandeasca, era un jucator excelent care putea sa-mi acopere 3 posturi la capacitate maxima, dar nu a vrut nici macar sa inceapa negocierile.

 

Phillips s-a intors la Leeds de unde era imprumutat, iar Hamilton, nemultumit ca nu prindea primul 11, si-a gasit echipa si a plecat pe 750.000. Am pornit astfel cautarea unor noi mijlocasi centrali si primul pe care l-am gasit era Jake Livermore de la Wigan, avand contractul scadent in vara a fost si primul jucator nou care urma sa se alature lotului.

Livermore.jpg

In rapoartele departamentului de scouting am mai gasit doi jucatori interesanti, desi nu aveam neaparata nevoie de achizitii pe posturile lor. I-am recomandat lui Narin, directorul care se ocupa de transferuri, sa incerce aducerea lui Petar Petkov de la Ludogorets si Mitchell Dijks de la Excelsior, ambii liberi de contract. Bulgarul - titular la nationala - era un tanar portar care jucase titular sezonul trecut la Ludogorets, iar anul asta prinsese doar putine meciuri tocmai pentru ca nu a dorit prelungirea contractului. Olandezul Dijks, trecut pe la Ajax, juca pe postul de fundas stanga unde nu fusesem multumit de niciunul din cei doi pe care ii avusesem la dispozitie. La 1,94 Dijks se plia perfect stilului meu tactic, fiind o aditie excelenta pentru fazele fixe.

Petkov.jpg

Dijks.jpg

La capitolul plecari a trebuit sa scapam de unul din fundasii stanga Husband sau Robinson. Desi am vrut ca primul sa fie cel de care ne despartim nu i-am gasit nicio destinatie si am fost nevoiti sa il imprumutam pe Robinson, luand si 1 milion taxa de imprumut. Am primit si o oferta pe Solanke, caruia ii expira contractul intr-un an, si nu era de ici de colo ci undeva la 13 milioane cu tot cu bonusuri. Dominic a ajuns insa la un acord comun cu clubul si a pus semnatura pe un contract de 3 ani.

 

Intreaga echipa a plecat astfel in vacanta cu un moral bun. Urma ca presezonul sa dureze 6 saptamani, incepand cu Testimonialul de 10 ani al lui Gunter in care ne vizita Rangers.

Link to comment
Share on other sites

kvxnuib6fgbh.jpg

Pentru ca am chemat jucatorii din vacanta cu o saptamana mai devreme decat restul echipelor din campionat, am decis sa ii duc intr-un tur al Regatului si Irlandei ca sa combinam utilul cu placutul. In Scotia, taramul mistic al Europei, plajele se intind cat vezi cu ochii si valurile se izbesc de stanci imense. Plaje numai bune pentru ca James sa ii puna pe baieti la alergat si sa ii pregateasca fizic pentru a putea tine ritmul in lupta pentru locurile de baraj.

 

Doi spanioli ramasi fara contract s-au mai alaturat echipei dupa stagiul de pregatire din Regat si au mai prins cateva amicale programate pe teren propriu. Torro, un mijlocas la inchidere care putea juca si fundas central fost la Sociedad, si aripa Alvaro Vadillo care fusese multe sezoane la Huesca in liga a doua spaniola.

Torro.jpg

Vadillo.jpg

Urmatoarele achizitii au fost tinerii Jose Maia si Mohamed Saidi, veniti imprumut de la Arsenal si Paris Saint Germain. Primul era un varf care fusese imprumutat prin tara natala la Setubal sezonul trecut si urma sa joace intr-un sistem de rotatie cu Bodvarsson atunci cand jucam 4-4-2, langa Solanke. Saidi era un mijlocas central care urma sa fie om de baza in noul sezon, el fiind produs al academiei PSG si jucand la echipa a doua in sezonul precedent.

Maia.jpg

Saidi.jpg

Sezonul a inceput bine, cu un egal la Blackburn si o victorie la noua promovata Chelterham. Solanke s-a rupt primul pentru doua luni, apoi stanca din aparare, vicecapitanul Bartley si imediat dupa si capitanul Gunter. Aveam 4 victorii si 2 egaluri in primele 6 etape dar accidentarile nu ne faceau deloc bine, mai ales ca spaniolii Torro si Vadillo nu intrasera in garnitura de start.

 

Dupa accidentarea serioasa a lui Bartley am fost nevoiti sa ne orientam rapid pentru un fundas central in ultima zi de transferuri, si la recomandarea departamentului de scouting am ajuns in negocieri cu OB Odense pentru slovacul Denis Vavro, care a costat 2 milioane. Cu el am inchis si campania de achizitii, cheltuind in total 4 milioane - 2 pe cei doi imprumutati din sezonul trecut si 2 pentru Vavro.

Vavro.jpg

Tacticile variau in functie de echipa intre 4-4-2 si 4-3-3 defensiv, iar echipa de start nu era batuta in cuie. In poarta ma bazam in continuare pe Henderson, desi tanarul Petkov aratase promitator in amicale si meciurile de cupa. Capitanul Gunter nu isi arata varsta si continua sa alerge 13-14 kilometrii pe meci la cei 34 de ani, facand competitie cu Arfield, canadianul care implinise 35 de ani dar pe care ma bazam in continuare. Era exact genul meu de jucator care ajuta mult echipa, polivalent stanga-centru-dreapta, muncitor si foarte determinat meci de meci. Drept dovada dupa 8 meciuri el avea 4 goluri si 3 pase de gol, raspladindu-mi increderea. Pentru cuplul de fundasi centrali desi Varko a aratat bine in primele meciuri dupa venire, atunci cand Bartley s-a intors din accidentare am mizat din nou pe chimia dintre el si Rice. In rest, Saidi fabulos, Maia a profitat bine de accidentarea lui Solanke marcand 7 goluri in acea perioada, in timp ce spaniolii si-au dat greu drumul la joc, Vadillo prinzand meciuri mai mult din postura de rezerva.

4_4_2.jpg

Am reusit sa tinem ritmul cu echipele fruntase, prima infrangere fiindu-ne administrata de Wolves - prima clasata - care se distantase pe primul loc. Aveam un joc solid din punct de vedere tactic, iar mental si psihic stateam foarte bine, grupul de jucatori intelengadu-se foarte bine intre ei. Doar Livermore, care nu accepta postura de rezerva desi prinsese 12 meciuri in primele 14 etape, facea scandal. Nu am acceptat lucrul asta si m-am inteles cu Ipswich Town ca el sa plece in ianuarie pe 375.000, recuperand practic suma de la semnatura pentru el si agent. Dean Henderson a cerut si el sa plece la Man United - cubul unde crescuse - si am acceptat oferta de 4 milioane cu inca 1 milion bonusuri. Chiar daca avea o medie de doar un gol primit pe meci si mai erau doua luni pana pleca, l-am trecut pe foaia de rezerve si bulgarul Petkov urma sa apere titular.

 

In luna decembrie am intrat in biroul conducerii clubului si am cerut un nou contract, fiind pe 2 in clasament voiam sa ma asigur ca raman la echipa chiar daca o sa mai vina vreo perioada mai proasta. Doream continuitate si dorinta mi-a fost rasplatita cu un bonus de 50% la salariu si inca 50% sezonul viitor daca reuseam promovarea, plus alte bonusuri de performanta.

contract.thumb.jpg.6e49db18877d62d80cf408ff169e50ba.jpg

Am rasplatit increderea conducerii terminand anul in forta, pastrand locul 2 in clasament cu o diferenta de 7 puncte intre noi si liderul Wolves, si cu doua puncte mai mult ca Bristol City care era pe 3. Pe langa Henderson si Livermore am acceptat si oferta celor de PAOK pe Böðvarsson, de 2 milioane. Desi el jucase bine, mai bine decat sezonul trecut, si era un membru iubit al echipei, contractul ii expira in vara si pretentiile de 2 milioane pe an pentru prelungire nu mi se pareau justificate. Urma asadar sa mai aducem in ianuarie cel putin un atacant si un mijlocas central, postul de portar de rezerva fiind acoperit de rechemarea la lot a lui Harry Burgoyne, pe care il imprumutasem in prima jumatate a sezonului in Sky 1 la Luton.

meciuri.jpg

Link to comment
Share on other sites

Cum ramasesem fara atacant, am grabit putin negocierile cu atacantul pe care doream sa il semnam, internationalul algerian de 19 ani Hocine Bouabdellah. Am ajuns la un acord cu echipa la care evolua - ES Sétif - pentru un milion.

Bouabdellah.jpg

Trecusera cativa ani de la Brexit asa ca FA aplicase regula de meciuri internationale si jucatorilor europeni. Astfel, transferul lui Zukic a fost amanat pana in ultima zi de transferuri, atunci cand federatia i-a acordat permis de munca si slovenul a putut sa se alature echipei. Venit de la Maribor, transferul lui a costat doar 200.000 de euro dat fiind faptul ca avea contractul scadent in vara.

Zukic.jpg

Putin peste doua milioane au totalizat transferurile dupa achizitia lui Chris Wells de la Manchester City. Wells era imprumutat la Oldham in liga a 3a, dar odata cu ajungerea unui acord pentru suma de transfer, 850.000 plus proncete din profitul unui eventual transfer, acesta s-a alaturat echipei noastre. Am incheiat campania de achizitii cu trei achizitii ale unor jucatori tineri, cu totii adusi pentru prima echipa, plus inca doi veniti pentru echipa U23 - un grec si un ecuadorian de 18, respectiv 20 de ani, ambii internationali de tineret.

Wells.jpg

Lunile ianuarie si februarie le-am inceput cu cate o infrangere, continuandule insa jocuri bune care ne-au adus puncte importante. Iesind insa din cupa cu o echipa de esalon inferior, MK Dons, intr-un meci in care am decis sa folosim tinerii jucatori noi adusi si rezervele. Cu fundasul Bartley accidentat din nou, echipa a suferit din punct de vedere defensiv cu penultima clasata Fletwood. Cu 2-1 la pauza si 3-1 imediat dupa reluarea reprizei secunde, atacul nostru a aratat o demonstratie de forta si a intors scorul la 4-3, fiind insa egalati in ultima secunda intr-un meci de poveste; 4-4. Cazusem pe 3 dar era multumitor jocul echipei si in plus nu prea ne mai faceam probleme in atingerea obiectivului, anume prinderea play-off-ului.

clasament.jpg

Link to comment
Share on other sites

rez.jpg

Cu victoria fara drept de apel in meciul cu Sheffield si cu inca un punct scos in deplasarea de la Bolton am reusit sa ne instalam din nou pe locul 2, loc care ducea direct in Premier League. In meciul de 6 puncte cu Bristol jucat acasa am abordat maniera defensiva care m-a adus aici ca antrenor. Desi 4-4-2 ul ne-a adus puncte iar Maia si Solanke faceau un cuplu foarte bun, am ales sa mizez pe un 4-3-3 conservativ. Un gol venit dintr-o faza fixa ne-a adus victoria si dupa ce am mai scos inca 3 puncte cu Derby - Bristol incurcandu-se din nou - ne-am dus la o diferenta comfortabila de 7 puncte.

league.thumb.jpg.8b95c3ff763eaf12b37602dc8c5db2eb.jpg

Dupa un 7-3 de povestit nepotilor cu Brentford in care Maia a reusit sa dea 6 goluri, am reusit calificarea pe cea mai inalta scena a fotbalului. Desi n-am pus in niciun moment presiune pe Wolves, cel mai mult apropiandu-ne la 4 puncte, echipa condusa de Jaap Stam acoperea cu salariile lui Jota si Neves jumatate din bugetul nostru pe un an. Noi ne-am bazat pe experieta si pregatire fizica, cu 5 jucatori de baza fiind trecuti de 30 de ani. Stanislas - un executant excelent al fazelor fixe - facuse 34 de ani si evoluase in 41 de partide contribuind la 18 goluri (8 marcate si 10 pase de gol). Capitanul Gunter avea si el tot 34 de ani si jucase integralist in 40 de meciuri, in restul de 6 fiind accidentat. Arfield - canadianul de 35 de ani - evoluase in 35 de partide fiind unul din jucatorii cheie ai promovarii. Cu pregatirea fizica a lui James Harper, acesti jucatori erau un exemplu de profesionalism pentru toti tinerii din lot.

Arfield.jpg

Urma o campanie de achizitii pe care trebuia sa o gestionam cu mare atentie. Tinerii Wells si Zukic nu au rupt gura targului prinzand 11 respectiv 10 meciuri, majoritatea din postura de rezerva. Algerianul Bouabdellah a prins 12, primul lui gol marcat fiind si ultimul al nostru in Championship. Maia si Saidi fusesera cei mai buni jucatori ai nostri, urmand ca amandoi sa se intoarca la echipele de la care fusesera imprumutati.

To_Y.jpg

Urma sa primim o suma colosala pentru drepturile de televizare din urmatorul sezon, iar clubul ma lasase sa gestionez campania de transferuri si imi dadea mana libera sa ma ocup si de finante. Cand aduci cuiva sute de milioane primesti automat si ceva mai multa incredere. Desi era vacanta atat eu cat si departamentul de scouting ramasese in sediul clubului unde voiam sa accelerez aducerea unori jucatori inainte sa incepem perioada de pregatire, pentru ca imi doream ca cine vine sa prinda tot stagiul.

 

Contractul lui Arfield a fost prelungit cu un an chiar daca acesta implinea 36 de ani. Odata cu promovarea Rice, Fulton si Solanke cerut si au primit contracte marite. Jucand in toate partidele, Dijks a cerut si el contract nou, insa din cauza pretentiilor exagerate nu ne-am inteles la bani. Intelegeam ca are 31 de ani si e ultima lui sansa sa faca ceva mai multi bani, doar ca nu mi se parea normal sa ia de doua ori mai multi bani ca Gunter de exemplu - o legenda a clubului deja. Slovacul Vavro a cerut si el marirea, desi doar accidentarile titularilor Rice sau Bartley l-au facut sa prinda 26 de meciuri. Ca si abilitati era peste amandoi avand procentaj mai bun la tacklinguri reusite, joc aerian sau dueluri umar la umar, insa nu era genul de fundas care sa iti dea siguranta. Plus ca dupa un meci in care a jucat slab si l-am certat, el mi-a spus ca nu a considerat ca jucase slab, si desi nu i-am spus atunci pentru ca inca mai aveam nevoie de el, atitudinea asta m-a facut sa il pun pe lista jucatorilor la care voi renunta.

 

In ceea ce priveste transferurile primii de care m-am interesat au fost evident imprumutatii Saidi si Maia. Daca la Saidi PSG-ul nici nu punea problema unei despartiri, la Maia situatia era una mai putin complicata. Am inceput negocierile si eram pregatiti sa spargem banca: 30 de milioane din care 10 ii dadeam direct si inca 20 in 3 transe plus procente dintr-un viitor transfer. Dupa ce oferta ne-a fost acceptata de cei de la Leicester am inceput negocierile cu portughezul, pe care am fi acceptat sa il platim la fel ca noul contract al lui Solanke. Singurul impediment care a impiedicat aducerea lui la club a fost agentul jucatorului care ar fi vrut 5 milioane la semnatura. Desi daduse 37 de goluri si luase gheata de aur in Championship, clubul nu era inca in postura sa plateasca o asemenea suma doar pentru un agent; trebuia sa ne orientam in alta parte.

Maia.jpg

Performantele noastre nu au trecut neobservate nici de colegii antrenori, care ma votasera cel mai bun manager al anului. League Managers Association mi-au inmanat trofeul, de data asta nemaifiind un top facut pe un site regional Vanarama, ci chiar un trofeu. LMA Manager of the Year era un trofeu prestigios intre toti cei care se apucau de antrenorat si se acorda in fiecare an la nivelul primelor 4 ligi din Anglia, si faptul ca il luam in Championship la 33 de ani dadea foarte bine la CV.

Manager.jpg

Momentan nu ma gandeam insa la vreo echipa mare, obiectivul era sa ramanem in Premier League si dupa sezonul urmator. Aveam pana acum doua experiente bune in lupta pentru scaparea de la retrogradare, cu Hemel Hepstead in liga a 5-a, si primul sezon la Reading cand am luat echipa din mers. Urma insa lupta cu granzii:

BPL-Logo.png

Link to comment
Share on other sites

In strategia de transferuri am mers in principal pe tineri, incepand insa si negocieri cu cativa jucatori cu experienta ramasi fara contract la echipe de prima liga. Primul a venit Moha care era un atacant marocan de 18 ani debutant deja la U21. Ne intelesesem inca din iarna cu el pentru 400.000€ si se alatura grecului Yianni Angelis si ecuadorianului Carlos Rodriguez in grupul "starurilor" de la echipa a doua.

 

La capitolul despartiri, Vavro a plecat primul pe suma cu care il luasem. Ne facusem treaba cu el si era timpul sa cautam un fundas care sa poata face fata in Premier League. A urmat Vadillo care era multumit ca nu mai prinsese echipa in a doua jumatate a sezonului, cand am jucat aproape numai 4-4-2. Am facut si profit 5 milioane pe el desi nu prea se adaptase in fotbalul englezesc. Callum Britan nu s-a pregatit nici el cu echipa si a plecat pe suma de 400k imprumut in Championship la Fulham, contractul expriandui la finele sezonului. In ultima zi de transferuri am decis sa-l dam si pe Kelly care nu arata ca poate face fata in Premier League dupa perioada de pregatire. Boro nu a fost de acord si i-a acordat o sansa, noi fiind de acord sa il dam gratis, scapand de salariul lui de 1,5M.

achizitii.jpg

De altfel, echipa noastra de scouteri cauta jucatori numai pe la echipele nationale, iar cand gaseau cate un prospect interesant mergeau si il urmareau si la echipa de club. Asa i-am gasit si pe Artur Vicente, Facundo Jaime si Jiri Lostak, in niste meciuri jucate de nationale U21 ale Portugaliei, Uruguayului si un amical al nationalei mari a Cehiei. Toti cei trei veneau direct in cadrul echipei mari, pe Vicente platind 3.5M€, jucatorul prinzand lotul primei echipe in sezonul precedent la Setubal, liga a 2-a portugheza. Jaime si Lostak veneau liberi de contract, platind doar o suma modica Slaviei Praga pentru rezilierea contractului de junior a lui Lostak.

vicente.jpg

A urmat aducerea a doi jucatori experimentati si inca doi la 22-23 de ani care aveau deja experienta la cel mai inalt nivel. Hubner si Jourdran s-au alaturat echipei inca a 3-a zi a stagiului de pregatire, iar Ampadu a venit dupa o saptamana.

 

Experienta neamtului Hübner era necesara in aparare, unde imi doream doi fundasi centrali dupa plecarea lui Vavro. Acesta jucase titular la Wolfsburg ultimii 3 ani si jumatate, unde ajunsese pe 22 de milioane de la Hoffenheim. Benjamin avea 9 sezoane titular in Bundesliga si avea sa ii faca concurenta lui Bartley, care fusese accidentat de 3 ori in sezonul precedent, urmand ca Rice sa fie a 4-a rezerva. Aveam nevoie de adancime pe postul de fundas central, unde mijlocasii Fulton si Torró nu facusera fata atunci cand m-am bazat pe ei.

Hubner.jpg

Jimmy Jourdran tocmai isi incheiase conturile cu Montpellier unde fusese om de baza in Ligue 1 ultimele doua sezoane si ajutase echipa la promovare acum trei sezoane in Ligue 2 - avea 3 sezoane ca titular incontestabil la numai 22 de ani. Pe de-asupra, Jourdan avea un fizic incredibil, pe langa viteza el exceland la capitolul detenta si forta - numai bun pentru imbunatatii conversia fazelor fixe unde deja stateam foarte bine. A venit pe un contract foarte mare, insa in mod clar urma sa fie printre cei mai valorosi jucatori din lot.

Jourdran.jpg

Ethan Amadu - pus pe liber de Chelsea - a fost cel de-al patrulea fundas central pe care mi-l doream in lot, dar probabil cel care urma sa fie primul pus pe foaia de 11. Fusese imprumutat timp de 4 sezoane in Premier League - 3 sezoane la Swansea si ultimul la Burnley - si cauta o echipa unde sa joace titular.

Ampadu.jpg

Desi avusesem experienta Livermore de anul trecut, venit pe acelasi post dar care nu a apucat sa prinda decat 12 meciuri, Henderson se potrivea perfect profilului de jucator pe care il doream. Perfect in 4-4-3-ul pe care urma sa il abordez in deplasarile cu echipele mari, si bun in 4-4-2 unde avea sa creeze concurenta lui Fulton si Zukic pe postul de recuperator. Jordan - fost capitan la Liverpool si cu 78 de selectii la nationala Angliei - nu mai prinsese prea multe meciuri ultimele 5 sezoane - 3 la Liverpool si 2 la Southampton - dar inca statea bine din punct de vedere fizic. Dupa ce facuse James Harper cu Arfield, Gunter si Stanislas aveam incredere ca il pot revigora si aduce la forma care il consacrase.

Henderson.jpg

Cel mai mult ma ingrijora faptul ca Petkov, portarul titular si unul din cei mai importanti jucatori, nu mai dorea prelungirea intelegerii cu un an inainte sa ii expire contractul. Desi am fost aproape sa ajungem la o intelegere, negocierile au picat si mai aveam doar cateva luni pentru a evita ca el sa intre in ultimele 6. Cu toate astea continuam sa ma bazez pe el pentru ca oricum venise gratis la noi si pe langa faptul ca fusese om de baza sezonul precedent, bulgarul era si cel mai tanar portar care aparase la Euro 2024.

 

Ultimul transfer a fost Chris Bates de la Bolton Wanderers si ne-a costat 1 milion. Chris venea ca rezerva pentru postul de portar, ramas vacant dupa ce Burgoyne isi finalizase contractul cu noi.

Bates.jpg

Perioada de pregatire a mers asa cum mi-am dorit si toti jucatorii stateau excelent din punct de vedere fizic. Nu am facut foarte multe amicale tocmai pentru a ma axa pe antrenamentele fizice conduse de James. Am inceput cu doua amicale acasa cu Benfica si Hibernian, apoi o pauza de doua saptamani de pregatire fizica intensa, in care am incercat diverse formule tactice facand multe meciuri in care am impartit lotul in doua echipe. Am acceptat apoi invitatia de a juca pe Old Trafford pentru a testa echipa intr-un meci mare - cu brio - si apoi un mini cantonament in Olanda. In meciul cu United reputatul Mourinho a jucat cu prima echipa, testand la fel ca noi in partea secunda mai multi jucatori. Echipa a aratat un fotbal excelent si am reusit sa producem surpriza.

pregatire.jpg.a90fabd53b1a2f78ee6fe00634e49177.jpg


Pana in cantonamentul din Scandinavia, in toate amicalele folosisem 4-4-2-ul care ne-a adus promovarea. Am jucat acolo un meci in Suedia cu BK Hacken, unul in Norvegia cu Haugesund si ultimul amical al verii, cu 11 zile inainte de startul sezonului, in Danemarca impotriva lui SoderjyskE. In primele doua am incercat 4-3-3-ul conservativ si in ultimul meci am revenit la 4-4-2 fluid.

 

Am trimis la FA si foaia de jucatori inregistrati pentru urmatorul sezon, si ne bazam astfel pe:

Portari

26. Petar Petkov

1. Chris Bates

44. Carl Scott - echipa U23, neinregistrat fiind englez de 21 de ani

Fundasi dreapta

2. Chris Gunter (capitan)

11. Jimmy Jourdan urma sa joace si mijlocas dreapta in 4-4-2

Fundasi centrali

21. Ethan Ampadu

3. Benjamin Hübner

14. Kyle Bartley

15. Declan Rice

Fundasi stanga

23. Mitchell Dijks

20. Antonee Robinson, revenit dupa imprumutul la Brentford - Championship - unde jucase 42 de meciuri.

19. David Marshall (echipa U23)

Mijlocasi centrali

4. Lucas Torró

18. Jay Fulton

24. Jordan Henderson

7. Chris Wells - tot neinregistrat avand 20 de ani.

5. Anej Zukic

Mijlocasi laterali

22. Facundo Jaime

8. Junior Stanislas

16. Scott Arfield

Atacanti

10. Dominic Solanke

9. Hocine Bouabdellah

29. Jiri Lostak

31. Luke Coomber - revenit si el dupa imprumutul la Ipswich - tot Championship - unde jucase 24 de meciuri si marcase 12 goluri.

Carlos Rodríguez si Moha au fost inregistrati pe ultimele doua locuri, ei urmand ca ei sa joace la U23 ca si Marshall si al 3-lea portar Smith.

 

Aveam in cadrul lotului trei jucatori de 35 de ani, inca doi de 33 si unul de 33, toti fiind insa exemple de profesionalism si avand un fizic excelent. In total 9 jucatori peste 30 de ani, care polarizau insa lotul, la polul opus fiind 6 jucatori de sub 21. La mijlocul celor doua poluri se aflau 8 jucatori intre 22 si 27 de ani.

 

Desi media ne vedea pe ultimul loc din Premier League ca si cota, avand prima sansa din cele 20 de echipe de a retrograda, eram destul de increzator in lotul pentru noul sezon. Urma primul meci din campionat acasa cu AFC Bournemouth, echipa care de la promovarea in premiera in sezonul 2015-2016 nu retrogradase niciodata, avand 9 sezoane consecutive in Premier League.

54 minutes ago, geo007ro said:

Felicitari pt promovare!

Mersi! Am adus si ceva tineri asa cum m-ai sfatuit, dupa lungi, lungi cautari cu scouterii. Acum sa vedem ce pot.

Link to comment
Share on other sites

  • Romania Research Team

salutare. am vazut ca ai postat cariera in urma cu ceva timp, dar am avut 2 examene grele si am zis ca nu am timp sa citesc atat. astazi am facut-o. progresul tau e superb, ai ajuns de la nimic, undeva unde multi nu au sanse. te uiti la fostele tale echipe? 

preparatorul ala, e aproape inventia ta. 

imi place portarul bulgar, l-as vedea titular. 

mult succes!

Link to comment
Share on other sites

@kevinluci Da, Harper preparatorul fizic e sufletul carierei. Cel mai tare e ca am avut norocul sa vina la un no-name ca Hemel Hepstead Town si intamplarea a facut ca omul sa fie chiar o legenda a clubului Reading, s-a legat perfect cu parcursul meu :)) Ma uit si la fostele echipe, Hemel a retrogradat imediat dupa ce am ajuns eu, fiind ultimii tot sezonul, Great Wakering Rovers au retrogradat si ei.

@Ionut91 Mersi! E posibil sa fie o palarie prea mare Premier League. Vedem ce-o fi, daca scap, scap la limita.

Link to comment
Share on other sites

Am inceput sezonul cu un 2-2 nesperat pe teren propriu. Desi Bournemouth ne-a condus 2-0 la pauza si au dominat meciul, Solanke a profitat de niste neatentii pe contra-atac si a reusit sa marcheze doua goluri in ultimele 10 minute. Jourdan s-a accidentat inca de la inceputul meciului iar medicii mi-au transmis ca abia dupa o luna ma mai pot baza pe el.

 

Am inceput bine si meciul urmator, la West Ham, deschizand scorul printr-un autogol marcat de gazde in prelungirile primei reprize. Ciocanarii ne-au adus cu picioarele pe pamant imediat dupa reluarea reprizei secunde, intorcand scorul rapid si administrandu-ne pana la final un neverosimil 4-1.

Aluminium-_LED-_Flashlight-2_C-_Angle-_H

Ca sa va scutesc de ratiuni tehnico-tactice sau alte detalii mai putin importante, echipa noastra s-a remarcat doar prin aspecte negative in acest inceput de sezon. Dupa infrangerea categorica de la West Ham, Leicester ne-a batut 3-1 si se pare ca scapasem si vestiarul de sub control. Capitanul Gunter era nervos inca din vara pentru ca pierduse lotul Tarii Galilor si incepuse sa faca soane si la club. Il intelegeam, stransese 120 de selectii si dupa un sezon bun la club fusese lasat acasa, dar nu-mi convenea deloc ca treaba asta se revarsa si asupra mea, mai ales ca fusese om de baza in mandatul meu. Nu stiu daca din cauza asta sau pur si simplu nu mai avea capacitatea sa faca fata in Premier League, dar nivelul jocului sau era extrem de slab. Vicecapitanul Bartley juca si el infect, iar Arfield si Stanislas scazusera si ei turatiile.

 

Am bagat astfel echipa in sedinta inainte de vizita lui City pe Madjeski. Am scos niste reactii pozitive si apoi le-am impus baietilor la sedinta tactica sa revenim la 4-3-3-ul care ma scapase de retrogradare si din Championship, doar ca acum sa jucam chiar si mai conservativ decat formula de anul trecut si din pregatiri. Cetatenii au deschis scorul prin Belotti dar noi am reusit egalarea rapid, Lostak marcand primul sau gol la club din pasa lui Solanke, trecut in banda. In partea secunda Saul ne-a mai dat un gol si noi am mai avut vreo doua ocazii fara sa reusim sa le fructificam. Am transmis atat baietilor in vestiar cat si la conferinta de presa aferenta meciului ca sunt mandru de jocul echipei si am incredere ca putem iesi din pasa asta. City-ul lui Zidane era campioana en-titre si doar faptul ca am incercat sa ripostam ma facea sa sper. Ca si aspect de comparatie, Dea Belotti si KDB puteau plati din salariile proprii salariile tuturor jucatorilor de la noi, plus staff, si le mai ramaneau si vreo 5 milioane sa faca ce vor cu ei.

vs_city.jpg

Victoria din Carabao Cup in deplasarea de la Leicester ne-a dat un suflu nou. Am jucat cu prima echipa tocmai pentru ca simteam putin suflu in vestiar si voiam neaparat un rezultat pozitiv care sa ne dea putin moral. Autobaza ne-a adus inca doua puncte in campionat cu doua echipe din primele 6 clasate, deplasarea de la Burney si meciul de acasa cu Chelsea. Daca la Burnley am dominat, dar n-a fost nicio ocazie importanta tot meciul, cu Chelsea am avut doua suturi spre poarta tot meciul si doar Petkov - omul meciului - ne-a adus punct. La Everton Petkov a continuat forma buna si a aparat un penalty. Am tinut de rezultat pana aproape de final, dar Caramelele au reusit doua goluri in ultimele 5 minute si au inhatat cele 3 puncte.

 

La doua zile dupa meci am inceput si discutiile contractuale cu Petkov, ajungand la finalul zilei la un acord care urma sa ii aduca portarului bulgar un salariu cat cel al lui Solanke, 2 milioane si jumatate, Jourdan ramanand singurul din lot cu bani mai multi castigati. Era cu siguranta cel mai mare castig de la inceperea sezonului.

 

Chiar daca nu reuseam sa inmanam postura de lanterna rosie, simteam ca echipa poate mai mult si inca aveam rabdare. Jourdan revenise dupa accidentare si incepusem sa il joc pe postul lui Gunter care nu mai putea. Veteranii Hubner si Henderson facusera patru meciuri bune consecutiv si pusesera stapanire pe locurile de titulari. Dintre tinerii adusi atat iarna trecuta cat si in vara doar Zukic arata ca poate face fata titular, iar cehul Lostak juca mai mult pentru ca Solanke ba juca in partea stanga, ba se accidenta usor. Facundo nu rupsese gura targului dar nu prea aveam pe cine sa ma bazez acolo. Nu mai adusesem pe nimeni acolo pentru ca planuiam sa joc si 4-4-2-ul care ne adusese promovarea si sa-l urc pe Jourdan la mijloc, dar nu mai eram in Championship asa ca trebuia sa bag autobaza cam meci de meci. Bouabdellah desi nu rupsese gura targului nici sezonul trecut, nici anul asta, vedeam la antrenamente progresul.

rezultate.jpg

Incercam sa ne luptam pentru orice punct pana in iarna. La capitolul finante mai avem 10 milioane libere la salarii si inca 25 pentru transferuri, iar daca inca vom mai avea sanse reale vom incerca aducerea unui jucator care sa faca diferenta, cum au fost anul trecut Maia si Saidi. Daca vom fi ultimii nu ne mai bagam in bani pentru ca nu mi-as dori sa bag clubul in groapa in cazul retrogradarii, chit ca nu mi se va prelungi contractul.

Link to comment
Share on other sites

Odata cu pauza jocurilor internationale am decis sa vin la Bucuresti pentru a vedea meciul cu Olanda al nationalei. La scurt timp dupa ce am aterizat pe Otopeni cei de la Telekom au insistat sa vin la un interviu cand am timp, in studioul lor. Dadusem mici interviuri pentru diverse televiziuni romanesti si in Reading desi incercam sa evit pe cat posibil media, cu exceptia conferintelor de presa dinaintea meciurilor.

interviu.jpg

Alexandru Sabau m-a prezentat telespectatorilor ca primul antrenor roman care a antrenat vreodata in Premier League si in top 10 din cei mai tineri in istoria batranei competitii.


Î: In primul rand bine ai venit la emisiunea noastra, stim ca nu prea esti fanul interviurilor si iti multumim ca ai dat curs invitatiei. Am sa incep prin a te intreba cum ai ajuns in domeniu si cum in Anglia?
R: Bine v-am gasit! Ca sa povestesc mai amplu, in domeniu am pornit de aici, am jucat fotbal pana la 22 de ani cand m-am lasat pentru ca eram la liga a 4-a de un sezon si nu era ce imi dorisem de la viata. Ajunsesem acolo datorita unor accidentari, e mai lunga povestea. Antrenor in Anglia am ajuns dupa ce am primit un telefon sa fiu secund la FC Romania, care dupa cum probabil sti e o echipa de amatori la nivel regional prin liga a 8-a engleza, unde joaca diversi jucatori care si-au gasit de munca in Londra. Ma rog, acolo nu luam bani, eram stabilit deja de 5 ani in Anglia si era mai mult asa, de pasiune.


Î: Si cum, totusi, principal?
R: Pai s-a intamplat dintr-o greseala mai mult, am ajuns intr-o discutie mai aprinsa cu patronul unei echipe din zona metropolitana Birmingham si se intampla sa nu aiba antrenor, iar eu fiind secund am intrat in amanunte fotbalistice cu el si m-a chemat sa dau un interviu. O intamplare fericita. Boldmere St. Michaels se numeste clubul.


Î: Bun. Care e cea mai frumoasa experienta in esaloanele inferioare din Anglia?
R: Pai nici nu stiu, toate au fost frumoase si au avut ceva aparte ca era ceva nou pentru mine de fiecare data, progresul asta. Poate cand am facut dubla cu Great Walkering Rovers la al doilea an ca antrenor, am promovat si am luat si cupa regionala. Asta asa, ca a fost prima reusita a mea, si eram la primu sezon la club, nu se astepta nimeni. De fapt primul meu sezon cap-coada la o echipa, ca pe Boldmere o luasem din mers prin octombrie.


Î: Ai stat un an jumate acolo din cate stiu. Ce te-a determinat sa pleci de acolo?
R: Un an jumate, exact, in ianuarie 2020 am semnat cu Hemel Hempstead Town. Ce m-a determinat? O viata mai buna sincer. Imi placea mult orasul si era la marginea Londrei, aveai ce face in timpul liber. La Great Walkering aveam doar un antrenament pe saptamana si orasul era mic, ieseai intr-un pub si te duceai acasa. Plus faptul ca erau deja in liga a 6a, chiar daca ne bateam la locuri de baraj si noi, erau jucatori deja cu contracte part-time la Hemel, macar stiai ca iti vin sigur la antrenament sa-si ia banii pe saptamana.


Î: Care e cel mai bun prieten din fotbal?
R: James Harper, preparatorul fizic avut atat la Hemel Hempstead cat si la Reading. A avut un rol crucial, mai ales ca eu sunt antrenor defensiv si dispun jucatorii la efort. M-a ajutat enorm de-a lungul carierei, mai ales cand am ajuns la Reading unde el jucase 9 sezoane. L-am sunat dinainte sa merg la interviu sa-mi tina pumnii si sa aiba bagajele pregatite :D Acum la cel mai serios mod, nu ai cum sa nu ii urmezi sfaturile ca jucator, a jucat pana la 38 de ani titular meci de meci oriunde a fost, si-a tratat toata viata corpul ca un templu. Glumesc cu nevasta lui mereu, o intreb daca nu cumva el face flotari si in somn.


Î: Da, e important sa ai asemenea oameni langa tine. In alta ordine de idei, ai pornit la drum in al 7-lea sezon al carierei, care a fost cel mai greu de pana acum?
R: Pai... Dintre promovari clar cea cu Hemel, putea sa mearga in orice directie. In penultimul meci am obtinut promovarea dar a fost un meci cu Hampton & Richmond, tin minte si acum, echipa care desi a terminat pe 6 a castigat barajul de promovare ulterior. Le-am dat 3-1 da ne-au intrat 3 din 3, sa zic asa. Si debutul la Reading a fost greu de tot, dar ne-am redresat spre final si n-am avut emotii. A, tot la Hemel ultimul sezon cand am scapat de retrogradare in liga a 5-a cu chiu, cu vai. Si... anu asta, evident. Premier League e alta mancare de peste, dar e si frumos, e o poveste orice meci.


Î: Drepturile de televizare din Premier League sunt colosale si cu toate astea Reading a cheltuit doar 5 milioane pe transferuri anul asta, si aceia sunt copii care nu intra titulari. De ce?
R: Sumele de transferuri sunt uneori si sa iti ia ochii. Am adus 6 jucatori liberi de contract de exceptie. Am o echipa de scouting buna si oricum, in general nu imi place sa ma arunc din prima la sume mari, daca voi gasi jucatorul vom da si bani multi. Am la dispozitie buget destul de bun, doar ca nu a fost sa fie. Ne intelesesem si cu Maia si cu Saidi sa vina definitiv in vara, pe sume foarte mari, dar n-a fost sa fie.


Î: Cu Maia auzisem ceva, despre Saidi nu. Din ce cauza nu s-a fructificat niciunul din cele doua? Si daca poti sa ne spui si despre ce sume era vorba?
R: Pai la Maia 30 de milioane din care 20 ii dadeam in transe, si n-am incheiat tranzactia din cauza agentului jucatorului. Cu Saidi era vorba de mai mult, dar tot asa in transe. Din pacate el plecase din cadrul lotului si ii recidivase accidentarea pe care o avuse in finalul sezonului la noi, iar patronii clubului desi imi dadusera mana libera la transferuri, n-au acceptat. Era vorba de o suma prea mare ca sa riste cu un jucator accidentat, chiar daca fusese la noi si stiam ca sta bine fizic, nu sti niciodata.


Î: Cel mai bun jucator pe care l-ai antrenat pana acum?
R: Pai Saidi, ca tot am vorbit. Ca sa iti faci o idee e genul de jucator Paul Scholes, dar francez. Incredibil munca in echipa, cauta sa ajute orice jucator cum poate, dispus sa alerge 180 de minute, pasa, viziune, sut, tehnica. Tot ce vrei. Si constant, nu il vedeai sa aiba meci slab, iar in meciurile importante parca punea mai rau picioru pe acceleratie. De fapt, ca sa iti faci o idee si mai buna despre cat de bun e, am vrut in vara 52 de milioane de euro sa dau pe el, plus procent dintr-un viitor transfer, 37 erau in transe ce-i drept dar oricum, orice as fi dat sa-l am la echipa. Vorbim in cativa ani si o sa vedeti pe unde o sa fie atunci si ce trofee o sa aiba.


Î: Planuri de viitor?
R: Pai, ca tot vorbeam, sa-l mai antrenez pe Saidi. Si, mai in serios, sa raman in Premier League si la anul.


Î: Care e cea mai frumoasa amintire de pana acum?
R: As vrea sa zic promovarea din Premier League, pentru ca mi-o doream mult de tot si era ca un vis la inceputul sezonului trecut dupa ce terminasem pe 18, dar dupa vreo 20 de meciuri asa am cam vazut-o venind, pe final n-am avaut emotii. Cred ca oferta lui Reading a fost cel mai frumos moment, tocmai ce ma refuzase echipa de pe ultimul loc din Sky 1 si nu ma asteptam. A fost cea mai surprinzatoare chiar daca avusesem deja un interviu cu Ipswich Town, cu 5 luni inainte, echipa care tocmai ce cazuse din Championship. La Reading m-am dus direct in Championship, am sarit doua esaloane dupa ce am antrenat in 9, 8, 7, 6 si 5.


Î: Inchei prin a te intreba daca ai accepta sa vii la nationala Romaniei in viitor?
R: Deocamdata sunt la Reading dar pe viitor de ce nu, o preluare a nationalei m-ar onora. Momentan domnul Voicila a trecut de grupe la Euro si in primul mandat a redresat echipa dupa plecarea lui Contra si n-a fost departe de o calificare. Am o amintire vaga de cand ma uitam la nationala, mic copil fiind, cu Hagi la mondialul din Franta aveam doar 8 ani dar imi amintesc ca s-au facut toti blonzi si pe tata ca scotea o tava cu seminte de dovleac de la cuptor.


Jurnalistul a incheiat prin a-mi multumi pentru timpul acordat si mi-a urat toate cele bune si multa bafta in noul sezon si in viitor.

Romania.jpg

Imi placea sa ma gandesc ca poate intr-o zi voi antrena nationala. Acum domnul selectioner era Andrei Voicila, un prieten al lui Razvan Burleanu care terminase scoala de antrenori de la Coverciano si antrenase doar nationalele U17 si mai apoi U21, pus inca din noiembrie 2020 dupa plecarea lui Contra. Cel mai important jucator al ehipei era starul Barcelonei Dennis Man, care prinsese 75 de meciuri de campionat in 3 sezoane la echipa blaugrana dupa transferul de 42.5M€ de la FC Porto. Acolo se remarcase prin 57 de goluri si 22 de assist-uri in cele 91 de partide disputate in Liga NOS. Era atat cel mai scump fotbalist plecat din Liga 1 - 14,5M€ - cat si cel mai scump roman din istorie dupa suma platita de Barcelona. Ianis Hagi prinsese si el 31 de meciuri in Premier League la Arsenal in ultimul sezon, unde fusese adus de nimeni altul decat Zidane.

Link to comment
Share on other sites

Am reusit sa iesim din foamea dupa victorie cu West Brom, acasa, continuand cu victoria rezervelor din Cupa Ligii Carabao la Soton si am ramas in uras si pentru meciul urmator, titularii reusind sa scoata doar un egal. O victorie muncita dupa un meci echilibrat cu Arsenal si mai apoi o victorie la ultimii clasati Newcastle ne-au adus si un moral excent, legand 5 meciuri fara infrangere.Tottenhamul lui Allegri, cu francezii Mbappe, Lemar si Aouar in garnitura de start, dar si cu Rashford sau Eriksen, au pus capatul seriei bune si ne-au batut 3-1 acasa.

 

Luna decembrie a fost mediocra, reusind doua victorii la Boro si noua lanterna rosie Bournemouth unde tanarul Bouabdellah a spart gheata in Premier League, profitand de faptul ca ma certasem cu cehul Lostak dupa ce acesta emisese pretentii pentru un nou contract, la doar 5 luni dupa venirea la club. Am zis, hai, sa zicem, si am inceput negocierile dar agentul sau, cel care il determinase sa isi injughie si clubul care il crescuse si ii daduse incredere - Slavia Praga - a venit cu pretentii foarte mari si clauze ne-negociabile de reziliere. L-am dat afara din birou explicandu-i lui Lostak ca nu accept asa ceva, iar dupa ce jucatorul a avut tupeul sa aduca din nou in discutie subiectul, l-am trimis la echipa a doua. Dupa hattrick-ul cu Bournemouth, i-am prelungit contractul lui Bouabdellah tocmai sa arat ca rasplatesc increderea celor modesti care isi vad de treaba si trag tare la antrenamente.

 

Spurs ne-a batut din nou pe Madjeski, administrandu-ne un categoric 5-1. Un egal cu Wolves urmat de inca unul in fata cormoranilor au legat din nou trei meciuri pozitive, iar in ultimul meci al anului am avut 1-0 la pauza dominand categoric. Am incheiat anul insa cu o repriza dezastruoasa si urma sa ma orientez pentru cativa jucatori in perioada de transferuri.

rez.jpg

Daca Solanke ramanea omul cheie al echipei si in acest sezon, la capatul opus erau Bartley, Gunter si Dijks. Fundasii centrali ma dezamagisera si ei, toti. Rice a inceput prost sezonul, dar dupa evolutiile dezastruoase a lui Bartley si accidentari ale lui Hübner si apoi Ampadu a prins primul 11 si parca si-a revenit. Experimentatul neamt de 35 de ani - Hübner - m-a dezamagit si el in inceputul de sezon, apoi s-a accidentat iar cand si-a revenit parca a inceput sa ridice si nivelul jocului. Ampadu nu fusese pus pe liber degeaba de Chelsea, prinsese 16 din 20 de meciuri, in 4 fiind rupt, dar avusese evolutii mediocre si n-as fi zis nu unei despartiri fortate dupa doar 6 luni.

 

Anej Zukic era cel mai bun din compartimentul median alaturi de Henderson. La doar 20 de ani, Zukic ii luase fata lui Jack Fulton pe postul de recuperator si doar o accidentare de o luna a slovenului l-a adus inapoi in primul 11 pentru putin timp pe englez, revenit pe banca ulterior. Henderson s-a rupt si el 4 luni pe final de an si era o pierdere enorma mai ales ca Torro era si el in infirmerie, dar in recuperare. Stanislas nu prea mai putea fizic dar compensa prin glezna fina cu verticalizari, lovituri libere si cornere a la Payet. Canadianul Arfield era si el in revenire de forma, si chiar daca nu avea glezna lui Stanislas, crescuse parca din punct de vedere al muncii de echipa si determinarii aratate in teren, la 36 de ani. Aveam o luna la dispozitie sa cheltui banii pusi la dispozitie de catre club - 40 de milioane.

 

2 hours ago, il muce said:

ce s-a ingrasat Alexandru Sabau!

Slabise prin 2020, da' i-au marit astia de la Telekom contractu si a revenit la forma care l-a consacrat.

2 minutes ago, DragosBox said:

Foarte fain universul ăsta pe care l-ai creat. Se vede că pui suflet în FM.
Mult noroc în continuare!

Da, sti cum e febra - iesi seara din cariera te pui la somn cu FM, te trezesti cu FM. Sper sa mai gasesc timp, acum il forjez ca oricum e CM si joc mai mult ca mai bag in paralel cand ma uit la meciuri.

Link to comment
Share on other sites

Luna ianuarie avea sa fie una foarte incarcata. Meciurile erau programate aproape din doua in doua zile, incepand si FA Cup, iar in restul timpului daca nu eram la antrenamentul echipei, eram in birou ori in negocieri ori in rasfoirea diverselor rapoarte de jucatori.

 

Dupa inceputul slab de sezon am inceput prin a ma despartii de fundasul stanga Dijks, caruia ii luase fata rezerva Robinson. Am adus in locul lui un jucator mai experimentat, Sead Kolasinac, care fusese pus pe lista de transferuri. Avand un salariu prea mare, am ales sa il imprumutam platind 70% din salariul urias de 9 milioane pe an - adica vreo 3 milioane in cele 6 luni ramase din sezon - si inca 2 milioane lui Soton. Era cam mult 5 milioane pentru jumatate de an, dar mizam pe experienta bosniacului in incercarea de scapare din zona rosie.

 

Urmatorul transfer a fost polonezul Krystian Bielik, care mai jucase in Premier League inainte de transferul la Hoffenheim si nu bifase decat 6 prezente in Bundesligain actualul sezon, fiind momentan trimis la echipa a doua. Jucatorul de 27 de ani se remarca prin forta si detenta, exact ce aveam nevoie langa mobilul Ampadu pentru a forma cuplul de fundasi centrali. Am platit 5 milioane si acesta s-a alaturat imediat echipei.

Bielik.jpg

Inca de la inceputul lunii incepusem sa negociem si pentru Saidi, caruia oricum ii recidivase din nou accidentarea si avea sa revina din punct de vedere fizic abia la sfarsitul lunii. PSG a acceptat oferta noastra de imprumut cu o clauza in contract prin care aveam optiunea de a-l transfera definitiv pentru suma de 50 de milioane de euro in cazul ramanerii in Premier League. Pentru a incheia cosmarul PSG, unde prinsese doar doua meciuri la echipa de rezerve, fiind accidentat pana in octombrie si recidivand din nou in noiembrie. Tot ce puteam sa sper e ca Mohamed putea sa isi revina la capacitate maxima si usor usor, neobositul mijlocas sa isi gaseasca si ritmul de anul trecut.

 

In ianuarie nu am reusit sa gasim drumul spre victorie, si as fi dat toate cele 3 egaluri obtinute pe o victorie la Stoke, de care ne despartea doar un punct inaintea meciului. La capitolul plecari doar Rice s-a dus imprumut la QPR. Chiar daca prinsese 16 meciuri in inceputul de sezon, aveam deja 3 fundasi care ar fi jucat la orice ora in fata lui dupa venirea polonezului Bielik, iar Bartley era vicecapitan si lider in vestiar, nepunandu-se problema sa ma despart de el.

 

Nici in februarie nu am reusit sa castigam, facand insa meciuri bune. Ma multumea atat infrangerea 1-0 la liderul Chelsea cat si egalurile muncite cu Everton si WBA. A fost nevoie de pauza de doua saptamani din meciurile internationale ca sa putem lua o gura de aer proaspat si sa gasim victoria. Am facut un meci perfect impotriva lui Soton si am luat cele 3 puncte.

record_overdue.jpg

Au urmat inca 3 meciuri grele, pierzand la Arsenal dupa ce am avut 1-0 la pauza. 1-0 am avut si cu Newcastle care era in lupta directa la retrogradare. Cotofenele au iesit de la cabina continuand jocul slab din prima repriza, insa printr-un moment nefast al nostru am primit doua goluri in 5 minute. Am incercat fortarea egalarii pe final si am mai luat doua goluri. Atat in vestiar, cat si la conferinta de presa, am dat cu echipa de pamant. Facusem meciuri bune pana acum cu echipe mari si sa pierdem acasa intr-un meci vital era inacceptabil.

 

Ce mi-era Dijks, ce mi-e Kolasinac... Singura diferenta dintre cei doi era salariul de vreo 6-7 ori mai mare al bosniacului. Erau chiar bani aruncati si ma bucura doar ca il luasem imprumut si nu-i facusem contract pe vreun an jumate. Norocul a facut ca polonezul Bielik incepuse sa joace chiar bine, mai ales ca Hubner se accidentase 5 luni si nu mai avea sa joace niciun meci pentru echipa noi.

rezu.jpg

Situatia era critica dupa ce in noul an nu reusisem decat o singura victorie. Am facut multe meciuri bune si chiar luptam pentru orice punct, stiam ca la finalul sezonului poate fi vital. Finalul de sezon venea cu 6 meciuri din care doua deplasari la Manchester United si la Liverpool. Restul de 4 erau acasa, doua din ele cu Huddersfield si Wolves unde avea sa se joace cu salvarea de la retrogradare pe masa. Sanse erau, fusesem peste Huddersfield anul trecut insa pe Wolves ii vedeam mai buni decat noi la orice capitol. Patronii lupilor facusera si un soc la echipa prin schimbarea lui Jaap Stam, iar eu figuram urmatorul pe lista demisilor alaturi de Paolo Fonseca de la Liverpool.

 

Nu imi faceam probleme pentru demitere, ar fi fost o prostie. Insa nu mai aveam nici 3 luni de contract si fi vrut o prelungire inca de acum. Chiar in cazul retrogradarii as fi vrut sa raman la echipa, pana la urma eu ii adusesem aici luand echipa de pe loc care ducea in liga a 3-a. Ma atasasem de Reading, de fani, de staff-ul tehnic format de mine si mai ales de jucatori. Evident ceea ce imi doream era sa raman in Premier League si sa aduc cu asta si stabilitate in visteria clubului. Un an in Premier League e un castig pentru orice club, doi ani insa pot pune orice club intr-o pozitie financiara foarte solida, mai ales ca nu prea cheltuisem bani in acest prim sezon.

 

La antrenamente incepusem sa pregatim atacuri pozitionale in 4-4-2-ul pe care nu il mai folosisem de ceva timp si urma sa mizam pe cartea atacului in cele 4 meciuri de acasa, chiar daca Solanke fusese singurul om de gol constant. Urma adevarata lupta, ultimele batalii in care nu mai puteam sa ne aparam.

Link to comment
Share on other sites

  • Romania Research Team

Cine e Alexandru Pop oare? 

Dijks e slabutel, el cand l-am avut la Ajax l-am aruncat imediat. Tot vorbesti de Saidi, dar nu ni l-ai aratat deloc. 

In Romania esti semi idol, as zice. Si nu ma refer la FC Romania.

Bafta!

Link to comment
Share on other sites

@kevinluci Pe Mohamed Saidi l-am aratat, a mai crescut putin intre timp, e in postarea care incepe cu plaja din Scotia.

Valentin Pop e un playmaker format de CFR cu un progres foarte bun (nu-i fac screen ca joc cu hidden attributes si nu arata tot). Dupa doua sezoane titular la CFR inca de la 17 ani a plecat in Championship la Burnley pe 4.4M€, unde a fost om de baza cu 4 goluri si 3 assisturi, promovand si in Premier League acolo continuand sa joace meci de meci. Dupa doua sezoane la Burnley l-a luat Leverkusen pe 22M€ si acum joaca titular in Bundesliga. Denis Man nu mai prinde lotul la Barcelona, dupa 3 sezoane in care a primit sanse dar a dezamagit e pus pe lista de transferuri, da nu-l ia nimeni la pretentiile salariale pe care le are. Oricum nu il doare spatele cu 10 milioane pe an. Ando e titular la Batrana Doamna la 32 de ani si a marcat 11 goluri in ultimul sezon, iar Radu apara meci de meci buturile Romei.

@geo007ro Iata ce bestie a iesit din academia FC Romania, starul nationalei Tamás Benkő. Ma gandeam daca as fi putut sa-l aduc, dar nu cred, abia ajunsesem in liga a 8-a cand l-a luat Maidenhead United in liga a 5-a Vanarama.

Benko.jpg

@Andreyyy86 Incercam, nu e nimic pierdut inca!

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Alec said:

 

@geo007ro Iata ce bestie a iesit din academia FC Romania, starul nationalei Tamás Benkő. Ma gandeam daca as fi putut sa-l aduc, dar nu cred, abia ajunsesem in liga a 8-a cand l-a luat Maidenhead United in liga a 5-a Vanarama.

Benko.jpg

 

E monstru. O sa rupa bara la United.

Link to comment
Share on other sites

A venit si luna aprilie si urma sa ne decidem soarta sezonului urmator. Dupa ce bagasem baietii in sedinta in urma infragerii usturatoare cu Newcastle, echipa mai prinsese putin suflu dupa punctul nesperat adus de Solanke pe Tottenham Hotspur Stadium. 

Am reusit si a doua victorie a sezonului acasa cu Boro in aceeasi maniera ca si prima, 1-0. Acelasi Solanke a marcat golul victoriei dupa ce ratase un penalty in prima repriza. Chiar daca echipa a dominat avand de 3 ori mai multe suturi spre poarta, atacantii nu au reusit sa cadreze bine cu doar un sut din 4 prinzand cadrul portii.

Am continuat dominarea si meciul urmator cu vecina Huddersfield avand, la fel, de 3 ori mai multe ocazii. De data asta am cadrat mai bine suturile dar l-am gasit pe Rossi - portarul argentinial al oaspetilor - in zile mari. Din fericire Petkov a prins si el o zi buna, aparand un penalty pe final. Ar fi fost cu adevarat dramatic sa luam bataie dupa un asemenea meci, in care meritam victoria, dar iata ca s-ar fi putut intampla.

Din cauza parcursului exceptional al celor de la Wolves, unde Gareth Southgate adusese un suflu nou echipei, eram tot pe loc retrogradabil dupa 5 puncte in ultimele 3 etape si urma deplasarea pe Teatrul Viselor.

Desi United era pe 2, le-am transmis baietilor ca putem produce surpriza, reusisem asta si la Spurs, echipa in lupta directa pentru acelasi loc secund. Am revenit la formula 4-3-3 desi ultimele doua meciuri dominasem categoric, jucam insa cu o echipa mare si aveam nevoie de ceva mai multa stabilitate la mijloc. Diavolii au intrat cu avantaj la cabine si le-am spus baietilor ca vreau altceva in repriza a doua, vreau putin momentum pentru ca se poate sa ne agatam macar de un punct. Gazdele au fost cei care au dominat si repriza secunda, insa cehul Lostak a iesit la rampa in minutul 90, marcand din pasa lui Solanke. In al doilea minut de prelungire batranul Jordan Henderson, revenit dupa accidentarea de 4 luni, mi-a rasplatit increderea impingand mingea in poarta dupa o minge redeviata de Lostak din cornerul batut de Stanislas.1-2 si in sfarsit norocul trecea si de partea noastra. Ieseam din zona de retrogradare facand schimb de locuri cu Newcastle dupa un meci exceptional pe Old Trafford.

Am cerut dupa meci prelungirea contractului. I-am explicat patronului ca nu vreau sa profit de pasa buna, pentru ca nu scapasem inca de retrogradare, dar vreau sa raman la echipa chiar daca picam inapoi in Championship. Avand multi tineri adusi de mine cred ca era important sa vada continuitate la club. Multi dintre ei mai aveau vreo doua-trei sezoane ca sa ajunga la capacitate maxima. Narin a transmis asta conducerii si consortiul chinez a fost de acord, asezandu-ma la masa negocierilor in cursul aceleiasi saptamani. Fusesem vehiculat in presa la Liverpool, si chiar daca am declarat ca sunt onorat de asocierea cu un astfel de nume, stiam ca sunt doar zvonuri ale jurnalistilor. Am semnat, pentru prima data in cariera contractul meu avavand 6 zero-uri in coada. Dupa banii pusi pe dreapta in 3 ani la Reading si bonusul la semnatura, aveam de gand sa-mi cumpar un penthouse in oras, unde urma sa raman pana in 2028.

contract.thumb.jpg.a7f6208c4237bdeacf784255d50752e4.jpg

Am terminat luna cu victorie pe Madjeski, unde fanii Royali umplusera capacitatea pentru meciul impotriva lui Stoke. Acelasi Petkov a aparat un penalty la 0-0, Zukic reusind apoi sa sparga gheata in prelungirilie primei reprize cu un sut de zile mari din afara careului, deranjand paianjenii. Pe final de meci Lostak a marcat din nou, ramanand singur cu portarul la capatul unui un-doi cu Solanke. 2-0 si mai aveam nevoie de un punct sa fim siguri de ramanerea in Premier League. In topul League Managers Association eu si Southgate completam podiumul dupa ce scosesem amandoi echipa din zona crepusculara.

april.jpg

Am incheiat sezonul cu o noua victorie mare, pe Anfield, aratandu-le fanilor cormorani ca as fi fost un candidat bun pentru a prelua echipa, conducerea neluandu-ma in seama. Neamtul Heiko Herrlich tocmai ii luase locul lui Paolo Fonseca dar a avut un debut de mandat nefast dupa dubla lui Solanke care a intors scorul dupa un meci echilibrat din toate punctele de vedere: ocazii, posesie, faulturi.

1193054768_finalrez.jpg.22273738ca36a86363dad9579dfc60ce.jpg

Cu moralul incredibil dupa salvarea matematica, am avut o demonstratie de forta tactica in ultimul meci al sezonului, unde portarul de rezerva Bates a stat mai tot meciul ca Iker in finala Euro 2012 cu Italia la Kiev. 'Wolverham...' n-a existat, nu a avut niciun sut spre poarta tot meciul, iar Lostak a incheiat forma excelenta de sezon cu reusita numarul 8 in Premier League si demonstrandu-mi ca merita contractul pe care il voia inca din iarna.

Wolves.jpg

Desi ne-am chinuit tot sezonul, finalul excelent de sezon ne-a adus vecini de clasament cu Liverpool. Chelsea a luat campionatul dupa ce anul trecut devenise prima echipa dupa Realul lui Zidane care sa castige doua Champions League-uri consecutive. In prestigioasa competitie PSG pusese capat unei ere dominata echipele londoneze, Arsenal si Tottenham reusind si ele sa castige trofeul in anii dinaintea albastrilor. Chiar daca ultimele patru finale CL fusesera toate englezesti, anul acesta nicio echipa nu mai ajunsese sa joace cu trofeul pe masa.

final_league.jpg

stats.jpg

In tabara noastra, Solanke era golgheter cu 23 de goluri. La capitolul plusuri tanarul uruguayan Jaime si Zukic erau cele mai mari surprize, iar Lostak terminase bine sezonul. Jourdan nu a dezamagit nici el, iar Bielik, desi jucase doar 13 meciuri, era achizitia sezonului dupa venirea din iarna. Kolasinac a terminat sezonul pe banca, rezerva Robinson fiind peste el doua clase in ultimele meciuri.

Batranul Arfield nu a rupt gura targului dar a fost acolo cand am avut nevoie de el, prinzand 22 de meciuri la 36 de ani. Impreuna cu Bartley mi-au anuntat decizia de a mai ramane la club ca back-up inca un an, urmand sa se retraga in iunie 2026. Stanislas, desi prinsese cele mai multe meciuri dintre veterani, a decis sa semneze cu MK Dons in Sky 1, avand contractul cu noi scadent in vara. Mi-a multumit pentru cei trei ani in care m-am bazat pe el si eu am facut acelasi lucru, strangandu-ne mana. Un jucator excelent cu o glezna fina dar si dorinta de munca excelenta.

Dupa 19 sezoane in fotbalul englezesc din care 13 la Reading, i-am strans mana si capitanului Gunter care dupa ce refuzase oferte din MLS a ales sa ramana pe batranul continent semnand cu Sturm Graz din Austria. I-am promis acestuia ca ii voi face un trofeu testimonial in perioada de pregatire si il astept pe un Madjeski plin sa-si ia la revedere de la suporteri, el fiind accidentat pe final de sezon. Prinsese doar 11 meciuri in acest ultim sezon la noi, dar fusese titular meci de meci la club atat in mandatul meu pana la promovarea in Premier League, cat si in restul anilor. Cu peste 500 de meciuri in tricoul lui Reading si 664 in total in primele doua esaloane din Anglia, dar si 120 de selectii la nationala Tarii Galilor, Gunter merita o incununare adecvata.

Hubner, ajuns si el la 36 de ani si abia revenit din infirmerie dupa accidentarea de 5 luni, a semnat si el cu Betis. Pe langa veteranii Stanislas, Gunter si Hubner, am mai decis sa ma despart si de Torro, Fulton si Ampadu. Spaniolul dupa accidentare n-a mai prins echipa si Dinamo Kiev a venit cu 4.8 milioane plus bonusuri, iar Ampadu a plecat la Swansea care abia promovase pe 3,7 milioane. Fulton a plecat si el la Derby pe 2.3 milioane.

Odata cu ramanerea in Premier League, conducerea clubului mi-a dat la indemana un buget de transferuri de 80 de milioane pentru noul sezon. Nu am stat pe ganduri si am deschis negocierile cu PSG pentru Saidi care a acceptat 20 de milioane plus inca 25 in 3 transe pe care urma sa le platim pana in 2028.

Saidi.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...

Important Information

Pentru înregistrarea pe acest forum va trebui să acceptaţi termenele de utilizare a forumului disponibile aici: Terms of Use. Acest forum folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale. Detalii privind politica de confidenţialitate şi cookies sunt disponibile aici: Privacy Policy